Sådan bliver varmeregningen i sommerhuset mindre

Det brandvarme boligmarked har medført en eksplosion i salg af sommerboliger. Er du en af de heldige, der har fået fingrene i et sommerhus, kan det være oplagt at overveje en energiforbedring til huset - særligt nu hvor de kolde vintermåneder nærmer sig.

Ifølge Boligsiden er der solgt 6.220 sommerhuse i årets fire første måneder, hvilket er 70 % flere end i samme periode sidste år. Ikke alle sommerhuse er i lige god stand, og det kan betale sig – både for pengepungen og klimaet – at overveje energiforbedringer i huset. Især hvis du vil optimere sommerhuset til helårsbrug.

Udskiftning af vinduer kan være en god investering

En vinduesudskiftning er ikke bare et greb i lommen. Til gengæld kan det vise sig at være en god investering at foretage et energiforbedrende tiltag på dit sommerhus. 

– Det er ofte en god ide at opgradere sommerhuset med nye energivinduer. Det reducerer udgifterne til opvarmning af boligen og lukker mere dagslys ind i boligen, hvis du vælger den rette vinduesløsning. Udover at det gavner indeklimaet, er det ikke mindst en fordel nu, hvor vi går koldere og mørkere tider i møde og gerne vil have større glæde af sommerhuset året rundt, siger Klaus Tiedemann, der er chef for privatrådgivning hos vinduesproducenten Velfac. 

I nogle tilfælde kan du benytte dig af håndværkerfradraget, når du foretager forbedringer på din feriebolig. Men udskiftning af vinduer og døre kan ikke alene reducere boligens samlede varmetab, hvis resten af huset ikke er godt isoleret. I det tilfælde er det en god idé at indtænke resten af klimaskærmen i projektet. Klimaskærm er alt det, der adskiller husets indre fra det ydre; vinduer, tag, ydervægge og døre. Hvis sommerhuset derimod er velisoleret, bidrager de nye vinduer til at få mest muligt ud af energibesparelsen.

Et flot ydre og et sundt indeklima

Der er dog et par ting, du skal være opmærksom på, hvis du udskifter døre og vinduer:

– Nye vinduer kan ændre boligens luftskifte og dermed det indendørs miljø. Overvej derfor, eventuelt med vejledning fra rådgiver, hvordan vinduerne vil påvirke ventilationsbehovet. For eksempel kan det være relevant at etablere friskluftventiler samt justere eller tilpasse eventuelt mekanisk ventilation, fortæller Klaus Tiedemann.

Energibesparelsen måske er tungen på vægtskålen, når du er på udkig efter nye vinduer, men udtrykket bør også vægte højt. Vælg derfor et vinduesdesign, der passer til husets stil og udtryk – uanset om det er klassisk eller mere moderne. På den måde giver du også sommerhuset et (måske) tiltrængt ansigtsløft.

Energistyrelsen har søsat en kampagne med gode råd, der skal hjælpe danskerne med mere klimavenlige sommerhuse. Kampagnen, som kører frem til 2022, finder du her

Mest læste artikler