
Slut med fugt
Værst er fugten, der i værste fald kan resultere i fugtskader i et nybygget hus. Det er elimineret ved fabrikshusene, da de bliver lavet i moduler i tørre fabrikshaller og efterfølgende bliver samlet på grunden på bare en enkelt dag.
Tiden er en anden parameter, der tæller til fordel for fabrikshusene, for når først fundamentet er støbt, så går det for alvor stærkt. Der går få uger, før man kan overtage sit helt færdige hus.
Byggetiden betyder jo også en hel del for prisen for det færdige byggeri, for her er lønomkostningerne synlige. Når byggetiden bliver sat ned, og hele processen mere standardiseret, så falder prisen på nybyggeri også en del. Det er i dag muligt at købe et nybygget hus på godt 160 m2 for godt 1,4 mio. kr. Dertil kommer så grund, grundudgifter og evt. tillæg for lang transport.
Det er håbet, at man ved fabriksbyggede huse kan minimere antallet af fejl og mangler, der ofte ses, når man bygger nyt hus. Byggeprocessen bliver standardiseret, automatiseret og måske i et vist omfang udført af robotter.
Dermed bliver de enkelte dele ens hver gang, og risikoen for fejl bliver minimal.
Individuel bolig
Fabrikshusene har gået sin sejrsgang i mange andre lande, og store dele af byggebranchen er sikker på, at det er fremtidens boligbyggeri, når det gælder især enfamilieshuse, så der foregår en heftig produktudvikling for at knække den sidste nød, der mangler:
Vi vil gerne købe nyt, hurtigt og billigt, men vi vil også have, at vores nye hus er individuelt og ikke ligner naboens for meget.
Fabriksproduktionen be tyder selvfølgelig, at huset i store træk bliver produceret i faste moduler, og så er det en stor udfordring at tilpasse det enkelte hus til den enkelte køber. Det er allerede muligt at købe forskellige tagbelægninger, vinduer og lign., men fremtidens fabriksbyggede huse vil sandsynligvis blive endnu mere individualiserede.