Sådan udnytter du din kælder optimalt

Få grundreglerne for at inddrage kælderen til ophold eller beboelse og se billeder fra 4 vellykkede kælderprojekter.

Bibliotek indrettet i kælder

SPØRG ARKITEKTERNE: Danske Boligarkitekters ekspert svarer på spørgsmål om at bygge nyt, til eller om, så du får det meste ud af dit hus – her om at inddrage kælderen til beboelse.

Spørgsmål:

Vi har et velbygget parcelhus fra 1960’erne med en god og anvendelig kælder, som vi overvejer at inddrage til beboelse. Men kælderen er mørk og trist, og trappen derned er stejl. Hvordan får vi åbnet og skabt forbindelse til stueplanet og trukket lys derned? Og hvad siger reglerne?

Svar:

Kælderen kan virke som et oplagt sted at kigge, når boligen er blevet for trang, og man mangler plads.

Sammenlignet med en tilbygning kan en optimering af de ubrugte kælderkvadratmetre nemlig være en lidt billigere måde at udvide boligen på. Man undgår desuden at skulle ændre på husets arkitektur.

Se billeder af 4 kreative løsninger fra arkitekterne her

Men der er desværre også en række ulemper og benspænd.

Først og fremmest kan det være svært at få en kælder godkendt til beboelse. Årsagen er, at kælderen generelt er et usundt sted at opholde sig – særligt i ældre huse, hvor det kan være nærmest umuligt at komme fugten til livs.

Der kan også være udfordringer i forhold til radon og skimmelsvamp, lav rumhøjde samt utilstrækkelige redningsåbninger, dvs. døre og vinduer, som kan bruges som flugtvej i tilfælde af brand. 

Godkendelsen til beboelse er dog kun relevant, såfremt I vil bruge kælderen til længerevarende ophold, fx til soveværelser. Der er også den mulighed, at I bruger kælderen til at lette resten af boligen for opbevaring, til festlokale, fitnessrum eller værksted. Så er reglerne mindre restriktive – men gevinsten kan være mindst lige så stor.

Før I kaster jer ud i en kælderombygning, vil jeg derfor anbefale jer, at I gennemgår kælderens sundhedstilstand og muligheder sammen med en byggeteknisk rådgiver. Rådgiveren vil også kunne hjælpe jer trygt igennem de mange regler, så jeres nye kælder bliver både lækker og lovlig.  

Udnyt kælderen: fra dunkel til dejlig

Uanset om I går efter at få kælderen godkendt til beboelse eller ej, er der masser af muligheder i en ombygning, der kan konvertere dunkle kvadratmeter til dejlige.

Først og fremmest handler det om at få bugt med kælderfornemmelsen og binde etagerne smukt sammen. Her er kældertrappen et godt sted at begynde.

I stedet for at tænke ”trappenedgang” skal I tænke ”rum”.  Nedgangen til kælderen har nemlig potentiale til at blive husets nye hall med et flot trappeløb og lysindfald via et stort ovenlys i taget. Fra kælderen vil man opleve trapperummet som et velbelyst, dobbelthøjt rum. 

Husk også, at man ikke kan male sig til mere lys i en kælder. Derfor skal der kigges på dagslyset i de tilstødende rum. Kan vinduesåbningerne gøres større? Kan der etableres lyskasser?

En mere omfattende løsning er en decideret udgravning på ydersiden af huset, så der bliver plads til fx terrassedøre med direkte udgang til haven.

Når I kombinerer det spektakulære trapperum og de gode dagslys-løsninger med lækre materialer og gennemtænkte detaljer, vil det løfte kvaliteten af jeres kælderkvadratmeter til helt nye højder. God fornøjelse med projektet.  

Pernille Hjorth, Arkitekt MAA,
Sekretariatsleder Danske BoligArkitekter

Sådan kan en kældernedgang også se ud

Familien i denne 1960’er villa (samme projekt som artiklens topbillede) ønskede at gøre deres brugbare, men mørke kælder til en mere aktiv del af huset.

Arkitekt Erik Nord foreslog en markant åbning mellem etagerne, hvor en trappereol i egetræ forbinder det øvre og det nedre niveau. På den måde er der skabt sammenhæng mellem etagerne og den nederste etage føles ikke længere kælderagtig. Prikken over i’et er det store ovenlys i taget.

Se mere fra projektet her. Foto: Erik Nord Arkitekter ApS.

Grøn solgård giver lys til kælderen

Graver man kælderen fri af det omgivende terræn, giver det helt nye muligheder for at transformere kælderen til en decideret underetage med adgang til haven, masser af dagslys og en skøn, grøn udsigt indefra. Samtidig kan det være nemmere at få kælderen godkendt til beboelse.

I dette projekt af arkitekt Per Hartwig fra Insitu Arkitekter er solgården indrettet med præfabrikerede betonelementer, en gennemgående træbænk og hængeplanter, der bare får lov til at ”overtage” uderummet.

Se mere fra projektet her. Foto: Mikkel H. Lauridsen.

Lyskasse med raffinerede detaljer

Familien i denne ældre bungalow ønskede sig mere dagslys, en større glaskarnap og mulighed for at lave en vinterhave i husets høje kælder. Derfor kontaktede de arkitekt Morten Dalsgaard fra m4 Arkitekter, der tegnede en elegant lyskasse i glas og stål.

Den nye glastilbygning krævede en smule mere udgravning omkring huset, et nyt fundament og en ny terrasse. Selvom ombygningen ikke har givet flere kvadratmeter i kælderen, føles det alligevel, som om rummene i kælderetagen er vokset, nu hvor lyset strømmer ind. Se mere fra projektet her.

Se mere fra projektet her.
Foto: Christina Kayser O.

Dagslys behøver ikke koste en formue

Et wellness-rum i kælderen stod øverst på ønskelisten hos familien i denne murermestervilla. Men kælderen havde brug for et større æstetisk løft, som arkitekt Rasmus Skaarup fra 2r Arkitekter tog sig af. Et ekstra vindue fik lysnet rummet, der også blev udgravet for at skaffe en bedre rumhøjde.

Se mere fra projektet her. Foto: Christina Kayser O.

Mest læste artikler