Sådan får du langvarig succes med renoveringen

Skal du udskifte køkken eller renovere udestuen, gør du klogt i at tænke langsigtet. Både for miljøet og din pengepungs skyld. Se, hvordan du får succes med renoveringer her, og få 7 gode råd til et bæredygtigt byggeri.

Bygninger har en levetid, der er langt længere end de fleste af de ting, vi ellers omgiver os med. Står du overfor at skulle renovere eller bygge nyt, kan det derfor godt betale sig at tænke en ekstra gang over, hvilke byggematerialer du bruger. De rigtige materialer kan nemlig gøre dit byggeri meget mere holdbart – og det er både til gavn for miljøet og for din pengepung.

Vælg bæredygtigt

Derfor har Dansk Byggeri lavet en pjece med gode råd til, hvordan du som boligejer kan forlænge boligens levetid ved at træffe mere bevidste og bæredygtige valg, når du renoverer og bygger nyt.

Noget, der hverken behøver at være besværligt eller dyrt ifølge chefkonsulent i Dansk Byggeri Simon Stig Gylling.

– Først og fremmest er det vigtigt at vælge materialer, der passer til det formål, de skal bruges til. For eksempel skal gulvet i køkkenet være mere slidstærkt end gulvet i stuen, fordi det bliver vasket oftere. Det kan være en god investering at bruge materialer, der ikke kræver for meget vedligeholdelse, fordi de som regel holder længere tid. Et godt råd er også at købe elementer, hvor du ved, at du kan skaffe reservedele fremover, så du for eksempel ikke skal skifte hele vinduet ud, hvis et hængsel er ødelagt, siger Simon Stig-Gylling i en pressemeddelelse. 

Overvej materialernes levetid

Det er altså en god idé at vælge materialer, der kan klare vind- og vejrforhold og som er nemme at vedligeholde, udskifte og reparere. Det er dog også vigtigt, at materialerne har nogenlunde samme levetid, så de ikke skal udskiftes på forskellige tidspunkter, fortæller Simon Stig-Gylling.

– Det handler om at tænke helhedsorienteret, når du vælger dine byggematerialer. Er du for eksempel ved at skifte taget på din bolig, er det en god idé at sørge for, at undertaget ikke skal skiftes før tagstenene. Det er både dyrt og bøvlet, hvis byggematerialerne har meget forskellig levetid, siger han.

Læs også: Skimmelsvamp – sådan fjerner du skimmelsvamp

Sådan sparer du på ressourcerne 

I Danmark stammer cirka 35 procent af affaldsmængderne fra byggeindustrien. Ofte ender brugbare materialer i affaldscontaineren både under og efter byggeprocessen.

Et godt sted at starte med at spare på ressourcerne, er derfor at have et fokus på affaldsforebyggelse under byggeprojektet. For at undgå unødvendigt spild er det vigtigt med en grundig planlægning. Sørg blandt andet for at have de rigtige mål, inden du handler og udnyt alle materialerne optimalt, mens du bygger. 

Derudover er det vigtigt at tænke genbrug og genanvendelse ind i byggeprocessen. Overvej eksempelvis om materialer, der ellers bare skal smides ud, kan bruges et andet sted i byggeriet – eller om det måske kan genbruges af andre. 

Hvor kommer materialerne fra? 

Vil du gerne bruge bæredygtige byggematerialer til dit projekt, er det især vigtigt at undersøge, hvor materialerne kommer fra, og hvordan de er produceret.

For eksmempel bør du købe træ fra en bæreygtig skovdrift, undgå unødvendigt forarbejdede materialer som farvede mursten og overveje, hvor mange af husets kvadratmeter, der skal dækkes af klinker, da de er relativt ressourcekrævende at producere.

En god huskeregel er, at lokalt producerede materialer ofte er mere bæredygtige end materialer transporteret langt fra, fordi de samlet set udleder mindre CO2. 

Energioptimering af boligen

I Danmark står bygninger for cirka 40 procent af det samlede energiforbrug, og derfor bør du også overveje, hvordan du kan reducere energiforbruget i det færdige byggeri. Du kan læse meget mere om energioptimering af boligen her

7 gode råd til bæredygtigt byggeri 

  • Køb kun de nødvendige mængder og længder, og sørg for at udnytte materialerne optimalt 

  • Hav fokus på, hvordan du bedst kan forebygge affald

  • Tænk genbrug og genanvendelse ind i byggeprocessen

  • Indtænk løsninger til genanvendelse som for eksempel opsamling af regnvand fra taget med en regnvandstønde eller et genanvendelsesanlæg til toiletskyl.

  • Undersøg om det er muligt at vælge materialer med flere funktioner. En facade kan for eksempel beklædes med bygningsintegrerede solceller, der både er facadebeklædning og energiproducerende. 

  • Undgå materialer lavet af knappe ressourcer som for eksempel kobber. Det er også en god idé at undersøge, hvordan materialer er fremstillet og transporteret. Du kan  læse mere om, hvad de forskellige miljømærker og -deklarationer betyder her

  • Lokalt producerede materialer er ofte mere bæredygtige end materialer transporteret langt fra, fordi de samlet set udleder mindre CO2 .

Husk

Når du genbruger byggematerialer fra dit eget eller andres boliger, er det vigtigt at vide, hvor materialet kommer fra. Der er nemlig en risiko for, at det indeholder skadelige stoffer. 

Du kan finde meget mere inspiration til at vælge bæredygtige byggematerialer i pjecen fra Dansk Byggeri her

Mest læste artikler