Sådan skærer du 1/3 af din varmeregning

Din varmeregning bliver lavere, du får et bedre indeklima, og dit hjem udleder mindre CO2. Der er mange fordele ved at efterisolere loftet, og nu bliver det tilmed nemmere at energirenovere tagrummet, da reglerne er blevet forenklet.

penge og lommeregner på et bord

Vinteren er over os, og vi skruer op for varmen. Derfor er efterisolering ekstra vigtig netop nu, da meget varme forsvinder ud af boligen, hvis isoleringen ikke er i top. Med efterisolering af tagrum kan man spare op til 1/3 af sin varmeregning. Der er endda yderligere fordele som eksempelvis bedre indeklima, en konstant og mere behagelig temperatur samt lavere CO2-udledning. 

Der er mange gode grunde til at få lagt mere isolering på loftet, men nogle husejere har måske været i tvivl, om det er muligt. Normal praksis har i mange år været, at man skal montere en dampspærre, hvis der ikke er en i forvejen. Den anbefaling er nu ændret. Statens institut for byggeri og miljø, BUILD, har på baggrund af et mangeårigt forsøg ændret på anbefalingerne til netop dampspærre. Den nye viden slår fast, at et sundt loft kan efterisoleres uden etablering af dampspærre.

Et sundt loft har ikke brug for dampspærre

Når et loft skal efterisoleres, er det vigtigt først at finde ud af, om der er tale om et sundt loft. Det er nemlig den helt afgørende faktor for, om der skal indsættes dampspærre. BUILDs undersøgelser har vist, at tykkelsen på isoleringen og typen af efterisolering ikke har nogen betydning, hvis loftet er sundt.

– Et sundt loft er først og fremmest lufttæt. Det vurderes ud fra, at loftskonstruktionen ikke må have revner, sprækker eller andre utætheder eksempelvis ved loftslemme og installationer såsom lampeudtag eller spots. Derudover skal tagrummet være forskriftsmæssigt ventileret, og der må ikke være synlige tegn på opfugtning eller skimmelsvampevækst, siger civilingeniør, ph.d. Thor Hansen fra Teknologisk Institut, som har gennemført undersøgelserne. Thor Hansen fortsætter:

– Hvis man kan konkludere, at loftet kategoriseres som et sundt loft, så kan man ud fra BUILDs nye anbefalinger roligt se bort fra dampspærre og påbegynde efterisoleringen ved at indblæse isoleringsmaterialet lige meget, om det er organisk eller uorganisk. 

Hvis loftet ikke er sundt

Hvis det viser sig, at loftet ikke er sundt, skal der indsættes dampspærre, og det gælder uanset hvilken slags isoleringsmateriale, der anvendes. Efterisolering vil altid have en positiv effekt på din varmeregning.

– Når der er behov for etablering af dampspærre, fordi loftet ikke er tæt, så har undersøgelserne vist, at det ikke har nogen betydning, hvad der er isoleret med. Tidligere har der været nogle påstande i markedet om, at man skulle bruge papirisolering, fordi man så ikke behøvede dampspærre. Den myte bliver fjernet totalt med de nye retningslinjer. Hvis loftet ikke er sundt og tæt, spiller det ingen rolle, om man vælger det ene eller andet isoleringsprodukt som bl.a. papiruld, glasuld eller stenuld. Det har heller ingen betydning, om der skal isoleres med pladematerialer eller løsfyld, fortæller Søren Hartmann-Nue, teknisk konsulent hos Rockwool.

Kilde: Rockwool

Mest læste artikler