Husbyggerskolen 3: Sådan laver du den perfekte plantegning til dit hus

Lær, hvordan du går fra drøm til drømmehuset. Her kan du få en masse gode ideer til din næste plantegning.

plantegning af nyt hus

En god plantegning er en vigtig del af husets indre, når du skal bygge nyt hus. Herunder kan du læse om hvad en plantegning indeholder, hvordan man laver en plantegning til huse og få ideer til din næste plantegning.

Denne artikel er et uddrag fra bogen ” Husbygger håndbogen, fra drøm til drømmehus” af Ditte Birkjær Boll.

DET INDRE – UDNYTTELSE OG DISPONERING AF M2 OG M3

Der ligger stensikkert en masse holdninger, drømme og ønsker til, hvad jeres hus skal kunne indendørs. Måske har I nogle erfaringer med fra en tidligere bolig, hvor noget fungerede rigtig godt – eller slet ikke fungerede. Der er masser af hensyn at tage i forhold til økonomi, funktionalitet, æstetik og meget mere. I det følgende skal I forsøge at afklare jeres behov og komme nærmere en indvendig disponering af huset.
Dernæst skal I øve jer i at tænke tredimensionelt frem for todimensionelt og bygge overflader og materialer på skelettet.

Behovsafdækning og plantegning af hus

I har sikkert allerede snakket om jeres krav og ønsker til jeres kommende hus. Antal værelser, køkken-alrum, loft til kip og så videre. Lav en udførlig ønskeseddel, uden at lægge bånd på jer selv.

Inden I bliver for fornuftige og lader jer begrænse af alt muligt, så giv den gas, og skriv drømmene ned på papir.

Hvad indeholder en plantegning?

Antal værelser
Har I brug for gæsteværelser? Kontor? Hobbyrum? Hvordan skal og må de være fordelt på
etager og i forhold til hinanden? Størrelse på værelser? Er det vigtigt for jer med store værelser, eller ønsker I jer hellere store fællesrum?

Afdelinger

Skal der være særskilte voksen- og børneafdelinger? Plads til gæster, au-pair eller bedstefor-
ældre?

Opholdsrum i plantegning

Ønsker I jer et køkken-alrum? Skal der være en særskilt stue, hvor man kan få ro fra køkken-
og spiseafdelingen? Har I en stor familie eller mange gæster, så rummet skal kunne rumme mange mennesker på en gang?

Viktualierum og køkken
Hvordan ønsker I at bruge jeres køkken? Hvad skal det kunne, som arbejdsplads og i forhold
til opbevaring, køkkenmaskiner, spisepladser, hyggekroge? Se også side 166 herom.

Entré og ankomstsituation

Hvordan forløber jeres hverdage? Har I barnevogn, som skal kunne stå inde? Har I hund, lyst-
fiskerudstyr eller cykel, som skal kunne skylles efter en tur i skoven?

Ønsker I en særskilt entré til gæster, eller skal den ene indgang kunne være både praktisk og præsentabel? Hvor meget overtøj og fodtøj har I, som skal kunne opbevares tæt på døren? Er det realistisk, at I hænger jeres jakker ind skabet, hver gang I kommer hjem, eller skal I have plads til rigeligt knager ved døren?

Badeværelser i plantegning

Hvor mange badeværelser og toiletter ønsker I, og hvordan kommer I til at bruge dem? Ønsker I at have et privat badeværelse, som gæster ikke benytter, og dermed et decideret gæstetoilet i stedet? Har I mange overnattende gæster eller en travl hverdag, som kræver, at der kan være flere i bad samtidigt? Har I særlige ønsker til badekar, sauna, direkte udgang til have/ udebruser og så videre, som er særligt pladskrævende?

Det er generelt uhensigtsmæssigt (det er op til læserens fantasi at forestille sig, hvilke gener jeg hentyder til) at have et toilet, som har adgang direkte til køkken, spisestue og stue, så sørg for, at der er en ekstra dør mellem de to rum, eller at badeværelsesdøren som minimum ligger om hjørnet fra opholds- og køkkenområdet. Kommercielt set bør man etablere minimum to badeværelser eller et badeværelse plus et toilet, når man bygger nyt. Selvom I bygger en ”egoistbolig”, og dermed kun har brug for ét badeværelse, så har det stort fokus ved videresalg.

Opbevaringsbehov

Tænk på opbevaring, og hvad I har brug for til både tøj, sko, sengetøj, vinterdyner, kufferter, værktøj, vaser, ski, pladesamlingen og så videre. Nogle ting bruges på daglig eller ugentlig basis og skal derfor let kunne tilgås. Andre ting såsom julepynt og skitøj bruges ikke i store dele af året, og kan derfor gemmes længere væk.

Tænk på opbevaring af havehynder, -puder og -tæpper i det daglige i sommerhalvåret. En stor og dejlig terrasse indbyder til lækre loungemøbler, som man kan slænge sig i – lige indtil det begynder at regne, eller duggen falder til aften. Hvor skal de bløde sager bo? Det er ikke lykken at have 10 m3 blandede hynder liggende midt i stuen hele sommeren, fordi man ikke orker at bære dem op og ned fra kælderen morgen og aften.

Rengøringsartikler og -udstyr

Sørg for at gøre plads til opbevaring af støvsuger og rengøringsartikler tæt på, hvor I opholder
jer til daglig. Så bliver de brugt oftere, og er ved hånden ved akutte behov. Det ER dødsygt at skulle suse ned efter støvsugeren i kælderen hver gang junior vender en potteplante på hovedet eller tømmer posen med mel ud i skuffen (tænkt eksempel, ikke at jeg har erfaring med den slags). Overvej derfor et decideret rengøringsrum, eller dedikér et stort skab i køkkenet eller entréen til det – med mulighed for at låse ind til de farlige kemikalier.

Hvor skal tøjet tørres?

Det er trist at skulle have et tørrestativ til at stå bagved sofaen. Tænk over at lave plads til det et sted med god ventilation og varme, og hvor det ikke står i vejen. Optimalt set lige ved siden af vaskemaskinen.

Vindueskarme og indbyggede møbler i plantegning

Skal I have vindueskarme? Mange, som får gulv-til-loft-vinduer i hele huset, savner efterfølgende et sted at stille en lampe, en plante og så videre. Samtidig er en dyb vindueskarm en mulig siddeplads, hvis du ønsker det. Man kan på samme måde arbejde med indbyggede møbler som siddenicher og så videre, som skaber nogle rum i rummene.

En alkove i køkkenet kan være en skøn hyggekrog for børnene om dagen, mens forældrene laver mad, og en mulighed for at skabe et mere roligt og privat rum uden at være helt afskærmet fra livet i huset.

Har du mod på at udfordre din arkitekt på dette punkt, kan man få nogle virkelig skønne og gennemtænkte løsninger, som udnytter pladsen optimalt og kreativt. Tag alternativt fat i en snedker, som kan bygge møbler, som passer præcist ind i dine kringelkroge.

Husets interaktion?

Skal du kunne se ud i haven fra køkkenet og holde øje med børnene, der leger? Skal køkkenet ligge tæt på indgangsdøren, så det er let at komme ind og læsse dagligvarer af? Skal der kunne lukkes helt af for larm mellem opholdsrum og værelsesafdelingen?

Har du hjemmekontor eller klinik, hvor du indimellem skal kunne have kunder på besøg, uden at de skal trækkes igennem hele huset?

Hvordan forestiller du dig, at du vil bruge terrassen. Hvor skal dørene sidde, så det er let at gå udenfor med en kop kaffe?

Antal udgange i jeres plantegning

Hvor har du brug for at kunne åbne en dør? Det kan være rart let at kunne komme ud på alle sider af huset, så du ikke skal have dynerne med igennem stuen for at lufte dem, eller skal hele vejen bagom huset med skraldespanden. Har du alligevel et stort vinduesparti, så er det ikke væsentligt dyrere at erstatte det med en dør.

Husets størrelse?

Det giver mening at tænke funktioner før størrelse. Selvfølgelig er der en øvre begrænsning på, hvor stort huset må blive i forhold til bebyggelsesprocenten, så loftet kender du.

Når du har overblik over, hvad du ønsker dig af rum, funktioner og fordeling, så kan du begynde at lege med plantegningen. Det sværeste her, er at tænke i rummelighed og forestille sig, hvordan rummet bliver. Det ser tit meget småt ud på papiret, så brug din arkitekt meget her, og tænk i kubikmeter frem for kvadratmeter.

Større er ikke altid bedre, derimod kan du værre sikker på, at større er dyrere. Både i opførelse og i fremtidig opvarmning og rengøring.

Kan du spare lidt kvadratmeter uden at give afkald på de funktioner, du søger, er det værd at forfølge. Se i øvrigt side 259 vedrørende arealopgørelse – kvadratmeter er nemlig målt op inklusive ydervægge, så det kan snyde gevaldigt.

Etager og niveauer i plantegningen

Er det et go eller et no-go med flere plan? Der er hensyn at overveje i forhold til små børn, nedsat førlighed og husets interaktion, samtidig med at etager eller forskudte niveauer kan være en god måde at udnytte grunden og udsigten på, og skabe nogle spændende løsninger i huset.

Skråvægge

Skal du have skråvægge i dit hus, eller er det ikke for dig? Skråvægge er mange ting, og tag-
hældningen, trempelhøjden, vinduer og karnapper er helt afgørende for anvendeligheden og oplevelsen af rummet, som har et skråt loft. Trempel betyder det lodrette stykke væg, som er mellem gulvet, og hvor det skrå loft begynder.

Hems

En hems kan være gode bonus kvadratmeter, til opbevaring, ophold for husets børn og unge
eller overnatning for gæster.

Kælder som del af plantegning

Hvis det giver mening i forhold til grundens udformning, byggeøkonomien og familiens behov, kan der være gode ”gratis” kvadratmeter her i bebyggelsesprocent-sammenhæng. Er du presset på, hvor meget du må bygge, kan sekundære funktioner som teknik, depot, bryggers og lignende med fordel placeres her.

Adgangskrav

Er det vigtigt for jer at kunne blive boende i eget hus, selvom I på et tidspunkt måtte få behov for en kørestol eller lignende? Så giver det god mening at have fokus på niveaufrihed og andre tiltag, som letter den daglige logistik, hvis bevægelsesfriheden på sigt ikke er den samme.

Spørgsmål er der nok af. Skriv jeres ønsker ned på papir eller post-its, og begynd at prioritere. I kan lave jeres egne regler for, hvordan I griber det an. Hvor mange ønsker som kommer i bunken ”ikke til diskussion”, og hvor mange som kommer i bunken, hvor I er villige til at gå på kompromis. Det kræver nok lidt rødvin og armlægning at nå til enighed om fordelingen her.

Det kan dog være svært at prioritere, hvis man ikke ved, hvad de forskellige ønsker koster. Det kan anbefales at tage et indledende møde med en entreprenør eller et typehusfirma, som kan fortælle jer mere om delpriserne. I får selvfølgelig ikke en samlet, retvisende pris på jeres projekt, medmindre I går spadestikket dybere, men kan blive klogere på delpriser og overordnede prisstrukturer.

Mest læste artikler