Sådan fjerner du fliserne let og effektivt

Få de bedste tips til at fjerne gamle fliser og se den instruktive video.

Hvad enten du har købt nyt hus, eller dit nuværende trænger til en opdatering, er der en opgave, som kan få selv den mest hærdede husejer til at ryste lidt på hænderne: at fjerne fliser.

Nogle gange kan fliserne i badet eller køkkenet sidde forbasket godt fast, og i gamle huse risikerer man, at der ryger store klumper puds med, når det endelig lykkes at få den gamle fliseklæb til at give op.

Men bare rolig, det kan sagtens lade sig gøre! Se dine muligheder her:

Den nemme: gem fliserne!

En lige ud af landevejen måde at fjerne fliserne på er ved at gemme dem bag nye.

Simpelthen lade være med at fjerne de gamle fliser og i stedet lægge de nye fliser oven på de gamle.

Når du lægger fliser oven på fliser, bygger du cirka 10 millimeter på overfladen. Det gør, at du ikke kan bruge denne metode overalt. Praktiske forhold er afgørende og skal derfor vurderes først. 

Fjern fliser med slag eller mejsel

Hvis gemme-metoden ikke er egnet i dit tilfælde, er det bare med at smøge ærmerne op og gøre sig klar til lidt arbejde.

Vær dog opmærksom på fliser opsat i perioden 1962-1979, da de kan være opsat med fliseklæb, der indeholder asbest. Er det tilfældet, er du nødt til at få fjernet fliserne af en uddannet professionel, der ved, hvordan man håndterer det sundhedsskadelige materiale. 

Brug fysiske kræfter – det er forbundet med lidt arbejde med at fjerne fliser. De mest destruktive tager forhammeren i brug og slår hele væggen ned.

Hvis fliserne er fastgjort på et fast og solidt materiale, der ikke smuldrer, kan du bruge en mejsel, stikke den ind under kanten på flisen og og vippe den af. Husk beskyttelsesbriller og handsker, da flisestykker er skarpe i kanterne.

Fjern fliser enkeltvis

Har du fået en sprække eller skade på en enkelt flise, og du ellers er glad for den type flise, kan du nøjes med at skifte den ene flise ud.

Men det forudsætter jo, at du har eller kan få fat i nøjagtig samme type flise. Af den grund bør du altid have et reservelager.

Så når du køber nye fliser, anbefaler vi, at du køber 10 procent mere, end du har brug for til opgaven. Nogle af de ekstra fliser vil gå til tilpasning af kanter og hjørner, men du vil også have nogle som reserve i tilfælde af, at du skulle være uheldig og ødelægge nogle af fliserne.

Uheld: Ødelagte fliser kan udskiftes. Foto: Getty Images

Fliser på gips

Er fliserne limet fast på gips, vil gipspladerne være det svageste led, og da går den med i faldet.

Her kan du i stedet tage en vinkelsliber og afskære passende store felter og løfte dem ud. Derefter løsner du altså gipspladerne fra stolperne og bygger derefter væggen op på ny.

Plader af forstærket XPS eller EPS er mere robuste og kan tåle mere fugt end gipspladerne. 

Nogle gange er det kun små partier af væggen, som er flisebelagt. Dette ser vi typisk i køkkenet, hvor fliser ofte er brugt over køkkenbordet.

Er det fliser over køkkenbordet, du vil have fjernet, kan du forsøge at løsne dem med en mejsel og se, om de er fastgjort på spånplader eller andet pladeunderlag. Sidder de derimod på gips, følger den altså med glæde med.

Ofte er der sat en gipsplade op mellem køkkenbordet og overskabet for at have et stabilt underlag til fliserne. Da kan du løsne den fra underlaget med fliserne på og sætte en ny op. Fugemasser mod køkkenbordet og overskabet skal fjernes først. 

Vær forsigtig med at fjerne fliser

Er du handy og sætter dig ind i metoden, kan du nok få gjort et lige så godt stykke arbejde som en håndværker. Men en håndværker har selvsagt fordelen, at han allerede mestrer håndværket.

Rod ikke med at fjerne fliser selv, der hvor det kan få konsekvenser i form af fugtskader. Hold dig væk fra vandudsatte vægge og gulve i vådrum. 

Videncenteret Bolius har lavet denne instruktive video til at fjerne fliser på badeværelset:

Denne artikel er senest opdateret i januar 2023.

Læs mere: Havefliser – sådan lægger du fliser på terrasse, indkørsel og gangsti

Mest læste artikler