Lars Løkke, hvad er det seneste projekt, du har lavet i hus og have?
– Uha-uha-uha-uha-uha … Vi har jo et hus i Græsted, som vi ikke har boet i de seneste 10 år, siden vi i 2012 flyttede til Nyhavn. Men hver gang en lejer af huset har sagt op, har vi haft for travlt til at sælge det. Da jeg så i forbindelse med et lejerskifte for et par år siden gik i en form for lediggang – da jeg lige havde forladt Venstre – så blev Sólrun og jeg enige om at sætte huset i stand fra kælder til kvist.
Hvad har I så lavet ved huset?
– Nyt tag, nyt badeværelse, radiatorer, alt – ALT! Der var kommet en vandskade, så vi måtte lægge nye gulve, og så har vi nedlagt garagen og lagt en sauna ind.
Hvor meget af det har I selv lavet?
– Vi har lavet en del af det selv, men har også haft håndværkere på. Jeg har en god bekendt, Carsten, som er tømrer og har hænderne godt skruet på. Han har været ankermand på det hele. Men det har ikke været jordens mest strømlinede projekt.
Hvorfor ikke?
– Jamen, det skyldes jo mine pludselige indfald. Projektet har været båret af, at vi har gjort de ting ved vores hus, som vi ikke havde tid til, da vi boede i det. Men det har været sjovt at vende tilbage og kigge på det gamle hus med friske øjne og give det en skalle.
Hvor meget har du selv haft fingrene nede i det?
– Jeg har gået til hånde og været arbejdsdreng, og Sólrun har i dén grad sat væv op, spartlet og malet. Vi har altid været gør det selv-folk, vi har bare haft 10 års pause, hvor vi har boet til leje, og det har været enormt rart at kunne ringe og sige, at vandhanen drypper, og vaskemaskinen er gået.
Så det med at gøre det selv har I fået genopfrisket?
– Ja, men jeg har kæmpe respekt for dygtige håndværkere. Det var jo ofte sådan, at jeg fik en idé, og så kørte jeg igen, og så stod Sólrun og Carsten med nye udfordringer. Jeg kan jo godt se, at det fx ville være fedt med en trappe hér, og så kunne man lige bore et hul og sådan – og så har det jo været Carstens opgave at omsætte en strøtanke. Og han håndbyggede rent faktisk den trappe, og jeg bliver helt bjergtaget af folk, der kan finde ud af det.
Hvad er den bedste idé, du har fået undervejs i projektet?
– At stå i kælderen og tænke, at hvis man lige bankede hul hér, så kunne man smide en trappe ind og skabe sammenhæng i de forskudte etager. Det åbnede huset op for at have flere funktioner og gav mulighed for at inkludere nogle mere afsondrede dele af huset. Det tror jeg, vi vil blive rigtig glade for, hvis vi flytter hjem igen. Så er det sådan en afdeling, men vil kunne have stående, til ens barnebarn kommer hjem.
Hvad er så det dummeste, du har gjort?
– Arhmen, det dummeste har været at lave planer om. Og det gjaldt lige præcis med det her med trappen. Vi havde faktisk lige lavet hele kælderen færdig, da jeg fik den idé. Det giver jo dobbeltarbejde – og den slags har der været flere eksempler på.
Hvad har Sólrun og Carsten sagt til det?
– Jamen, der har vel mest været en stemning af, at “hvis det er dig, der står for at finde pengene, må du gøre, hvad du vil.”
Hvad har overrasket dig mest undervejs i projektet?
– Jeg vidste det jo godt – men det, at mange bække små gør en stor å. Man står jo der i trælasten med to pensler, fem liter maling, en spartel og en skruetrækker, og det ser relativt billigt ud. Og så får man den samlede oversigt, når måneden er gået. Men sådan er det jo. Modsat har der jo også været gode oplevelser.
Som fx?
– Jamen, som når man har stået og kigget på prisen på færdige trapper på mål. Og Carsten så har sagt, at der er tilbud på de her massive bordplader, som koster ingenting – ingenting! Når Carsten så har kunnet lave en håndbygget trappe til en fjerdedel af, hvad dé der samlesæt er angivet til på en hjemmeside, så er det en god dag på jobbet. En dag, hvor pengene rækker langt.
Hvilket værktøj, redskab eller hjælpemiddel har du været gladest for undervejs?
– Jeg har jo spillet en tilbagelænet rolle, så jeg har måske mest været glad for min tommestok. Men hvis man kan kalde Carsten et human tool, er det ham. Det er jo i virkeligheden den bedste gave, man kan give til sådan en som mig – altså at du har en Carsten i 10 eller 50 timer, alt afhængigt af, hvor stor gaven skal være.
Er I så færdige nu?
– Nej, vi er Ikke helt færdige. Vi er kommet til haven, hvor vi har en plan om noget mere flisebelægning. Og så kom jeg vist også til at sige ja til et orangeri – en dag, hvor valgløfterne sad lidt løst på mig.
Hvor meget har I overskredet budgettet med?
– Vi overskred ikke budgettet – for vi havde ikke noget! Det startede med en vandskade og en forsikringssum, og så tror jeg, vi har ganget med 10. Vi har gennem årene ikke haft tid til og mulighed for at realisere de idéer, vi havde – og det har vi så nu.
Som fx orangeriet?
Ja, det skal du måske ikke skrive i idenyt, men nu har Sólrun og jeg jo sølvbryllup næste år, så – måske står det der til den tid med en sløjfe …
Så det må jeg ikke skrive?
– Jo, gør du bare det – jeg tror, at hun tænker, at hvis dét er deadline, så går det hurtigere, end det plejer.
Er planen så at flytte tilbage til Græsted?
– Lige nu bor vi fint i Nyhavn. Men vi har indrettet en del af huset til en lejlighed, der er permanent lejet ud, og selve huset bruger vi så til flere ting. Noget af tiden korttidsudlejer vi det via Airbnb, nogle gange bor der nogle færinger (Lars Løkke Rasmussens hustru Sólrun er færing, red.), og så anvender vi det også selv som “second house”.
Så I vil ikke sælge det?
– Nu er huset sat i stand, og vi har downsizet det ved at skære lejligheden fra. Før boede vi der med tre børn, nu er der kun mig og Sólrun, og når vi kommer nogle år frem, kunne vi måske godt finde på at flytte tilbage. Så det er ikke planen at sælge – så ville jeg ikke have gjort, hvad jeg har gjort, Der er vist ikke nogen bankrådgiver eller ejendomsmægler, der ville have godkendt dét projekt.
Så I tænker, I vil flytte tilbage en dag?
– Det er vores hus, og vi kan sagtens forestille os, at vi gerne vil bo der igen – en dag, når vi bliver gamle-gamle. Det er fedt at bo i Nyhavn, og det er også logistisk fantastisk at kunne nå Christiansborg på to minutter, men når jeg ikke er aktiv på arbejdsmarkedet længere, vil jeg hellere bo i et hus i Græsted med højt til himlen og midt i et smukt naturområde. Så kunne det blive sådan noget med at stikke til udlandet til oktober og komme hjem til foråret.
idenyt har i forbindelse med Folketingsvalget 2022 tilbudt partilederne af alle opstillingsberettigede partier at deltage i interviewserien ‘Mit hus- og haveprojekt’. Læs de øvrige interviews i serien her.
Læs også: Valgtest 2022 – Dette partis vælgere ligner du mest