Denne artikel med gode råd til et nyt arkitekttegnet hus er et uddrag fra bogen ‘Husbyggerhåndbogen – fra drøm til drømmehus’af Ditte Birkjær Boll
Nyt arkitekttegnet hus
Når du har fundet din grund og sat dig ind i de begrænsninger og muligheder, den byder på, er det tid til at beslutte, hvilket hus du vil bygge på den. Du skal groft sagt beslutte dig for formsprog, disponering og materialevalg.
De tre ting hænger uløseligt sammen – valget af vinduer afhænger af husets stil, og deres placering og type afhænger af husets indretning og disponering. Derfor vil der være lidt ”et skridt frem og to tilbage”, når du skal forsøge at jonglere de tre hensyn.
Det ydre – Hvilket udtryk ønsker du dig af dit arkitekttegnede hus?
Formsprog på et arkitekttegnet hus
Lad os starte med formsproget – eller arkitekturen og stilen, om du vil. Der er lige så mange meninger, som vi er mennesker, om hvordan et smukt hjem tager sig ud.
Nogle er tiltrukket af det stilrene og stramme, andre af det taktile eller herskabelige eller…? Der har været mange ”ismer” i arkitekturen gennem tiden, som hver på deres måde er et produkt af datidens historiske og politiske strømninger.
Husets logik
Hvordan ved man, hvad der er god arkitektur? Jeg har ladet mig fortælle, at god arkitektur har en grundlæggende logik.
Det vil sige, at rammerne giver umiddelbar mening for familien, som skal indtage dem, og konteksten, den er i.
Hvis huset virker oplagt, naturligt og – ja – logisk, så er du og din arkitekt eller dit byggefirma lykkedes med jeres forehavende. Hvis huset kræver en masse forklaring, indføring, krumspring og tilpasning for dig og dens kontekst så er I lykkes knap så godt.
Så god arkitektur betyder ikke nødvendigvis avantgarde detaljer og eksotiske materialer og skæve løsninger. God arkitektur er rammer, detaljer og løsninger, som du og din familie føler jer tilpas i.
Nu skal du komme nærmere, hvordan dit hus skal se ud, og hvad det skal indeholde. Vi starter udefra og går derefter indenfor for til sidst at forsøge at kombinere dine ønsker.
Dette skal du vide, når du skal bygge et arkitekttegnet hus:
Bliv konkret med din arkitektur
Husets udvendige fremtoning er i høj grad op til din smag og behag. Om du er til den ene eller anden byggestil, er helt individuelt, ligesom man kan have forskellige præferencer, når det kommer til byggematerialer. Start derfor med at søge inspiration ude i den virkelige verden eller online, og forsøg at konkretisere dine ønsker.
Forsøg at skille ”mikro” og ”makro” ad. Forstået på den måde, at du måske ser et hus, hvor de overordnede linjer (”makro”) i stilen og arkitekturen taler til dig, men huset i sig selv slet ikke passer til dig.
Med ”mikro” mener jeg, at du måske ser et hus, som har en virkelig flot mursten/karnap/skorsten/ fortrappe/garageport – som det eneste.
Det er usandsynligt, at du ser et hus, som på alle parametre passer perfekt til det, du ønsker dig, og dit projekt vil derfor uvægerligt blive et patchwork af, hvad du ser.
Hvordan du går til opgaven med at konkretisere dine ønsker, er kun op til dit eget temperament.
Måske du bruger Pinterest, en gammeldags scrapbog eller laver en mappe på din telefon eller computer, hvor du lægger fotos, skærmprint med videre ind. Uanset, så tillad dig selv et medie, hvor du får alle de mange idéer, inspirationer og tanker ud af hovedet. Så bliver det lettere at holde det ud i strakt arm, og det bliver lettere at forklare arkitekten, hvad du tænker, når du har eksempler at vise.
Tillad samtidig dig selv at være lidt skizofren i dine ønsker. Det kan sagtens være, at du er tændt af idéen om et stråtækt bondehus, og samtidig er helt vild med store glaspartier eller herskabelige stukdetaljer – fred være med det på dette tidspunkt. Du vil såmænd blive overrasket over, at den rigtige arkitekt sikkert kan tage dine ønsker og kombinere dem på en måde, du aldrig selv have tænkt på, så det bliver helt unikt og perfekt.
Vær opsøgende
Vær fræk, når du ser noget, du kan lide – bank på, og spørg, hvor teglstenene er fra, hvem arkitekten er og så videre.
Folk bliver kun beærede, når man roser deres valg, så det kan man sagtens tillade sig. Måske de endda har en anbefaling eller en observation, du bliver glad for at få med på vejen.
Det arkitekttegnede hus og dets omgivelser
Det er så uendeligt vigtigt, at husets udvendige fremtoning passer rigtigt ind i sine omgivelser. Et ellers utrolig smukt hus kan falde helt igennem, hvis det står som en hund i et spil kegler. Samtidig skal man holde sig for øje at udnytte husets placering og omgivelser på bedst mulige måde, så en teori om facadens symmetri eksempelvis ikke bliver et kardinalpunkt, som trumfer de rigtige kig igennem huset ud på en unik udsigt eller giver det rigtige lysindfald.
Som jeg vender tilbage til i afsnittet om have og udenoms områder, så betyder det alverden for oplevelsen af huset, at der er en sammenhæng, og at nabolag, grund og hus ikke ses som usammenhængende størrelser.
Der er rigtig mange spændende eksempler, hvor man virkelig aktivt har tænkt huset ind i sine omgivelser, så huset nærmest smyger sin ind i landskabet. At man har bygget rundt om et smukt gammelt træ eller simpelthen har nyfortolket en fremherskende byggestil i området, på en måde så både det nye og de gamle huse i nabolaget viser sig fra deres bedste side.
Det koster ikke nødvendigvis ekstra at respektere omgivelser, byggestile, terræn; faktisk kan det vise sig at være en økonomisk gevinst både på byggebudgettet og på en fremtidig salgspris, at man arbejder med, i stedet for imod forudsætningerne.