Det skal du vide, når du indretter dit typehus

Når du skal bygge et typehus, er der mange beslutninger, der skal træffes. Men når du først har styr på formen, stilen og arkitekturen, er der en endnu vigtigere opgave, du skal tage stilling til: Indretningen. Vi har samlet de vigtigste ting, du skal tænke over her. 

Overvejer du at købe et typehus, er der mange ting, du skal tage stilling til. Men indretningen af huset er det, der kommer til at danne rammen om familiens hverdag, og derfor er det vigtigt, at I allerede tidligt tænker over, hvordan jeres liv skal se ud i de nye omgivelser.

Det kan dog være overvældende at skulle tage stilling til alt lige fra gulve, lofter og døre til køkken, bad og garderobe. Derfor har vi samlet de 5 vigtigste ting, du skal tænke over, når du indretter dit nye typehus.

Plantegning af typehuset

Om du vælger længehuset, murermestervillaen eller funkisvillaen findes der eksempler på færdige planløsninger, som du frit kan vælge mellem. Du kan også se de udarbejdede planløsninger som inspiration. Hos mange typehusfirmaer kan du nemlig selv være med til at sætte streger på papiret og skabe din helt egen indretning. 

Husk på, at familier er forskellige, og det er vigtigt, at planløsningen til jeres hjem har gennemtænkte indretningsløsninger, der passer til lige præcis jer.

Det skal du tænke over:

Hvem skal der være plads til i indretningen?

Der er stor forskel på, om I skal bo en storfamilie eller to mennesker i huset. Skal der for eksempel være plads til mange, mindre værelser, eller skal huset have åbne og store rum? Drømmer i om et hus med forskellige afdelinger og zoner, hvor der både er plads til at børn, teenagere og voksne kan udfolde sig, eller skal der hellere være plads til store selskaber og afslapning? Overvej om i gerne vil have en fælles stue i midten af huset, et køkkenalrum eller andet, som skal udgøre husets kerne? Tænk også over, hvordan uderummet skal passe til resten af husets indretning.

Hvilke rum har du brug for i typehuset?

Behov for plads og rumfordeling er forskellige afhængig af hvor mange (og hvem) der flytter ind i det nybyggede hus. Tænk over, hvor mange badeværelser I har brug for nu – og om et par år -, om i skal have et eller flere børneværelser, et walk-in-closet, kontor, legerum, krearum, musikrum eller andet. Det er vigtigt at tænke over dette allerede tidligt i forløbet, da det gør det lettere at placere møbler, arbejdsstationer og andre essentielle funktioner på de rigtige steder fra start.

Funktionalitet i indretningen

I et nyt hus skal der også være plads til hverdagens mere kedelige opgaver som tøjvask og madlavning. Samtidig skal der også være plads til de forskellige familiemedlemmer, der skal bo inden for husets fire vægge. Derfor skal hjemmet have plads til de funktioner, som i hver især har brug for.

Det skal du tænke over:

Opbevaringsløsninger

Skal i have et stort walk-in-closet, eller vil det passe bedre med flere skabe i hvert af husets rum? Skal køkkenet kunne huse gryder, køkkenmaskiner og madvarer, eller har I brug for et bryggers med plads til fadebur og opbevaring? Drømmer i om en minimalistisk hall, eller er det mere realistisk med en entré med plads til vinterjakker, gummistøvler, halstørklæder, tasker og sommerhatte? Hvis du vælger gennemtænkte opbevaringsløsninger, kan du få et overblik og orden i dine ting, som mange i ældre huse vil misunde dig.

Stikkontakter i typehuset

De fleste kan hurtigt blive enige om, at for få stikkontakter i hjemmet kan være en stor irritation i hverdagen. Når du selv indretter dit hus, er det derfor rigtig ærgerligt, at mangle stik i køkkenet til elkedel, stavblender og vaffeljern eller se, hvordan sofaen i stuen blokerer samtlige af rummets kontakter. Ifølge Sikkerhedsstyrelsen skal der som hovedregel være én stikkontakt per påbegyndt 4 kvadratmeter gulvareal. Laver du et værelse på 9 kvadratmeter, skal der altså minimum være tre stikkontakter i rummet, og gerne flere. Tal med byggefirmaet om, hvad der passer bedst til jer.

Materialer til typehuset

Du skal tages stilling til meget, når du skal vælge materialer til dit nye hus. Skal stuegulvet være i træ eller fliser? Hvilken type døre passer bedst til resten af indretningen, og hvilke greb vil være flotte til køkkenskabene? Nogle glæder sig til den fase i byggeriet, hvor materialer skal vælges. Andre finder den overvældende – og med god grund.

Materialevalget er nemlig en meget vigtig proces, både fordi kombinationen af farver, materialer og interiør er med til at give rummene udtryk, men også fordi det er de små ting, der kan gøre dig ekstra glad for boligen i hverdagen.

Det skal du tænke over:

Stil og indretning

Vi behøver vel ikke fortælle, at indretning er en meget individuel ting. Nogle er til hvidt, hvidt og atter hvidt, mens andre er til natur- eller pangfarver! Derfor er det selvfølgelig vigtigt, at du overvejer, hvilken stil du gerne vil have i din nye bolig. Find inspiration på nettet, i magasiner og hos venner. Lav udklip, tag billeder og sammensæt en collage af de indretningstendenser og stilarter, du drømmer om at udfylde huset med. Det kan gøre det lettere for dig at vide, hvad du egentlig går efter, og lettere for typehusfirmaet at rådgive dig om de helt rigtige valg. Det er også en god idé at overveje om boligen skal bygges op med moderne tendenser, eller om du skal vælge noget mere tidsløst.

Praktiske materialer

Selvom det er rigtig smukt med ludbehandlede, hvide trægulve, er det måske ikke det bedste valg i gangen, hvis den hver dag bliver betrådt af våde hundepoter og beskidte børnestøvler. Her kunne klinker måske være et mere praktisk valg. Tænk over, hvem der skal bo i huset, og hvordan I kan tilpasse indretningen, så det både ser godt ud, men også gør hverdagen nem at være i. Hvad skal være pænt, og hvad bør være praktisk?

De små (luksuriøse) detaljer i indretningen

Det er de små detaljer, der gør forskellen. En lille ting som en hængende håndklædeholder med varme, gør det meget sjovere at komme ud af badet om morgenen. At se røgen forsvinde i en diskret emhætte i bordpladen, kan også gøre m adlavningen noget mere overskuelig.

I materialevalget kan næsten alt lade sig gøre, og det er nu, du kan vælge frit fra indretnings-hylderne. Skal toilettet være væghængt? Skal der spots i skabet? Du må gerne drømme stort! Der findes nemlig mange små, finurlige og gennemtænkte løsninger, der kan gøre hverdagen lidt nemmere.

Pris

Det siger sig selv, at det er dyrere at vælge en køkkenbordplade i granit end i laminat – og det gælder for stort set alt, når du skal vælge materialer til dit nye hus. Der er naturligvis forskellige priser på materialerne, og jo flere kvalitetsmaterialer, du vælger – både indvendig og udvendig -, des dyrere bliver husets samlede pris.

Selvom det kan være fristende at vælge de håndmalede badeværelsesklinker fra Italien eller epoxygulvet til køkkenet, bør du tænke over prisen. Det er en rigtig god idé at holde et møde med dit valgte byggefirma for at gennemgå din økonomi og få afklaret, hvilke individuelle valgmuligheder du har, og lægge et budget.

Miljøvenlige materialer

Bæredygtigt byggeri handler om at bygge sunde boliger, der tager hensyn til miljø og klima. Nogle typehusfirmaer går meget op i at bruge miljøvenlige materialer, mens andre ikke gør. Er det vigtigt for dig, at dit nye hjem er bæredygtigt, bør du derfor undersøge markedet inden du sætter dig fast på et firma.

Fremtiden i typehuset

Dit nybyggede hus skal gerne sætte rammerne for dig og din familie de næste mange år. Derfor er det også vigtigt at tænke over, hvordan indretningen skal passe til jeres behov om 5, 10 eller 15 år.

Det skal du tænke over:

Børn

Regner I med, at der på et tidspunkt skal bo børn i huset, er det rart at have tænkt de små familiemedlemmer ind i indretningen. Hvor skal børneværelserne ligge i forhold til resten af husets rum, skal der være ekstra plads til legeområde, og hvor skal pusle- og opbevaringsmøbler placeres?

Teenagere

Kommer du til at have ældre børn og teenagere boende i huset? Du har nok hørt om familier, der har en ‘teenageafdeling’ i boligen, og har du plads, kan det være en god idé at tænke sådan en ind i dit eget hus. Det giver plads til udfoldelse og privatliv, både for de store børn og for de voksne i familien. Tænk også over, hvor mange badeværelser, der skal laves, og om der måske skal være en ekstra indgang til boligen.

Ældre

Regner du med, at dit nybyggede hus bliver det sidste du bor i, kan det være en god idé at overveje, hvilke detaljer der kan gøre livet lettere for dig som ældre. Tænk for eksempel over, om dørene skal være brede nok til at en kørestol eller en rollator kan komme igennem. Bundstykker under døren kan også være meget generende. I køkkenet og badeværelset bør der også være plads nok til, at en rollator frit kan bevæge sig.

Vejledning

Det kan være en fordel at få inspiration når i starter forfra i et nyt hus. Derfor har typehusfirmaerne ofte et showroom, hvor dig og din familie kan finde prøver på alle de materialer, der indgår de deres huse lige fra mursten til tagsten, vinduer og døre til bordplader, skabslåger, greb og gardiner. Du vil også få rådgivning af byggerfirmaernes fageskperter, når du er i byggeprocessen. 

Mest læste artikler