Så meget dyrere er det blevet at bygge og renovere hus

Den perfekte storm har ramt byggebranchen, og det betyder vilde prishop på både materialer og arbejdskraft.

mand renoverer sit hus

Ifølge en analyse fra Timberman og Spar Nord, der har bearbejdet spritnye tal fra Danmarks Statistik, blev 2021 året, hvor prisudviklingen i byggebranchen slog alle hidtidige rekorder.

Mangel på arbejdskraft og forsyningsproblemer for byggematerialer har sammen med de seneste års byggeboom således medført stigende priser på byggematerialer og lønninger, som er exceptionelt høje. 

Ifølge analysen fremgår det, at omkostningerne til materialer steg med hele 8,3 procent i 2021, mens arbejdsomkostningerne steg med 2,8 procent, hvilket samlet set gjorde det 6,7 procent dyrere at bygge og renovere hus sidste år.

Triste forventninger til 2022

– I mine 20 år i byggebranchen har jeg kun oplevet noget tilsvarende én gang før, og det var i de ekstremt hektiske år op til finanskrisen. Her fik prisstigningerne som bekendt en brat afslutning, men jeg tror, vi denne gang står over for en længere periode med prisstigninger, fortæller administrerende direktør i Timberman, Mogens Fisker.

Læs også: Sætningsskader – sådan skal du forholde dig til revner i muren

– Coronarestriktionerne er igen forsvundet, og det flytter selvfølgelig noget privatforbrug væk fra byggeri og i retning af oplevelser og rejser. Men vi forventer, at materialeomkostningerne forbliver på et højt niveau også i 2022, lyder det fra Mogens Fisker.

Ifølge cheføkonom i Spar Nord, Jens Nyholm, har krigen i Ukraine skabt ny usikkerhed, og pilen peger derfor imod fortsat stigende priser i de kommende måneder:

– Ved årsskiftet var der forventninger til pengepolitiske normaliseringer, men aktuelt har vi en krig i Europa, og det er den helt store joker. På den korte til mellemlange bane er det sandsynligt, at energi- og råvarepriserne fortsætter opad som følge af usikkerhed, sanktioner og udfordrede forsyningskæder, siger Jens Nyholm.

Læs også: Hvilke varer kommer fra Rusland?

Mest læste artikler