Sådan får du fordoblet håndværkerfradraget

Håndværkerfradraget er i 2021 fordoblet. Du skal dog være opmærksom på flere ting, hvis du vil have del i det.

Hvis du planlægger at renovere din bolig, kan det være en rigtig god idé at slå til netop nu. Netop i år er håndværkerfradraget nemlig midlertidigt fordoblet. Så hvor du i 2020 kunne få 12.500 kroner i håndværkerfradrag per voksen i husstanden, kan du i 2021 få hele 25.000 kroner.

Der er dog visse benspænd, du skal være opmærksom på, inden du glæder dig for meget. Håndværkerne har nemlig ekstra travlt i disse tider, eftersom de mange bolighandler, den øgede friværdi samt et generelt større fokus på energirenoveringer ifølge en analyse fra Dansk Byggeri har resulteret i et rekordstort antal bygge- og renoveringsopgaver det seneste år. Tendensen ser ifølge håndværkerportalen 3byggetilbud.dk ud til at fortsætte, og du skal derfor booke håndværkere i meget god tid, hvis du vil have ordnet dit hus inden årsskiftet og få del i det fordoblede fradrag. 

Fradrag går til energiforbedringer

Fradraget gælder kun energibesparende håndværksydelser som isolering af ydervægge samt udskiftning af ruder og vinduer. Det behøver du dog ikke ærgre dig over, for energiforbedringerne kan øge din boligs værdi, mener Klaus Tiedemann fra vinduesproducenten Velfac

– Det kan anbefales at få hjælp og vejledning til at vælge de vinduer, der bedst muligt lever fuldt op til dine ønsker og behov. Det er også vigtigt, at de passer til boligtypen, og at der er taget højde for materialevalget. Vælger du fx vinduer i træ/alu, kan du spare både tid og penge fremover, fordi de kræver minimal vedligeholdelse, forklarer Klaus Tiedemann.

Hvordan får jeg fordoblet fradraget?

Når arbejdet er udført, er der flere ting, du skal være opmærksom på. Efter at du har betalt regningen til håndværkeren, skal du indberette tallene til SKAT. Det gør du ved at ændre i feltet ’håndværkerfradrag’ i din forskudsopgørelse.

Der er to frister, du bør være opmærksom på. Fristen for betaling er senest to måneder efter årsskiftet, mens fristen for indberetning er senest 1. september næste år. For at få fradrag for arbejde udført i 2021, skal arbejdet derfor være betalt senest 28. februar 2022 og indberettet senest 1. september 2022.

Hvad bør jeg ellers være opmærksom på?

  • Det er selve håndværkerens arbejdsløn, du får fradrag for. Det er altså ikke muligt at få dækket materialeudgifter eller arbejde, som du selv udfører.
  • Du skal betale elektronisk og ikke kontant.
  • Husk at gemme dokumentationen for det udførte arbejde.
  • Arbejdet skal være udført af en momsregistreret virksomhed.

Mest læste artikler