Disse skader bør du tjekke dit hus for NU!

Det er en god idé at bruge foråret eller sommeren til at gennemgå dit hus for skader og mulige forbedringer. Se hvordan du selv skal tjekke huset - eller om du hellere skal bestille et hustjek - her.

De fleste kan nok blive enige om, at det er lettere at komme op på taget, når det er tørt. Det gælder for store dele af huset, og derfor er sommeren og foråret ideelt til at få klaret den udvendige vedligeholdelse af din bolig. 

Den tørre periode gør det nemlig nemmere at se sprækker og småskader, så de kan tages i opløbet, inden de udvikler sig til store reparationer. Selv små skader kan vokse sig dyre, især hvis du er så uheldig at få følgeskader som for eksempel råd og svamp. Hvis en skade udvikler sig, fordi du ikke har vedligeholdt dit hus, ses det ofte, at forsikringen ikke dækker skaden.

4 ud af 5 husejere har skader på huset

Selv om du godt selv kan tjekke dit hus, kan det derfor være en god idé at få en fagmand til det, da der ofte er skjulte skader, som er svære selv at opdage. Det fortæller Heinz Birk, direktør for Jydsk Tagteknik.

Ifølge Heinz Birk har hele 4 ud af 5 husejere skader på huset. Det er især skader som revner, afskalninger og frostsprængninger i tag og murværk samt råd og svamp forårsaget af slid og fugtskader, som rammer husene i løbet af vinteren. 

– Vi ser ofte, at tætningen oppe ved tagryggen er helt væk, så der er fri adgang for regn og sne. Det er et af de steder mange husejere ikke får tjekket, og som kan give alvorlige fugtskader på isolering og konstruktion, hvis det ikke holdes tæt, fortæller Heinz Birk.

Læs også: Hulmursisolering – vælg den rigtige isolering til hulmuren

Her skal huset tjekkes

Når du får foretaget et hustjek bliver din bolig gennemgået for udvendige skader og mulige forbedringer. Både husets tag, tagrender, træværk, facade, vinduer, døre, loft- og hulmursisolering gennemgås. Du får altså et allround tjek af dit hus. Samtidig får du en rapport efter hustjekket, så du som husejer kan få et overblik over eventuelle skader, og hvor du med fordel kan forbedre dit hus. Du får også et økonomisk overslag, så du i ro og mag kan se, hvad det vil koste at udbedre eventuelle skader.

Læs også: Sætningsskader – sådan skal du forholde dig til revner i muren

Typiske årsager til skader på huset

Det er primært slitage, manglende vedligeholdelse og vejret, der er årsag til skader på huset. Både sol, blæst, frost og nedbør er hård kost for dit hus. Og de senere års klimaforandringer i form af kraftigere storme, voldsommere regnskyl og tørke sætter sine præg. Det er derfor en god idé at gennemgå huset nu, så du undgår dyre skader til vinter.

Opdateret 5. april 2022

Mest læste artikler