Med disse tricks får det gamle sommerhus nyt liv

Potentialet i et ældre sommerhus er ofte større, end man lige forestiller sig. 

Renovering af sommerhus

SPØRG ARKITEKTERNE: Danske BoligArkitekters ekspert svarer på spørgsmål om at bygge nyt, til eller om, så du får det meste ud af dit hus – her om at give nyt liv til et gammelt sommerhus.

Spørgsmål:

Vi er en børnefamilie på fire, der har arvet et ældre træsommerhus fra 1960’erne. Huset står originalt med masser af træ indvendigt samt en lidt upraktisk planløsning med bl.a. små køjerum. Vi er dog ret vilde med stilen og vil gerne renovere med respekt for husets historie og originale detaljer.

Hvordan får vi gjort sommerhuset brugbart i vinterhalvåret, og hvordan moderniserer vi uden at ødelægge ”cigarkasse-stilen”?

Svar:

Jeg har stor respekt for jeres ønske om at bevare og forny med måde. Mange ældre sommerhuse bliver i disse år revet ned for at give plads til nye. Det er en ærgerlig tendens, fordi vi mister en vigtig del af den bygningskultur, som vores sommerhuse repræsenterer.

Derudover er det mere klimavenligt at optimere på et eksisterende hus, og potentialet i et ældre sommerhus er ofte større, end man lige forestiller sig.

Gør huset lunt

De fleste sommerhuse fra 1960’erne er født med sparsom isolering. Det kan give problemer med både fugt og skimmelsvamp og gøre huset mindre anvendeligt i vinterhalvåret. Derfor er en energioptimering det mest fornuftige sted at begynde.

Det lyder måske kedeligt, men det vil gøre underværker for indeklimaet, eliminere den kedelige lugt af gammelt sommerhus samt gøre det til en lun og lækker oplevelse at opholde sig i huset – også på en mørk og kold vinterdag.

Som tommelfingerregel er det efterisolering af taget, der giver den største effekt.

Dernæst bør I kigge på vinduerne. Vinduer med enkeltlagsruder har et stort varmetab og bør udskiftes med nye. Men er vinduesrammer og sprosser ellers i god stand, kan I faktisk nøjes med kun at udskifte de gamle glas til lavenergiglas.

Facaden kan ofte isoleres udefra fx i forbindelse med udskiftning af træbeklædningen på huset.

Vær opmærksom på, at det altid kræver en individuel byggeteknisk gennemgang af huset at vurdere, hvilke energiforbedringer der bedst betaler sig. En varmepumpe kan det dog altid betale sig at investere i, da de er langt mere energieffektive end elradiatorer.

Modernisér med måde

Når I har sikret, at jeres hus er sundt og lunt, kan I tage fat på planløsning og indretning. Er køjerummene for små, kan de selvfølgelig lægges sammen til større og mere regulære sovekamre. Men måske kan I nøjes med at etablere et enkelt forældresoveværelse og holde fast i køjerummene til børnene. Et sommerhus skal jo netop lægge op til en anden livsstil end den, vi kender fra vores hverdagshuse: Mere samvær på færre kvadratmeter.

Køkkenet kan med fordel åbnes mod opholdsstuen, så der bliver en bedre sammenhæng. Det er også vigtigt, at I får skabt en god forbindelse til jeres uderum. Husk, at man næsten aldrig kan få for mange terrassedøre i et sommerhus. Flere og større åbninger mod haven eller grunden vil løfte kvaliteten af alle rum, invitere de grønne omgivelser ind i huset og give ekstra dagslys i den måske lidt mørke ”cigarkasse”.

Overvej at opgradere jeres sommerhus med moderne faciliteter, fx opvaskemaskine og robotplæneklipper. Så har I mere tid til hinanden og til at slappe af på terrassen.

Byg videre på stilen

Cigarkasse-stilen er bestemt ikke for alle. Men alle kan hente inspiration i det oprindelige og bygge videre på stilen, så huset stadig har et ærligt og autentisk udtryk. Hvis I har mod på at gå all-in på det knastede fyrretræslook, skal I hverken introducere nye materialer eller alternative træsorter. Her vil en palet af blide og naturlige farver på inventar og enkelte vægge give det levende træværk det smukkeste modspil.

Alternativt kan I gå skridtet videre og skrue lidt ned for cigarkasse-stilen ved at male flere flader i rummet og lade trækonstruktioner som fx spær så ubehandlet.

renovering sommerhus
Dette 70’er-sommerhus står helt originalt. Eller gør det? Knasterne snyder øjet, for huset er faktisk totalrenoveret og tilbygget med hjælp fra arkitekt Eva Kristine Brørup. Hun har moderniseret med stor respekt for husets originale materialer og detaljer. De mosgrønne skabe er en diskret og elegant måde at skabe sammenhæng mellem stuen og skovbevoksningen udenfor. Foto: Danske BoligArkitekter
renovering sommerhus
Sommerhuset her er et vellykket eksempel på en ombygning af et traditionelt sommerhus fra 1960’er. Sommerhuset er ombygget med hjælp fra arkitekt Nanna Kley, der har skabt en smuk balance mellem nyt og gammelt med indbyggede møbler og praktiske opbevaringsløsninger i krydsfiner. Huset er selvfølgelig efterisoleret og har fået nye lavenergivinduer og en varmepumpe. Foto: Danske BoligArkitekter
pernille hjorth

Pernille Hjorth
Arkitekt MAA
Sekretariatsleder Danske BoligArkitekter

Mest læste artikler