Eftertragtet fradrag forsvinder: Dette kan du IKKE længere trække fra

Regeringen har vedtaget en ny finanslov, som gør en ende på populært fradrag. Se her, hvad det betyder for dig.

Håndværkerfradrag

Under corona fordoblede regeringen håndværkerfradraget for at sikre byggebranchen under krisen. Det har tilsyneladende virket. Faktisk har det virket så godt, at regeringen afskaffer hele fradraget i næste års finanslov fra april 2022. Det fremlagde regeringen, SF, Enhedslisten, Radikale Venstre, Alternativet og Kristendemokraterne på et pressemøde i mandags.

– Der, hvor vi har den allerstørste udfordring i forhold til dansk økonomi, er på bygge- og anlæg. Det er derfor, at vi afskaffer håndværkerdelen af boligjobordningen, siger finansminister Nicolai Wammen (S).

Håndværkerfradraget findes i to versioner; servicefradraget og det velkendte håndværkerfradrag. Servicefradraget gælder til eksempelvis vinduespudsning, rengøring og børnepasning, hvor håndværkerfradraget kan bruges til en række specifikke tømrer- og maleropgaver, samt installering af varmepumpe og klimasikring af boligen. 

Regeringen håber, at udfasningen kan være med til at sænke niveauet på byggemarkedet, så de lange ventetider og de høje priser igen kan vende tilbage til normalen. Dermed vil det fra april 2022 ikke længere være muligt at få fradrag til eksempelvis udskiftning af vinduer, malerarbejde og isolering. Servicefradraget går fri i denne omgang, da fradraget ifølge Nicolai Wammen er med til at holde andelen af sort arbejde nede. 

Sådan gør du brug af fradraget lidt endnu

Du kan få håndværkerfradrag til bestemte håndværksydelser, som er udført i hjemmet eller i fritidsboligen, og som har til formål at give energibesparelser eller klimasikre dit hjem. Det kan eksempelvis være udskiftning af vinduer og døre, installation af solceller og udskiftning af kloakrør. Du kan kun få fradrag for arbejdslønnen og ikke for materialer. På skat.dk kan du både oplyse håndværkerfradrag og se hvilke håndværks- og serviceydelser, som du kan få fradrag til.

Dette kan du stadig få fradrag til

Fra april 2022 vil servicefradraget skæres ned til 6200 kroner per person til serviceydelser i hjemmet eller fritidsbolig. Det har tidligere været på 12.500 kroner før corona. Du kan bruge servicefradraget til:

  • Rengøring.
  • Vinduespudsning.
  • Børnepasning.
  • Havearbejde.

Find en god håndværker

Brug lidt kræfter på at afsøge markedet for håndværkere. Tjek nettet eller undersøg, om nogen i dit netværk kan anbefale en håndværker. 

De gode spørgsmål er:

  • Var du tilfreds med det, håndværkeren lavede?
  • Overholdt han/hun tidsplan og aftaler?
  • Kom der uventede ekstraregninger?

Læs også mere om hvordan du forstår håndværkernes kodesprog.

Mest læste artikler