Sådan holder du værdien på dit hus

Frostsprængninger, saltudtræk og algevækst kan få ethvert hus til at se træt ud. Fagfolk råder til at sikre hjemmet.

Luftfoto af hus

Er man øm omkring sit hus, og ønsker man, huset skal holdes pænt og vedligeholdelsesfrit i længere tid, er imprægnering af husets facade en god løsning. Det er nemlig en effektiv måde at forebygge saltudtræk, algevækst, frostsprængninger og slid på fuger.

– Ved det rigtige valg af imprægnering til facader, kan du holde husets facade flot og sund i længere tid, da vandoptaget nedsættes markant for dermed at forebygge kendte problemer såsom frostsprængninger og algevækst, der særligt er et problem om vinteren. Ønsker man at forebygge disse skader, er det vigtigt, at man imprægnerer sin facade om sommeren eller i det tidlige efterår, da arbejdet ikke kan udføres, så snart dagstemperaturerne kommer under 10 grader, fortæller Nicklas Christensen, der er direktør hos Nanostone.

Flotte mursten øger salgsværdien

Hos Nybolig Horsens har man god erfaring med salgsfremmende investeringer i huset – i 2020 var Horsens nemlig den kommune, hvor der blev gennemført flest bolighandler. Jens Jensen, der er ejendomsmægler og indehaver af Nybolig-afdelingen, er ikke i tvivl om, at det er en god investering at tage sig godt af husets murværk og fliser.

– Det er altid en god idé at investere i husets udseende, da det styrker førstehåndsindtrykket af huset. Førstehåndsindtrykket har betydning for købernes overordnede opfattelse af husets værdi og deres lyst til at tage til fremvisning af huset. Pæne billeder på hjemmesiden lokker altid flere ud til fremvisning, understreger Jens Jensen.

Få det gjort, før skaden er sket

Ønsker man at imprægnere sin facade, er det en fordel at få gjort, når huset er færdigbygget. Derved er huset bedst beskyttet mod algeangreb og fugt i facaden, som kan føre til afskalninger og ødelagte fuger. Vælger du at få imprægneret senere, er det stadig en mulighed, men det kræver, at facaden først algebehandles.

– Det er billigere i længden at imprægnere sin facade, når huset står pænt og nyt. Imprægneringen beskytter mod slid fra vand og bakterievækst, og behandlingen forebygger dermed behovet for reparationer. Ønsker man at imprægnere en facade med skader, skal de først udbedres af en murer, siger Nicklas Christensen.

Tre tjek: Er det for sent at imprægnere facaden?

  • Har du frostsprængte fuger? I så fald skal skaden udbedres af en murer, da der ellers ikke kan garanteres for en effektiv imprægnering.
  • Er maling eller puds ved at skalle af facaden? Også dette skal udbedres, for at garantere en effektiv imprægnering.
  • Er facaden fugtig og med gamle overfladebehandlinger, bakterievækst eller andet der kan hindre optagelsen? I så fald skal facaden algerenses, før en imprægnering kan gennemføres. Er facaden svært ramt, skal facaden også renses med hedvand (varmt vand på 65-85 grader)

Mest læste artikler