Populært fradrag forsvinder snart: Nu skal du bygge

Drømmer du om at renovere stuehuset eller udskifte vinduerne, så skal du ikke vente for længe. Muligvis forsvinder det fordoblede håndværkerfradrag snart.

Regeringen valgte at fordoble håndværkerfradraget under coronakrisen, men nu overvejer de at fjerne fordoblingen igen ved forhandlingerne af næste års finanslov. Det skriver Ekstra Bladet.

Det udvidede håndværkerfradrag skulle hjælpe håndværkere under coronapandemien, men viste sig ifølge regeringen at være unødvendig, da en uventet sideeffekt af nedlukningen var at folk i stor stil begyndte at bygge om i deres hjem. 

Hvis du har planer om at renovere inden den nye finanslov træder i kraft, kan du se frem til et håndværkerfradrag på 25.000 kroner. Hvis fordoblingen fjernes i næste års finanslov, som vedtages i november, må du nøjes med 12.000 kroner i fradrag på dine nye energirigtige vinduer. Så der er altså god grund til at sætte skub i byggeplanerne.

Professor er positiv

Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, bekræfter at regeringen overvejer at halvere det populære fradrag. 

– Vi så, at serviceerhvervene var meget hårdt ramt under covid-19, hvor folk mistede deres arbejde. De folk kunne så gå over i byggeriet og få arbejde på grund af fradraget. Det er en af forklaringerne på, at den danske økonomi er kommet så godt igennem krisen, siger han. 

Ifølge ham, er Danmark igen ovenpå efter krisen, væksten er tilbage, og beskæftigelsen er rekordhøj. Derfor mener finansordføreren og regeringen, at der ikke længere er behov for det boost, som ordningen gav. 

Professor i nationaløkonomi, Michael Svarer, er skeptisk overfor hvorvidt det fordoblede fradrag har haft en effekt. Han er derfor positivt stemt over for at fradraget skrues ned til det normale niveau igen. Han mener, at byggebranchen allerede levede godt på coronakrisen, og at pengene derfor kunne være brugt bedre andetsteds. 

Sådan gør du

Du kan få håndværkerfradrag til bestemte håndværksydelser, som er udført i hjemmet eller i fritidsboligen, og som har til formål at give energibesparelse eller klimasikre dit hjem. Det kan eksempelvis være udskiftning af vinduer og døre, installation af solceller og udskiftning af kloakrør. Du kan også få fradrag, hvis har fået afmonteret din gamle brændeovn i forbindelse med forbuddet mod brændeovne fra før 2003.

Du kan kun få fradrag for arbejdslønnen og ikke for materialer. På skat.dk kan du både oplyse håndværkerfradrag og se hvilke håndværks- og serviceydelser, som du kan få fradrag til.

Mest læste artikler