Håndværkerfradraget er økonomisk forvridende og kommer de forkerte til gode. Det siger cheføkonom i tænketanken CEPOS, Mads Lundby Hansen til mediet indblik, efter det i et ministersvar forleden kom frem, at den populære ordning forventes at koste staten 540 millioner kroner.
– Boligjobordningen er økonomisk forvridende, fordi den begunstiger nogle brancher frem for andre. Og jeg har svært ved at se hvorfor bl.a. håndværkerbranchen og hjemmeservice-branchen skal begunstiges, siger han til online-mediet.
I stedet for at hjælpe specifikke brancher, mener tænketanken, at pengen skal bruges til at lette bundskatten eller øge beskæftigelsesfradraget.
“Det ville være godt for dansk økonomi på kort og langt sigt. I øjeblikket er der flere ledige stillinger i byggeriet end der var i højkonjunkturårene 2015-2019, dvs. der er tryk på kedlerne i byggebranchen. Og der er slet ikke brug for fradraget”, siger CEPOS’ cheføkonom.
Han tilføjer ydermere “at der er en risiko for, at boligjobordningen udvides til hotel- og restaurationsbranchen som bl.a. Dansk Erhverv har argumenteret for. Boligjobordningen er en glidebane og den bør ophøre. Desuden gør ordningen skattesystemet mere kompliceret”
Håndværkerfradraget, har eksisteret med små afbrydelser siden 2011. Der er to typer af håndværkerfradrag: et for serviceydelser og et for tilskud til håndværkerarbejde. Håndværkerfradraget dækker i begge tilfælde udelukkende arbejdsløn. Materialer, der bliver anvendt under arbejdets udførsel, er ikke omfattet af ordningen.
Her kan du læse meget mere om håndværkerfradraget