Det skal du vide, når du vil bygge et typehus

Når du skal bygge dit eget hus, kan det klassiske typehus være et godt valg. Det er både lettere og billigere end at bygge et specialtegnet hus fra bunden, og selvom typehuset er kendetegnet ved at være masseopført, kan du faktisk få helt unikke løsninger i dag. Se mere om typehuse her. 

De fleste går med ønsket om at finde drømmeboligen. Boligen der kan opfylde alle ens ønsker og behov, lige fra man træder ind gennem havelågen. Det kan dog være en skattejagt uden ende at finde den rette bolig. Heldigvis er der mange måder at finde drømmeboligen på, og en af dem er ved at bygge sin egen bolig helt fra bunden. 

I dag vælger mange at få bygget et typehus – og det er der en rigtig god grund til. Læs alt om typehuse her, og find ud af, hvad du skal tænke over, før du går i gang med dit nye byggeri.

Hvad er et typehus?

De arktitekttegnede typehuse er de mest almindelige parcelhuse i Danmark. Da typehusene første gang blev populære i 1960’erne, blev de masseopført efter de samme tegninger og beregninger. Selvom husene ikke var unikke, blev de hurtigt utroligt populære, fordi de gjorde det lettere og billigere for boligkøbere at realisere drømmen om deres eget, nybyggede hus. Siden da har typehuset undergået en stor udvikling, og i dag er efterspørgslen på typehuset igen stigende.

Hvorfor vælge et typehus?

Går du med en nybygger i maven, er der to måder, du kan gribe nybyggeriet an på. Du kan enten vælge at få en arkitekt til at tegne et unikt, specialtegnet hus, som kun opføres en enkelt gang, eller du kan få et byggefirma til at bygge et typehus på din grund.

Det kan der være flere fordele ved:

Billigere end specialtegnede huse

Typehuse en del billigere end specialtegnede huse af flere grunde. For det første har byggefirmaerne lavet projekterne før, og der vil derfor ikke være uforudsete omkostninger. Omkostningerne til materialer bliver også mindre, da firmaerne ofte køber stort ind. Regningen fra arkitekten bliver også en del billigere, da husets tegninger og beregninger allerede er klar.

Går hurtigere end et specialtegnet hus

Når du vælger at få bygget et typehus, går processen ofte hurtigere, end hvis du skal starte fra bunden og bygge et specialtegnet hus. Da tegninger og beregninger allerede er lavet, går det nemlig en del hurtigere at opnå en byggetilladelse.

En nemmere byggeproces med typehus

Hvis du har ti tommelfingre, eller bare ikke brænder for at være involveret i alle dele af byggeprocessen, kan det være en god løsning med et typehus. Husene opføres nemlig af det byggefirma, du vælger, og de er typisk specialiserede i at lave bestemte slags huse. Samtidig behøver du kun at have kontakt til ét firma, der står for alt fra idé til færdigt hus, og du kan derfor overlade papirarbejde, planlægning og udførelse til dem.

Typehuset er skræddersyet efter dine behov

Set udefra er typehusene ikke unikke, men i dag kan du få det indvendige skræddersyet efter lige præcis dine behov. Der findes allerede mange forskellige færdiglavede designs, plantegninger og arkitekturer, og derfor kan du garanteret finde et typehus, der passer perfekt til dig og dine behov.

Nyeste stilarter og moderne tendenser

I dag bliver mange typehuse tegnet og opført efter de nyeste stilarter og tendenser. Ønsker du et moderne hjem med energirigtige løsninger, stilsikker arkitektur og en indretning, der imødekommer din stil og dine behov, så kan denne slags hus være et godt valg.

Du sparer energi med et typehus

En af de helt store bonusser ved at bygge et nyt hus frem for at flytte ind i et ældre, er, at stort set alt nybyggeri i dag er lavenergihuse. Det vil sige, at husene opfylder alle de nye energikrav. Bor du i et nybygget hus, kan du årligt spare mange penge på gas og el, i forhold til et ældre hus, der ofte ikke har bedre energimærke end G.

I gennemsnit vil et gammelt hus typisk koste omkring 15.000 kroner mere om året at varme op, og i helt slemme tilfælde kan prisforskellen være helt op til 30.000 kroner.

Hvilket typehus skal du vælge?

Der er et par ting, du skal tænke over, når du vælger din nye bolig:

Størrelse på boligen

Først og fremmest sætter din byggegrund naturlige rammer for, hvilket hus du kan vælge. Derfor er du nødt til først at finde ud af, hvor stort du vil og kan bygge – hvor mange kvadratmeter har du til rådighed, hvad er lovligt og hvad passer til dine behov?  

Hvor mange planer?

Herefter skal du beslutte, hvilket typehus du gerne vil bo i. Kan du bedst se dig selv bo i de populære etplanshuse, i et klassisk halvandetplanshus eller i et moderne og stort toplanshus? Find ud af det her:

Typehuse i 1plan

Typehuse i ét plan er de mest almindelige parcelhuse i Danmark, og det er der en god grund til. Husene fås i mange former, de er enkle og har ofte løsninger, der skaber plads til hele familien både ude og inde. Blandt disse hustyper kan du blandt andet finde det klassiske vinkelhus, længehuset og gårdhavehuset.

Typehuse i 1,5 plan

Et 1,5-planshus giver mere plads i højden, og det kan være et godt valg, hvis du skal bygge på et mindre antal kvadratmeter. Når du bygger opad udnytter du nemlig byggegrunden optimalt, og hvis du er heldig, får samtidig en bedre udsigt. 1,5-planshuset har dog typisk skrå vægge, hvilket kan besværliggøre indretningen. Et klassisk eksempel på et 1,5-planshus er murermestervillaen.

Typehuse i 2 planer

Et hus med to fulde etager er et 2-planshus. Vælger du to planer, slipper du for skråvægge, og uanset hvor stort huset er, giver de to planer en praktisk og funktionel udnyttelse af alle husets kvadratmeter. Samtidig kan du få store udeområder på overetagen. Eksempler på 2-planshuse er smukke palæer eller huse bygget i funkis-stil.

De forskellige typehuse – fra længehuset til murermestervillaen

Der findes mange forskellige typer af huse, og de er alle meget forskellige i udtryk og stil.
De mest almindelige typehuse er:

Længehuset

Et af de helt klassiske parcelhuse er længehuset. Huset har et rektangulært design, der giver mange muligheder for indretning, hvor du kan skabe forskellige afdelinger i boligen. Længehuset kan placeres på de fleste byggegrunde, og det passer godt i traditionelle boligområder og i nye kvarterer – og så er det utroligt populært.

Vinkelhuse

Vinkelhuset minder om længehuset, men som navnet beskriver, er dette typehus bygget i en vinkel. Det giver både muligheder for at opdele huset i flere afdelinger, mens der naturligt opstår en terrasse, som er afskærmet for vind og vejr.

Bokshus

Det bliver også kaldt for et funkishus. Uanset hvad du foretrækker, er dette typehus til dig, der længes efter rene linjer og et enkelt udtryk. I denne type huse bliver funktionalisme og kubistisk stil forenet i et moderne møde, og det er nemt at indrette de firkantede rum.

Gårdhavehuse og H-huse

Gårdhavehuset er også et klassisk typehus. Bygningen er formet som et H, hvilket betyder, at du kan lave flere opdelinger i huset, mens den midterste del kan fungere som et bindeled eller samlingspunkt. Samtidig sikrer husets form også privatliv i husets gårdhave eller terrasse, der ligger placeret mellem de to længer.

Forskudte huse

Det forskudte typehus kan ses som blanding af længehuset og vinkelhuset. Her bliver to huse sat forskudt af hinanden, og det giver et anderledes forløb i husets grundplan. Denne type er et godt valg, hvis du har en smal byggegrund eller en grund med skæve vinkler – det udnytter nemlig pladsen optimalt.

Murermestervilla

Dette typehus er en klassiker på de danske villaveje. Murermestervillaen fik sit store gennembrud i starten af 1900-tallet. I dag er huset blevet op

Specialhuse

Mange firmaer tilbyder også specialhuse, der ikke falder ind i kategorien af typiske hustyper. Her har firmaerne tegnet deres egne, specielle huse, som kan være et godt valg for dig, der ikke er faldet for de klassiske modeller.

Arkitektur og materialer til typehuset

En af de gode ting ved at bygge sit hus fra bunden er, at har du frie tøjler til at vælge præcis den stil, du ønsker. Der findes flere forskellige arkitekturer, der har hver sine kendetegn og muligheder. Det handler blot om at undersøge, hvad de forskellige byggefirmaer tilbyder.

Du kan også selv vælge materialer til huset. Det gælder alt lige fra de udendørs mursten og fliser til de indvendige bordplader, gulvbelægningen og gardiner. Her skal du tænke over, hvad der er pænt, hvad der er praktisk og hvad der er moderne. 

Sådan indretter du typehuset

Det er klart, at den hustype du vælger, kommer til at sætte rammerne for plantegningen og indretningen af dit hjem. Mange firmaer har forskellige plantegninger til hvert typehus, og der er visse løsninger, der er mere populære end andre – men i realiteten kan plantegningen næsten se ud, som du selv ønsker det.  Mange firmaer har nemlig tilknyttede arkitekter, der kan hjælpe dig med at tilpasse huset efter din stil og behov. Se meget mere om indretning af typehuset her

Se udstillingshuse før du vælger byggefirma

Når der findes så mange forskellige typehuseog planløsninger, er det rart, at se løsningerne i virkeligheden. Derfor har flere firmaer udstillingshuse, hvor du kan opleve planløsninger, og se materialevalg, facader, køkkener og badeværelser med dine egne øjne. Det kan give dig en god fornemmelse for,  hvilken form for ruminddeling du gerne vil have i huset og vise, hvad der fungerer bedst for dig og din familie.

Tip

Det kan være en god idé at besøge mere end ét udstillingshus, inden du beslutter dig for at skrive kontrakt med et byggefirma. På den måde kan du sammenligne de forskellige hustyper, materialevalg og planløsninger.

Hvad koster et typehus?

Prisen på et typehus er stort set altid forskellig, og den endelige sum afhænger af dine personlige valg. Om det skal være en 80 eller 250 kvadratmeter stor bolig, om den skal bygges i almindelige materialer eller i dyrere kvalitetsmaterialer eller om du har fået lavet mange individuelle tilretninger, har selvfølgelig indflydelse på prisen.

Prisen for et typehus begynder typisk på omkring 9.000-10.000 kroner per kvadratmeter, og afhængigt af firma, typehus og valg stiger prisen selvfølgelig. Generelt, for det billigste typehus, skal du forvente en samlet minimumspris på over en million kroner.

Tip

Der er grænser for hvor billigt et typehus kan blive uden at gå på kompromis med prisen. Derfor er det en god idé at undersøge, hvilken pris de forskellige firmaer tager for deres huse, før du skriver under på købsaftalen.

Budget når du bygger typehus  

Et budget er livsnødvendigt, når du skal i gang med et byggeprojekt – også selvom du får andre til at klare det hårde arbejde. Budgettet gør det nemlig muligt at styre økonomien, og holde udgifterne på et planlagt niveau.

Derfor er det en rigtig god idé at holde et møde med dit valgte byggefirma for at gennemgå din økonomi og få afklaret, hvilke individuelle valgmuligheder du har. Oftest tager en ansat med ud og kigger på byggegrunden og dine planer. Herefter udarbejder de et budget, som kan bruges i forhold til finansiering af boligen.

Budgetrammen skal selvfølgelig indeholde alle de elementer, som byggeriet af et nyt hus indeholder – altså alle de ting, der kommer til at koste penge i forbindelse med byggeriet som:

  • Byggegrunden

  • Grund- og terrænarbejde

  • Husets kvadratmeter-pris

  • Pris for eventuel nedrivning

  • Haveanlæg

  • Terrasser

  • Garage

  • Uvildig byggerådgiver

Få ekstra rådgivning til typehuset

Vær opmærksom på, at du ikke får uvildig rådgivning, når du hyrer et typehusfirma til at stå for dit nye byggeprojekt. Her repræsenterer rådgiver og sælger nemlig begge typehusfirmaet. Hvis du har svært ved at gennemskue tilbuddene og forstå, hvad der er inkluderet i prisen, kontrakten eller er i tvivl om materialerne, kan det anbefales at tage en uvildig byggerådgiver med på råd.

Mest læste artikler