Gør-det-selv-projekter hitter hos danskerne: Det skal du overveje, før du går i gang

Corona-nedlukningen har givet mange danskere tid til at kaste sig ud i renoveringer og gør-det-selv-projekter. Det kan være en god oplevelse at bygge selv, men det er vigtigt at overveje en ekstra gang, hvilke projekter, man selv skal tage fat på, og hvilke, man skal lade en fagmand om. Her giver en byggesagkyndig dig en stribe gode råd med på vejen, inden du kaster dig ud i det næste gør-det-selv-projekt.

hus bliver bygget

Karantænen og de mange timer hjemme har boostet danskernes byggelyst, og gør-det-selv-arbejdet ser ud til at fortsætte flere år frem, viser en undersøgelse fra Dansk Byggeri. I undersøgelsen svarer 43 pct. af de adspurgte boligejere bl.a., at de har planer om at renovere boligen inden for fem år, og for ejere af andels- og ejerboliger er tallet 45 pct. 

Pas på med el og vvs-installationer

Selvom gør-det-selv-projekter og forbedringer af boligen er tillokkende selv at tage hånd om, skal man altid sikre sig, at man er godt rustet til opgaven – og ellers skal man have hjælp af en fagmand. Særligt når det drejer sig om el- og vvs-installationer og de byggetekniske elementer, kan det være en god idé at få råd eller hjælp udefra, fortæller byggesagkyndig og rådgiver i EBAS Bo Halm Andersen i en pressemeddelelse. 

– Der er ingen tvivl om, at der er nogle ting, man ikke selv skal give sig i kast med. Det gælder især de projekter, der kræver autorisation. De små projekter som at sætte en lampe op eller skifte en stikkontakt er fint, men så snart vi kommer bag facaderne på væggene, så er det, at man skal tænke sig om, siger Bo Halm Andersen.

Gør-det-selv vand-projekter kan give følgeskader

Også projekter der involverer vand, skal man være ekstra forsigtig med. Det er nemlig ofte i renoveringer ved badeværelset eller køkkenet, at man ser de største følgeskader, og det kan blive dyrt, hvis man ikke er forsikret. Hos Gjensidige Forsikring oplever man ofte at gør-det-selv-projekter, der ikke er ordentlig forsikret eller udført, bliver en bekostelig affære.

”Det er ikke unormalt, at gør-det-selv-projekter giver skader på boligen, men i løbet af coronaperioden har vi i højere grad end normalt været i kontakt med kunder, der havde brug for rådgivning eller måtte anmelde skader. Desværre viser mange skader efter denne type projekter sig ofte først efter lidt tid, men det betyder, at man stadig kan nå at forebygge risikoen. Så hvis man har lavet et projekt i hjemmet, bør man sikre sig, at alt er gjort rigtigt og lovligt,” siger skadedirektør i Gjensidige, Henrik Sagild. 

4 gode råd til et vellykket gør-det-selv-projekt

Her er fire gode råd til, hvordan du er godt klædt på til at udføre gør-det-selv-projektet. 

Er du i tvivl, så lad være

Sørg for at have læst arbejdsbeskrivelsen på produkterne grundigt igennem, inden du går i gang. Men det vigtigste man kan gøre for sig selv og sin egen sikkerhed er at stoppe, hvis tvivlen opstår. Her er det vigtigt at opsøge hjælp hos en fagmand, der sikrer, at arbejdet bliver udført ordentligt efter gældende regler. 

Hold fingrene fra installationer bag facaden 

Noget af det bedste, man kan gøre, er at have respekt for projekterne og ikke bevæge sig ud på for dybt vand. Som privatperson kan man sagtens fikse de små ting i huset eller lejligheden, men det er vigtigt at huske på, at man ikke må ændre på boligens grundlæggende installationer, da disse kræver autorisation.

Vådrum kræver oftest en fagmand 

Før du kaster dig ud i at totalrenovere dit næste badeværelse eller skifte hele køkkenet, bør du stoppe op og overveje, om det ikke ville være bedst at få en fagmand ind over. Særligt i vådrum er det vigtigt at have styr på forskrifterne på fx gulvafløb eller hældning af gulvet. Det er særligt her, at man ser de største følgeskader. 

Hold dig fra el- og VVS-installationer

Risikoen for at lave meget alvorlige skader på boligen eller komme galt afsted er stor, hvis man giver sig i kast med el- eller VVS-installationer. Derfor er rådet soleklart: lad være. I værste fald starter man en brand eller forårsager en vandskade, som vil koste tusindvis af kroner at få udbedret. 

Læs også: Rawlplugs – sådan vælger du den rigtige

Mest læste artikler