Sådan bygger du selv et legehus

Kombiner din indre håndværker med børnenes ønske om et legehus. Se, hvordan Anders Carlén, chefredaktør hos idényts søsterbrand Vi i Villa, tømte sin byggekonto og byggede drømme legehuset til datteren Elsie.

1. Bestem størrelsen på legehuset

Lad de indre vægge bestemme størrelsen og dimensionerne af legehuset. I dette tilfælde anvendes 120 cm brede spånplader, der udgør højden af langsiderne, mens gavlene fik de 120 cm som bredde.

Anvend de samme mål, når du skal lave gulvet til legehuset. I dette tilfælde måler gulvet i alt 240 x 140 cm. med strøer i størrelsen 120 x 45 mm. Søm en krydsfinerplade nedenunder, der måler 200 x 140 cm. og fyld op med isolering.

Dæk til sidst af med vindpap og søm eller lim toppladen, der dækker den samme overflade som den underliggende plade, på konstruktionen.  

Legehusets dele bygges hver for sig i garagen  
Byg alle legehusets dele hver for sig indendørs, evt. i garagen.  

2. Legehuset tager form, når væggene kommer på plads 

Så er det tid til at montere strøer på langsiderne af legehuset, som her måler 120 x 200 cm inklusiv et vindue. Montér strøerne, der her skal måle ca. 95 x 45 mm, direkte på pladen hele vejen hen samt rundt om vinduet. Husk at placere dem ved alle yderkanter.

Herefter kan du lave de sidste plader til siderne. De skal være 120 cm brede og med en taghældning på 40 grader. Husk også at save ud til en døråbning, hvor døren senere kan monteres. Hullet til døren kan laves efter eget ønske.

Husk også her at montere strøerne ved alle yderkanter og omkring døren. Det eneste sted strøerne ikke skal monteres helt ud til kanten, er i toppen hvor taget skal monteres. Her placerer du strøerne ca. 45 mm fra kanten.

 
 Døren er fremstillet af saunapanel.   
 
De indre vægge males inden montering.  

3. Sammensæt legehusets dele

Sæt alle væggene løst fast på gulvet og fastgør dem midlertidigt med et par skruer. Herefter sætter du et vindue i det dertil udsavede hul. Det kan være et hjemmelavet vindue af eksempelvis plexiglas, som der er brugt i dette tilfælde.

Isoler alle vægge og afslut med vindpap. Det er nu, du med fordel kan installere el i legehusets vægge, eller få en elektriker til at gøre det, hvis du i fremtiden kunne finde på at installere lamper i legehuset.

4. De udvendige vægge

Nu hvor gulvet og væggene er konstrueret, er det tid til at se på det udvendige. Beklæd ydersiden af legehuset med valgfrie paneler fra gulv til top. Slut af med at male legehuset både indeni og udenpå. Det kan børnene eventuelt selv hjælpe til med.

5. Tid til taget

Så er det tid til at konstruere taget.

Læg strøer, som måler 95 x 45 mm i rummet, der er dannet på toppen af taghældningen, og fastgør loftpanelet på dem. Når hele rummet er dækket, vedlægges ekstra støer af samme mål (95 x 45 mm) oven på, som rager ud og virker som tagskæg.

Fastgør den sidste tagplade nedenunder, og monter derefter håndtaget på de lange og korte sider af taget. Dæk overfladen med vindpap. Isoler og monter en plade krydsfiner på toppen og dæk til med tagpap, der skal fæstnes til kanterne på begge sider.  

6. Løft huset udenfor

Placer fire letklinkerbetonblokke, hvor du ønsker at legehuset skal stå og løft derefter hele huset ud i dele. Det er her det er smart ikke at have fastgjort alle delene til hinanden endnu, men derimod kun løst med midlertidlige skruer. Start med at løfte gulvet ud, så de fire vægge og til sidst taget. Saml legehuset på sin fremtidige plads.

7. Afsluttende finish

Afslut med at montere pyntebræder på siden, trykimprægneret gulv på verandaen og et lille hegn. Døren er fremstillet sauna panel, som er isoleret med en spånplade på indersiden. 

 
Legehuset vil bringe mange timers glæde og leg ind i jeres baghave.   

Mest læste artikler