Arkitektens 6 bedste råd til den perfekte udestue

Udestuen kan give dig mange ekstra lyse timer og forlænge havesæsonen. Vi guider dig til, hvordan du får den helt rigtige løsning, der passer til netop dit hus. 

Drømmer du også om at komme lidt tættere på naturen og rykke stuen ud i haven? En udestue kan give dig ekstra kvadratmeter, hvor du kan samle familie og venner, og den kan give dig de stille morgener, hvor du med en kop dampende te kan nyde morgensolen, når det stadig er for koldt til at sidde ude i haven.

Med andre ord kan en udestue forlænge havesæsonen og give dig mange ekstra lyse timer. Der er dog en række overvejelser, du skal gøre dig for at få udestuen til at passe til såvel husets stil som familiens behov, og vi har derfor bedt arkitekt og sekretariatsleder Pernille Hjorth fra Danske BoligArkitekter give dig sine bedste råd til at bygge den perfekte udestue.

Læs også: Udestue – sådan placerer du udestuen rigtigt

Læs også: Sådan får du den udestue, der bedst passer til dit hus

6 gode råd fra arkitekten

 1. Afdæk dit behov. Tænk dig grundigt om: Hvad vil du egentlig med udestuen, og hvad skal man kunne derude? Projektet skal afgrænses – og det er, uanset om du bygger selv eller går hele vejen og får udestuen arkitekttegnet. Skal du have et rum til en helt ny livsstil, er du måske nødt til at give den gas og få et orangeri. Skal udestuen være mere beboelsesagtig, er der måske brug for en egentlig tilbygning.
 2. Tag udgangspunkt i placeringen. Bestem dig for, hvor udestuen ligger bedst i forhold til huset. Når du først har valgt placeringen, har du noget at forholde dig til, og så bliver hele projektet langt mere konkret.
 3. Tænk på,hvad der sker med rummene bag udestuen. Det er meget­ vigtigt at overveje, hvordan du kobler udestuen på huset. En forkert placering kan både skabe dårlige adgangsveje og tage en masse sol fra husets rum.
 4. Tag hensyn til husets stil. Kig på dit hus. Hvad beder det om? Uanset hvor simpel en tilbygning du vælger, vil det være et fremmed­element – og det skal man huske på. Nogle hustyper, især ældre huse som for eksempel murermestervillaer, kan man næs­ten ikke undgå at ødelægge ved at sætte en udestue på, hvorimod typehuse fra 70’erne er nemmere at få til at se harmoniske ud med en knopskydning. Til det ældre hus anbefales den mest forsigtige løsning med meget glas og spinkle profiler – noget i stil med et orangeri.
 5. Brug samme materialer som i huset. Se på de materialer, der allerede er brugt i huset, og før dem over i udestuen. Har dit hus småsprossede vinduer, skal du holde fast i det, og har du et moderne hus med store vinduer, skal stilen overføres til udestuen.
 6. Overvej at bruge en arkitekt­Hvis du har mod på det, kan du faktisk godt slippe afsted med at bygge en udestue, der adskiller sig virkelig meget fra huset – men det kræver professionel hjælp, hvis du for alvor­ vil lave et arkitektonisk brud.
Arkitekttegnet Orangeri I Murermestervilla Fra 1930 M4 Arkitekter 58

Familien i denne bolig drømte om et frodigt rum, hvor der var ro, meget dagslys og god kontakt til haven – men samtidig skulle udestuen matche murermestervillaen fra 1930. Orangeriet er bygget op ad husets nordvestvendte facade. Der er cirka 4,5 meter til kip, så dagslyset strømmer ind. På gulvet er der brugt gule genbrugs­teglsten, som skaber en fin overgang til haven, og de to terrassedøre giver let adgang til såvel forhave som baghave.

Arkitekt: Thomas Hjort fra m4 Arkitekter.

Har du allerede en udestue? Sådan pifter du den op!

 • Mange af de gamle udestuer er malet i mørke farver som grøn, brun eller svensk­rød, men du kan hurtigt ændre stil, hvis du vælger en mere grafisk farve som eksempelvis hvid, grå eller sort.
 • Du kan skabe en mere naturlig overgang til have eller hus ved enten at lade gulvet fra huset fortsætte ud i udestuen eller ved at lade fliserne fra haven føre ind i huset.
 • Vil du ikke udskifte møblerne? Så brug tæpper og lammeskind til at forny interiøret.
 • Bruger du ikke udestuen til at sidde i, kan du overveje at lave den om til et orangeri­ fyldt med blomster.
 • De store vinduer i udestuen kan fungere som et lille gartneri, hvis du sætter hylder op foran vinduerne og fylder op med krukker med krydderurter, chilier og tomater.

Læs også: Ny udestue – første skridt er valg af opvarmning

Mest læste artikler