SÅ mange har farligt gør-det-selv-arbejde i hjemmet

Klamphuggeri og fejlagtigt gør det selv-arbejde fylder stadig godt i danskernes hjem - og det kan have store konsekvenser. Se, hvilke projekter du bør overlade til autoriserede håndværkere her. 

Gør-det-selv-bølgen ruller stadig, og er du lidt fiks på fingrene og har godt med værktøj, er det fristende at klare hjemmets håndværksmæssige projekter selv. Nogle gange er det dog ikke så let være handyman, og når det gælder elektronik og vvs-installationer, kan det godt betale sig at overlade arbejdsopgaverne til håndværkere, der ved, hvad de laver. 

Klamphuggeri og fejlagtigt gør-det-selv-arbejde fylder nemlig stadig godt i danskernes hjem. Det viser en ny medlemsundersøgelse fra TEKNIQ Arbejdsgiverne blandt landets el- og vvs-installationsfirmaer. 

Kan have store konsekvenser

Her oplever hele 66 procent af installatørerne, at brugen af uautoriserede håndværkere er et problem. Samtidig oplever 59 procent, at problemet har været stigende de seneste to år. 

– Det er en meget uheldig tendens, når man tænker på, hvor store konsekvenser det kan have sikkerheds- og sundhedsmæssigt, hvis ikke el- og vvs-installationer udføres korrekt. I sidste ende løber man en stor risiko for alt fra vandskader til elektriske stød og brand, når man lader folk, der ikke har de fornødne faglige kompetencer, rode med installationer, siger Simon O. Rasmussen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer 4.300 virksomheder indenfor el, vvs og metal, i en pressemeddelelse.

Dyrt klamphuggeri 

Noget tyder dog på, at det er svært at gøre op med boligejernes dårlige vaner på dette område – ikke mindst fordi tallene viste den samme tendens for tre år siden. Samtidig viser undersøgelsen, at hele to ud af tre el- og vvs-installatører inden for de seneste 12 måneder har haft opgaver, hvor de har udbedret arbejde lavet af en uautoriseret håndværker.

– Det kan naturligvis være svært at sige, hvem der oprindeligt har udført det dårlige arbejde, men har en uautoriseret håndværker eller boligejeren selv været i gang, så er der tale om klamphuggeri, der måske nok er billigere i første omgang, men som på sigt kan komme til at koste dyrt – både på grund af risikoen for skader, og når man må betale igen for at få fejlene udbedret, siger Simon O. Rasmussen.

Betaler sig i det lange løb

Derfor råder han alle husejere til at vælge autoriseret arbejdskraft, når man skal have udført arbejde på de tekniske installationer i hjemmet. På den måde kan du være sikker på, at arbejdet bliver udført korrekt, ligesom du er omfattet af en garantiordning, hvis der mod forventning skulle være begået fejl. Det betaler sig i det lange løb. 

Selvom elektricitet er en alvorlig sag, er der dog mange ting i hjemmet, som private både gerne må og kan sætte op og reparere. Se reglerne for, hvad du selv må reparere her.

Mest læste artikler