Pia Olsen Dyhr: “Jeg havde næsten lyst til at kysse elektrikeren”

MIT HUS- OG HAVEPROJEKT: Renoveringen af et anneks i sommerhuset blev elefanten, der skulle spises i små bidder for SF’s formand Pia Olsen Dyhr. Men gemalens forkærlighed for instruktionsvideoer og en helt bestemt kvindelig håndværker reddede projektet.

Hvad er det seneste projekt, du har lavet i hus og have?

Det sidste store projekt var, da min mand og jeg renoverede annekset i vores sommerhus på Orø. Vi lavede det om fra garage og værksted til et anneks med soveværelse, thekøkken/stue og et lille toilet. 

Så der var lidt at se til?

Ja, for det omfattede også, at vi skulle grave hele terrassen op, fordi vi gerne ville have gulvvarme og en varmepumpe, der kunne give varme til både annekset og selve sommerhuset. Så der skulle lægges rør ned imellem, og vi var lige nødt til at tænke over, hvordan vi skulle lægge terrassen smartest.

Da alt var gravet op. Alle fotos er privatfotos.

Hvor og hvornår fandt det sted? 

Sidste sommer og efterår – vi brugte rigtig meget tid på det. Der var også en trappe, der skulle flyttes, og nogle gulvpaneler, der først blev sat fast i påsken. Sådan er det lidt med de projekter – når man er færdig med hovedprojektet, skal man lige male, sætte lys op og ordne fodpaneler og den slags… 

Hvorfor skulle det laves?

Vi brugte ikke rigtig garagen til noget, men til gengæld har vi jo tre børn på 22, 20 og 15 år. Og det er fedt, når alle børnene og måske også min mor kommer på besøg – men det er ikke helt så fedt, når man sover for tæt, og de er der i længere tid. Børnene begynder jo også at få kærester. Så vi sover selv i annekset, hvor vi har et lille tekøkken, hvor vi kan lave kaffe, og så kan vi selv vælge, hvornår vi vil være sammen alle sammen.

Hvem har været involveret?

Mig og min mand – han er den dygtige håndværker, og så kalder han mig sin arbejdsmand. Han er ikke håndværker, han er geofysiker, men han har hænderne godt skruet på. Han tjekker alting, slår det op og ser videoer om det.

Han er en af dem, der rent faktisk læser brugsanvisningen?

Ja, og han er helt vildt godt til det. Nogle gange om aftenen kan jeg godt tage ham i at sidde og læse i en eller anden brugsanvisning eller se en video på nettet om, hvordan man gør et eller andet.

Har I gjort det hele alene?

Nej, vi har haft hjælp af håndværkere til at lave el og få sat vinduer i, så vi kunne spare på varmen. Min mands nevø har hjulpet med at lave nedløbsrør, og børnene har været tvangsindlagt til at male. Den mindste har lagt gulv med sin far – det elsker hun, det er ligesom at lægge puslespil. Det er sådan et klikgulv af linoleum, ikke gammeldags linoleum, som da jeg var barn.

Hvad har overrasket dig mest undervejs i projektet?

Hvor meget tid små ting kan tage. Fordi sommerhuset ligger på en ø, skal man bruge en halv dag på at komme over til en Silvan eller en Bauhaus, og man kan heller ikke bare lige få en håndværker til at kigge forbi.

Hvad er det bedste råd, du har fået? 

Jamen, noget af det sværeste i denne proces har netop været at finde de rigtige håndværkere, hvor man kunne være helt sikker på aftalerne. Så det bedste råd var, da nogen sagde, vi skulle bruge en helt bestemt kvindelig elektriker. Hun var bare helt fantastisk, kom altid til tiden, og det var lige før, jeg havde lyst til at kysse hende. Især da nogen på et tidspunkt kom til at klippe strømledningerne over… 

Hvad er den bedste idé, du har fået?

Jeg tror, det var, da vi fandt ud af, at vi ikke skulle have et lyst gulv, som vi ellers havde troet. Vi lod rummet vokse på os, og da de lyse vægge og lofter stod færdige, så kunne vi se, at det ville blive for hvidt i hvidt, hvis gulvet også blev lyst. Så husets sjæl fik lov at bestemme, og det blev i stedet et mørkebrunt gulv, der giver varme. Så kan man heller ikke så let se nullermændene.

Hvad er det dummeste, du har gjort?

Det var nok at låne vores sommerhus ud, mens det hele var gravet op. Eller måske, at jeg malede trappen ind til annekset hvid, før vi blev færdige med noget som helst, og folk stadig skulle vade ud og ind. Så blev jeg jo nødt til at male den igen. 

Er du nogensinde gået i stå undervejs – og hvorfor?

På et tidspunkt, hvor det hele var gravet op og pillet ned, og der var affald over det hele, kunne jeg virkelig ikke se, at det ville blive til et fornuftigt anneks. Og der gik et stykke tid, før håndværkerne kunne komme og sætte vinduer i, så det virkede ret uoverskueligt. Men så sagde min mand “vi tager lige den her elefant i små bidder”.

Havde du nogensinde lyst til at give helt op?

Nej – sådan er vi ikke. Vi har lavet mange håndværks- og haveprojekter, og det kan godt være, at man holder pause, men vi giver aldrig op.

Morgenudsigten, der har været hele besværet værd.

Hvilket værktøj har du været gladest for i processen?

En malerpensel, der “knækker”, så man kan komme ind alle mulige steder – den synes jeg er et fantastisk værktøj. Det er altid mig, der laver hjørner og kanter, så kommer min mand og ruller. 

Hvor meget har I overskredet budgettet med?

Faktisk næsten ikke med noget, tror jeg. Måske med nogle tusinde, men ikke noget vildt beløb. Min mand er jyde og holder meget øje med budgettet og snakker med håndværkere undervejs.

Bedste råd til andre, der vil gå i gang med noget lignende? 

1: Man skal holde meget øje med sine håndværkere undervejs og få opgørelser, så man kan sørge for at holde budgettet. 

2: Fortvivl aldrig! Hvis man ikke lige synes, man kan finde en løsning, så gå ud og søg inspiration. Jeg hader det, men min mand slæber mig igennem byggemarkeder og viser, at “så kan man gøre det sådan – eller sådan – eller sådan”, og så finder man jo altid på noget.

3: Hav det sjovt med det undervejs. Man skal ikke bare tænke, at det er en sur pligt – så skal man hellere sætte håndværkere til at gøre det hele.

idenyt har i forbindelse med Folketingsvalget 2022 tilbudt partilederne af alle opstillingsberettigede partier at deltage i interviewserien ‘Mit hus- og haveprojekt’. Læs de øvrige interviews i serien her

Læs også: Valgtest 2022 – Dette partis vælgere ligner du mest

Læs også: Tiny house – den hurtige guide til pris og regler

Mest læste artikler