Marianne Karlsmose: “Vores have behøver ikke at være perfekt”

MIT HUS- OG HAVEPROJEKT: Kristendemokraternes leder Marianne Karlsmose har fået et større haveprojekt, end hun lige havde regnet med.

Hvad er det seneste projekt, du har lavet i hus og have?

– Jeg har netop fået et stort projekt med at fjerne hækken, der desværre er plantet og vokset ud over skel. Det var ikke lige planen at kaste os over det nu, men reglerne skal selvfølgelig overholdes. Det er ikke et projekt, vi som sådan selv har valgt, men vi fik at vide fra kommunen, at vores hæk gik for meget ud over skel. Vi bliver selvfølgelig nødt til at rette os efter reglerne. Det var dog lige et lidt større projekt, end vi havde regnet med.

Er det en hæk I har haft i lang tid?

– Hækken har været her, siden vi flyttede ind, og den havde simpelthen bare vokset sig større og større. Det er derfor, det bliver et større projekt.

Har I gjort jer nogle tanker om, hvilken hæk der skal plantes efter jeres projekt?

– Ja, vi planlægger at plante en ligusterhæk.

Hvem har været involveret i jeres projekt?

– Vi har fået fagfolk til at hjælpe os med vores hæk. Det er ikke et projekt, vi selv kan løse, og det kræver lidt større redskaber end dem, vi selv har. Vi fik at vide, at det er bedst at gøre det i november og december.

Jeg har også hørt, at I har en vild have, kan du fortælle mig lidt om den?

– Ja, vi vil jo helst ikke bruge nogle sprøjtemidler. Vi vil hellere prioritere vores tid på lidt andet and bare haven, da vi heller ikke er de helt store havemennesker. Vi har derfor et lille område i haven, som er vildt.

Foto: Marianne Karlsmose

– Der er nogle mennesker, der elsker at pusle om deres have, og som finder glæde og ro ved det – og det skal de også have lov til. Min mand og jeg kan dog godt lide, at det ikke behøver at være så perfekt. Det kræver også bare meget tid.

Oplever I så at have en mere “levende” have i sommerperioderne, nu når I har en vild have?

– Ja! Der er mange forskellige blomster i mange farver. Gud har jo været lidt kreativ med sine blomster. Der er lidt mere levende i haven om sommeren med små insekter.

Hvad har overrasket dig mest undervejs?

– Vi er overraskende over alle de farverige og mangfoldige liv, der kommer til udtryk med den vilde have. Jeg bor selv i naturens rige ved Skjern, og jeg har derfor masser af natur, men det er styret natur.

Hvad er det bedste råd, du har fået?

– Vi er så heldige, at min svigerfar kunne hjælpe os med haven og hækken. De er jo lidt ældre og har derfor lidt mere haveerfaring. Vi har også fået det gode råd at få hjælp af fagfolk til vores hæk.

Hvad er det dummeste, du har gjort i haven?

– Ja … altså, det er jo nok at have en for høj hæk, der går uden for skel. Det har vi så lært nu. En anden sjov ting var, da min mand skulle klippe lidt til i haven her i sommer, og så kom han til at klippe ledningen over til vores springvand.

Den situation er der sikkert mange der er havnet i

– Ja, og det er jo svært at fikse, så der måtte vi jo få en ny ledning.

Har du så et godt råd til dem, der måske ikke har så meget tid i deres hverdag?

– Ja, altså, jeg når bare det, jeg når. Sådan synes jeg også, at andre skal se på det. Det er ikke noget, man skal stresse over.

Har du nogensinde haft lyst til at give op – og hvorfor?

– Jo, måske med vores hæk … Timingen kunne godt have været bedre, og det var ikke en udgift, vi lige havde håbet på at få i den her tid.

Marianne Karlsmose og hendes hæk, der nu skal fjernes.
Foto: Marianne Karlsmose

Ja, det er aldrig rart med nye udgifter

– Nej, det er det jo ikke – og især ikke i den her tid.

Hvilket haveredskab har du været gladest for?

– Jeg har brugt et skuffejern, en klo og så vores hænder. Vi har også brugt en ukrudtsbrænder, det hjælper og gør det lidt nemmere – men vi bruger den med visdom! Vi bruger ikke nogle sprøjtemidler. Vi synes nemlig ikke, at det skal ned i undergrunden.

Har I nogle gange været fristet til det?

– Ja, det har vi faktisk. Det er jo nemmere, men vi har taget et bevidst valg om ikke at bruge det. Jeg mener, at man må handle i sit eget liv, som man vil.

Kan du beskrive jeres vilde have med tre ord?

– Fuld af liv, uperfekt, biodiversiet.

Bedste råd til andre, der vil gå i gang med noget lignende?

– Man skal gøre, hvad man har lyst til, og ikke lade sig presse af, hvad andre måtte tænke om ens have. Vi har truffet det valg ikke at bruge al vores tid på at få en perfekt have. Der skal være plads til forskellighed, også når det kommer til haver. Mit personlige råd er, at alle skal droppe sprøjtemidler. Vi bliver alle nødt til at gøre en indsats.

idenyt har i forbindelse med Folketingsvalget 2022 tilbudt partilederne af alle opstillingsberettigede partier at deltage i interviewserien ‘Mit hus- og haveprojekt’. Læs de øvrige interviews i serien her

Læs også: Valgtest 2022 – Dette partis vælgere ligner du mest

Mest læste artikler