Hvornår kan du begynde på udendørsarbejdet?

Er du klar til at komme i gang med udendørsarbejdet? Trænger din terrasse til en kærlig hånd, eller skal du i gang med det udvendig malerarbejde? Noget kan du starte på nu, og andet skal du vente med lidt endnu.

Her kan du læse om, hvad du sagtens kan, når der ikke længere er nattefrost, og det, du skal vente med lidt endnu,indtil mest muligt fugt er ude af træværket.

Vask huset udvendigt i plus grader

Dit hus har godt af at blive vasket udvendigt med jævne mellemrum. Helst hvert år og minimum hvert tredje år. Det skyldes, at støv og pollen i løbet af året sætter sig på husmuren og fugten binder sig til facaden derigennem. For at undgå, at mug og svamp begynder at kravle op ad facaden, bør du rengøre den. Til dette arbejde kan du bruge almindeligt grundrengøringsmiddel og vand til at skylle efter med. 

Der behøver ikke være strålende sol, for at du kan gå igang med arbejdet. Tværtimod kan både huset, terrassen og havemøblerne med fordel rengøres på regnfulde dage.

Hvis du giver dig i kast med husvask på solrige dage, kan du risikere, at rengøringsmidlet tørrer, før du når at skylle det af. Du er heller ikke særlig afhængig af vejret for at skulle male huset. 

– Vask af husmure kan du begynde på, når der ikke længere er nattefrost. Hvis du har et hus af træ, kan det være en god ide at begynde allerede nu, da træet har fået masser af tid til at tørre, inden du eventuelt skal til at male eller bejdse, siger Enrico Bastiani hos Nordjö til ifi.no.

Vask huset

Hvis du overvejer at male dit hus, så kan det være en god ide at vaske det ned inden. På den måde giver du malingen mulighed for at hæfte sig godt fast.  

Så skal du bruge et kraftigere rengøringsmiddel, end hvis du bare skulle vaske huset, da det gør den eksisterende maling mat.  

Men hvis du først har tænkt dig at gå i gang med at male i sommerferien, så vent lidt endnu med at vaske huset. Når du har vasket, skal du gerne male indenfor en måned, så husets facader ikke når at samle snavs igen.

Du kan sagtens vaske terrassen

Trænger terrassen til en kærlig hånd efter vinteren? Så er det bare at komme igang med at vaske den ned. 

Dog gælder det ikke for bejdsning og oliering af terrassen. Hold derfor lidt igen med dette gøremål. 

– Jeg kan godt forstå, at mange er fristede til at bejdse terrassen, men her vil jeg råde folk til at være tålmodige. Det varer lidt endnu, før al fugten fra vinterhalvåret er fordampet fra træet, og jeg ville derfor vente med at påføre ny olie eller bejdse, til efter vi har fået flere solskinsdage. Men at starte sæsonen med en grundig rengøring af terrassegulvet er derimod en god ide, råder Bastiani.

Er du i tvivl om træværket er tørt nok til at bejdses eller olieres, så kan du bruge en fugtmåler til at måle fugten i træet.

Vask terrassen

Hvornår kan du male udendørs? 

Det ideelle vejr til at male er 16 grader og overskyet, men det er helt fint at male eller bejdse i alt fra høje til lave temperaturer. 

– Huset er ikke lige så udsat for fugt som terrassen, så du kan sandsynligvis godt begynde bejdsningen eller malerarbejdet tidligere. Men det er stadig vigtigt at fugtniveauet i træværket ikke er for højt, siger Bastiani. 

Det en god ide at lade solen gøre arbejdet færdigt og sørge for, at fugten er helt ude af træværket, inden du begynder at male eller bejdse. Her er fugtmåleren igen et meget nyttigt værktøj.  

Temperaturkravene til maling- og bejdseprodukter afhænger af, om de er fortyndet med vand eller olie. Følg produkternes anvisninger. 

Vær også opmærksom på, at selvom træværket er tørt nok, så kan luftfugtigheden i også være skadelig faktorer for de nymalede facader og husmure.  

–  Produkter, der er fortyndet med vand, kan man bruge helt ned til fem grader. Men vær opmærksom på temperaturen om natten – det er ikke så heldigt hvis temperaturen falder ned til 2-3 grader første nat, efter du har malet. 

– Oliebaserede produkter kan man bruge i endnu koldere vejr end produkter, der er fortyndet med vand, da det ikke fryser. Men hvis der er nattefrost eller høj luftfugtighed, kan du få skjolder på dit nymalede træværk, siger malereksperten og råder til, at du venter, til at du er sikker på, at fugten og temperaturen holder sig stabil gennem hele døgnet, efter arbejdet er udført. 

Kilde: Ifi.no

 

Mest læste artikler