Så mange boligejere planlægger renoveringer

Knap halvdelen af boligejerne planlægger at renovere inden for fem år. Det viser en YouGov undersøgelse udarbejdet for Dansk Byggeri. Find ud af, hvilken type renovering de fleste danske boligejere vil i gang med.

Undersøgelsen fra Dansk Byggeri viser, at 43 procent af de adspurgte husejere har planer om at renovere boligen inden for fem år. For ejerne af andels- og ejerlejligheder er det 45 procent.

Udskiftning af døre og vinduer er det projekt som flest har planer om at føre i mål. Det gælder for 16 procent af de adspurgte husejere, mens 14 procent af ejerne af andels- og ejerlejligheder svarer, at de eller foreningen har planer om at udskifte vinduer og døre.

Et nyt badeværelse er også attraktivt at få lavet. Blandt husejerne svarer 14 procent, at de planlægger den type renovering.

På ønskelisten hos mange husejere er også et nyt tag eller en ny facade. Mere præcist 13 procent. Hos ejere af andels- og ejerlejligheder er det 12 procent, der har planer om nyt tag eller facade.

Lavere energiniveau

Boligejernes planer om energirenoveringer er positivt ifølge direktør i Dansk Byggeri Michael H. Nielsen, da det ifølge ham kan bringe energiniveauet ned og gøre varmeregningen mindre.

– Her er det vigtigt at se energirenovering som en helhed, og at man tager højde for boligens behov, når man vælger de enkelte løsninger og den rækkefølge, de skal udføres i, siger Michael H. Nielsen.

Endvidere skal man undersøge, om man bør isolere væggene eller få sat nye vinduer i huset eller lejligheden, hvis man har planer om at udskifte boligens opvarmning. Med et nyt varmeanlæg, eksempelvis en varmepumpe, bliver opvarmningen mere klimavenlig og denne grønne energi vil man helst ikke have til at sive ud af bygningen.

Læs også: Skimmelsvamp – sådan fjerner du skimmelsvamp

Økonomien spiller ind

Det, der virkelig kan få boligejere til at energirenovere, er et økonomisk tilskud eller udsigt til besparelse på varmeregningen. I undersøgelsen fra Dansk Byggeri siger mere end hver femte, at færre udgifter til el og varme er den vigtigste drivkraft i renoveringsplanerne. Motivationen øges også ved offentlige tilskud og det faktum, at boligen bliver mere værd, mens hensynet til klimaet ligger langt nede på prioriteringslisten.

– Der er ingen tvivl om, at økonomien spiller en stor rolle i forhold til boligejernes motivation for at sætte gang i renoveringsarbejder. I Dansk Byggeri foreslår vi blandt andet at forbedre håndværkerfradraget ved at forhøje fradraget og gøre det muligt at bruge tre års fradrag på én gang. Det vil gøre det mere attraktivt at sætte gang i de lidt større energirenoveringsprojekter – til gavn for både pengepungen og klimaet, siger direktør Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri.

Mest læste artikler