Huspriserne og det danske boligmarked har braget afsted under corona-pandemien.
Ifølge tal fra den europæiske statistikorganisation, Eurostat, har Danmark indtaget en ærgerlig andenplads over boligprisstigninger i andet kvartal i Europa. Her lå huspriserne nemlig 15,6 % over niveauet i forhold til samme periode sidste år. Danmark er kun overgået af Estland, som har oplevet en prisstigning på hele 16,1 %. Det skriver Ekstra Bladet.
Sammenligner vi med resten af Europa, er huspriserne gennemsnitligt steget med 7,3 %. Det er den største stigning siden tredje kvartal tilbage i 2007 lige før finanskrisen.
Prisstigningerne skaber usikkerhed
Prisstigningen er ikke ligefrem noget, der vækker begejstring hos landets boligøkonomer.
– Det er ikke en sølvmedalje, vi skal være glade for. En så stor stigning kan skabe ubalance og usikkerhed på boligmarkedet de kommende år, siger Lise Nytoft Bergmann, chefanalytiker hos Nordea Kredit til Ekstra Bladet.
Umiddelbart mener Lise Nytoft Bergmann dog ikke, at der er grund til decideret bekymring. Hun forklarer, at der på nuværende tidspunkt er en god balance med den underliggende økonomi.
Priserne på ejerlejlighederne i storbyerne kan falde
Hun peger dog på ét sted, der alligevel kan frembringe en smule bekymring. Det handler om de tårnhøje priser på ejerboligerne i de store byer i Danmark. Lise Nytoft Bergmann fortæller, at netop disse boliger kan blive ramt af den nye boligskattereform om to års tid.
Mens andre boligtyper kan se frem til lavere prisstigninger, så risikerer ejerlejlighederne at falde i pris de kommende år. Med boligskattereformen forventes det, at der vil ske et prisfald på 10 % i kommunerne i og omkring København, og at prisfaldene allerede vil begynde i 2023.