Milliardtilskud på vej til danskerne: Snart kan du få hjælp til disse forbedringer

Milliarder af kroner skal hjælpe de danske husejere. Det fremgår af klimaaftalen. Her er de grønne forbedringer, du kan få støtte til.

Ejer du et olie- eller gasfyr, er der god grund til at læse med her. Den klimaaftale, som samtlige af Folketingets partier indgik i juni, gemmer nemlig på et milliardtilskud, som skal sende olie og naturgas ud af varmesystemet til fordel for grøn strøm og grøn fjernvarme.

Over de næste 10 år vil staten nemlig op mod 3,5 milliarder kroner i husejernes retning, hvis de udskifter deres gamle olie- eller gasfyr med fjernvarme eller elektriske varmepumper. Det fremgår af klimaaftalen, som kan læses i sin helhed her.

Store besparelser venter

Pengene er et tilskud, og ejerne af et olie- eller gasfyr kan dermed ikke undgå at skulle til lommerne. Det er dyrt på den korte bane, men på den lange bane er der anderledes positive udsigter. Beregninger, som EnergiTjenesten tidligere har foretaget for ejendomsmæglerkæden home, viser, at det typisk løber op i over 100.000 kr. at udskifte oliefyret med en luft-til-vand varmepumpe. 

Besparelsen ved at droppe oliefyret og skifte til en varmepumpe er dog hele 50-65 procent på varmeforbruget, hvilket betyder, at det nemt bliver til en besparelse på 10.000–15.000 kr. om året for et typisk parcelhus. Dermed er investeringen typisk tjent hjem i løbet af 7-10 år.

460.000 fyr skal udskiftes

Endnu er det ikke besluttet, hvordan tilskuddet skal fungere i praksis. Men senere på året vil regeringen komme med et oplæg, som resten af Folketingets partier skal tage stilling til. Det overvejes blandt andet, om danskere med en anstrengt økonomi skal have mulighed for at låne penge af staten, hvis de ikke har råd til at udskifte det gamle olie- eller gasfyr. 

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet skønner, at udfasningen af olie- og gasfyr vil resultere i en samlet CO2-besparelse på 0,5 millioner ton i 2025 og 0,7 millioner ton i 2030.

Der findes omkring 460.000 olie- og gasfyr i Danmark – cirka 80.000 oliefyr og cirka 380.000 gasfyr.

Mest læste artikler