Som vi tidligere har skrevet om her på idenyt, vedtager EU snart en lov, der tvinger alle danske husejere til at energiforbedre deres hus til minimum energimærke D inden 2033.
Historiske huse bliver med al sandsynlighed undtaget fra kravet. Alligevel kan mange smukke og bevaringsværdige bygninger være i fare. Ifølge foreningen Historiske Huse er nemlig kun halvdelen af alle bevaringsværdige bygninger i Danmark beskyttet af en lokalplan. Det gælder eksempelvis mange gamle murermestervillaer.
Østtyske tilstande på villavejen
Af samme grund alarmerer den kommende EU-lov Birthe Iuel, der er direktør i foreningen Historiske Huse.
Hun fortæller, at en murermestervilla typisk skal have nye forsatsvinduer og isolering i tag og etageadskillelser for at opnå energimærkning D. Derudover skal murene muligvis også isoleres. I nogle tilfælde er det muligt at gøre det skjult ved hjælp af hulmursisolering. Ofte vil det imidlertid ikke være muligt.
“I de tilfælde frygter jeg, at man begynder at isolere murene udvendigt, så facaderne og de arkitektoniske detaljer forsvinder. Det vil få det til at ligne noget fra det tidligere Østtyskland. Historien og husets særegenhed forsvinder fuldstændigt. Bevaringsværdigt er det i hvert fald ikke længere”, siger hun til idenyt og uddyber:
“Det er vigtigt at kende og bevare sin historie. Se bare på Ukraine. Der er en grund til, at russerne ødelægger landets historiske bygninger og monumenter. Uden historiske bygninger forsvinder fortællingen om et lands historie, hvilket betyder tab af identitet og selvforståelse og i sidste instans sammenhængskraft. Det ved russerne”.
Sådan redder du dit hus
Hvis man skal isolere murene i en murermestervilla, hvor hulmursisolering ikke er mulig, er den optimale løsning ifølge Birthe Iuel ofte indvendig isolering. Det er imidlertid heller ikke uproblematisk, da det samtidig er den dyreste løsning, og boligen vil miste kvadratmeter. Men det kan være den eneste løsning, hvis man vil isolere og passe på sit historiske hus, fortæller hun
Birthe Iuel understreger, at hun synes, at danskerne skal isolere og energiforbedre boligen alt, hvad de kan.
“Boliger står for en meget stor del af energispildet i Danmark. Men man skal tage hensyn til historien i processen. Klimakampen må ikke ske på bekostning af kulturarven”.
Blandt andet derfor opfordrer hun ejere af bevaringsværdige bygninger, som endnu ikke er registreret, til at gøre alt, hvad de kan, for at få deres huse registreret som bevaringsværdige. Den kommende EU-lov lægger nemlig op til, at huse, der er registreret som bevaringsværdige, kan undtages kravene.
idenyt har forsøgt at få boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil til at forholde sig til foreningen Historiske Huses bekymringer. Boligministeren har imidlertid ikke ønsket at stille op til interview.
Spørgsmål til boligministeren
idenyt ville gerne have stillet boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil følgende spørgsmål:
- Hvordan vil boligministeren sikre, at vi ikke kommer til at gøre uoprettelig skade på bevaringsværdige huse, der ikke er beskyttet af en lokalplan?