Sådan får du mest muligt ud af dine renoveringer af huset

Nogle renoveringer af huset giver stor profit, når du skal sælge det. Andre giver intet. Værdiforøgelsen afhænger af geografi og aktuelle trends, men der er alligevel et system. Her er en liste over de bedste renoveringer af huset.

3 årsager til renovering af hus

Du kan lave renoveringer i dit hus af 3 grunde:

 1. For din egen og din families skyld, MENS I selv bor i huset.
 2. For at få størst mulig kontant afkast af renoveringerne ved et senere hussalg.  
 3. Af begge ovenstående grunde. 

De fleste vil nok krydse den sidste mulighed af som den foretrukne. Samtidig vil de færreste dog næppe se helt bort fra muligheden for værdiforøgelse, der ofte forekommer ved renoveringer. 

Boligen er jo for de fleste af os den mest værdifulde ting, vi nogensinde kommer til at eje, så de færreste vil tage let på den side af sagen.

Læs også: Skimmelsvamp – sådan fjerner du skimmelsvamp

Tjekliste for renoveringer af hus

Der er mange trends og individuelle forskelle på boliger såsom beliggenhed og boligens byggestil. Det kan derfor være vanskeligt at opstille en autoritativ tjekliste for renoveringer, der kan betale sig. Noget i den retning har tv2.dk alligevel forsøgt. 

Her er den korte version af vurderingen af værdiforøgelse i renoveringer i huset baseret på tv2.dk,hvis artikel på sin side er baseret på en undersøgelse, som mæglerkæden Realmæglerne har stået bag:

Disse renoveringer af huset kan betale sig 

 • Køkkenalrum
 • Ekstra badeværelse
 • Garage
 • Lavpriskøkken
 • Altan
 • Lavpristag
 • Nye vinduer
 • Udnyttelse af kælder
 
Kvaliteten på husene i dit nabolag kan give et pejlemærke om, hvilke renoveringer af huset, der kan betale sig.  

Tjek naboens hus inden renovering af hus

Der er mange ting, der spiller ind i vurderingen af lønsomheden af renoveringer. Her på idenyt har vi i en anden sammenhæng givet det tips, at du allerførst skal tjekke naboens hus inden tilbygning eller ombygning.

Har dit eget hus mangler eller fordele i forhold til naboerne eller de øvrige huse i området? Det kan give et fingerpeg om, hvilke renoveringer i netop dit område, der kan betale sig.

Eksempler på værdiændringer ved renovering af hus

Her er nogle nedslag i Realmæglernes undersøgelse på baggrund af tv2.dk’s artikel.

Køkkenalrum – den bedste investering

Et nyt køkkenalrum er ifølge Realmæglernes undersøgelse i dag generelt den bedste investering. Det skyldes blandt andet, at der er bred efterspørgsel hos købere efter et stort opholdsområde, hvor familien kan mødes.

Køkkenalrum vil desuden i mange boliger være ret lette at oprette, da det ofte ikke kræver så meget mere end, at en væg bliver revet ned. Mægler hos Realmæglerne, Christian Brøndum vurderer, at afkastet på denne type renovering i boligen kan vise sig at blive mellem 100 procent og op til 400 procent.

Garage

I TV2’s eksempler på potentielle tilbygninger sammenlignes en nyetablering af en carport med en ligeledes nyopført garage i mursten.

En carport på 30 m2, der ikke passer ind i husets stil, og som er indkøbt i et byggemarked til en udgift på kroner 50.000 kroner – det er generelt en dårlig investering med henblik på hussalg. Afkastet vil ligge på mellem 0 og 50 procent, vurderer Realmæglerne i deres undersøgelse

En muret garage på ligeledes 30 m2, der passer ind i husets stil og til en udgift af 200.000 kroner, forholder det sig anderledes med. Denne form for investering kan nemlig hentes hjem med et større afkast ved hussalg. Værdiforøgelsen ved renoveringen vurderes til at være mellem 25 og 100 procent.  

 
Spritnyt badeværelse med fritstående badekar – kommer pengene brugt på renovering af huset hjem igen?  

Hvilken type badeværelse kan det bedst betale sig med en renovering?

Realmæglerne anbefaler klart et ekstra badeværelse, fremfor både et luksus- og et lavprisbadeværelse. Dette gælder i høj grad, hvis boligen kun er i besiddelse af et enkelt badeværelse i forvejen.

Det er ofte et udtalt ønske hos kernefamilier at kunne råde over to badeværelser, så man kan undgå kødannelser foran den enlige toiletdør på spidsbelastede tidspunkter – som for eksempel om morgenen. Værdiforøgelsen på et ekstra badeværelse kan være op til 150 procent.

Et lavprisbadeværelse til en udgift på ca. 75.000 appellerer også til købere, og renoveringen kan vise sig at være en stor fordel, hvis det erstatter et gammelt nedslidt badeværelse. Fortjeneste kan her være mellem 50 og 100 procent.

Et luksusbadeværelse med spa og state-of-the-art materialer er altså en dårlig idé, hvis det primært renoveres med henblik på en god investering. Dette er i øvrigt en tendens, der gælder for hele landet – ikke kun for yderområderne i landet. I eksemplet på tv2.dk vurderer Realmæglerne, at investering i et nyt luksusbadeværelse til 400.000 højst vil kunne resultere i en værdiforøgelse på 20-40 procent.

Hvilke type køkken kan bedst betale sig med en renovering?

Det samme mønster som med badeværelser gør sig gældende ved køkkener. Et nyt lavpriskøkken som erstatning for et gammelt nedslidt køkken til en udgift på 75.000 kroner vurderes til at kunne hente udgiften hjem med en 50-100 procents værdiforøgelse. 

Et luksuskøkken i bedste kvalitet til 300.000 kroner vil derimod kun kunne hente investeringen hjem med 25-50 procent.

Etablering af et luksuskøkken lader derfor ifølge Realmæglernes undersøgelse til bedst at kunne betale sig som investering, hvis renoveringen sker samtidig med, at et køkkenalrum etableres.

Listen over renovering af hus, der kan betale sig

Se flere detaljer om mulige værdiforøgelser af forskellige renoveringer af hus med henblik på senere husslag i Realmæglernes undersøgelse på tv2.dk her.

Mest læste artikler