Undgå ubehagelige overraskelser: Så meget koster opvarmningen af dit nye hus

Det kan være ekstremt dyrt at varme sit hus op. Læs her, hvad du skal være opmærksom på, inden du underskriver købsaftalen til dit nye hus.

Der er stor forskel på, hvad det koster at opvarme sit hus. Derfor er det ifølge Energistyrelsen altid vigtigt at se på energimærket, inden du køber et nyt hus. Et hus med det dårligste energimærke er nemlig typisk 10 gange så dyrt at opvarme som et hus med det bedste energimærke.

Energimærket fortæller om husets energistandard på en skala fra A til G. Derudover siger det noget om mulige forbedringer, så varmebehovet sænkes. Udover at du vil modtage lavere el- og varmeregninger, medfører energirenovering typisk også bedre indeklima og komfort i hjemmet.

Halver din varmeregning

Det er ydermere værd at overveje, om der er behov for en anden form for opvarmning i huset.

– Hvis dit hus har oliefyr eller bliver opvarmet med elradiatorer, vil det typisk være oplagt at skifte til en varmepumpe eller fjernvarme. Det medfører, at du ofte vil kunne halvere din varmeregning, udtaler Allan Hansen fra Energistyrelsen.

På trods af at oliepriserne lige nu er ualmindeligt lave, er fjernvarme eller en varmepumpe stadig betydeligt billigere, og det gavner tilmed klimaet, da din CO2-udledning reduceres væsentligt.

Energimærkning af boliger

Bygningens varmeforbrug beregnes ud fra blandt andet vejr, forbrugsvaner og familiestørrelse for at kunne sammenligne huses energimæssige kvalitet.

Energimærkningen hænger derudover ofte sammen med boligens alder. Hvis din bolig er opført i 1960’erne og har energimærke D, er den i god energimæssig stand. Et D-mærket hus fra 2000 vil derimod være i dårlig energimæssig stand.

Kilde: SparEnergi.dk

Mest læste artikler