Sofie Linde om sit kamikazeprojekt: “Alt kan lykkes, hvis man er en ukuelig optimist”

MIT HUS- & HAVEPROJEKT: TV-vært Sofie Linde har kastet sig ud i det, hun kalder “et vaskeægte kamikazeprojekt” med renoveringen af et “300 år gammelt” hus på Langeland.

Sofie Linde foran sit sommerhus på Langeland

Hvad går dit projekt ud på?

– Det er jo et vaskeægte kamikazeprojekt, der opstod under den første coronanedlukning i kølvandet på fødslen af min yngste datter, hvor jeg troede, jeg kunne det hele. I den proces faldt min mand og jeg for et 300 år gammelt hus på Langeland, som vi skulle gøre til verdens fedeste sommerhus.

Hvad skulle der laves?

– Alt! Min ældste datter på fire kalder det for ‘spøgelseshuset’, det har ikke været beboet i 35 år og har 100.000 K3’ere. Men det hus har været så smukt engang, der har været lagt sindssygt mange kræfter, penge og kærlighed i det, og det rummer en lang række håndværksmæssige genistreger.

Hvor meget har du selv haft fingrene nede i det?

– For lidt! Jeg havde en romantisk forestilling om, at jeg skulle ned og male himmelsenge, farve stof og alt det andet, jeg synes er fedt. Men der har været så mange store og kedelige ting, der krævede fagfolk: badeværelse, el, lyskasser, kloak, varmepumpe… så egentlig har jeg mest været bygherre. Men jeg har da fået lavet hoveddøren og fire store, flotte terrassedøre – fjernet maling, slebet, afkittet, skåret glas, indsat nye ruder og kittet dem på ny.

Hvilket værktøj har du været gladest for?

– Varmeblæseren! Jeg gik mange omveje, før jeg opdagede, at varmeblæseren kan bruges både til at fjerne kit og til at fjerne maling.

Hvad har overrasket dig mest i processen?

– Hvor pissehårdt arbejde, det har været. Og hvor langt folk på Langeland går for at hjælpe hinanden. Alle eventuelle fordomme om Udkantsdanmark er totalt blevet gjort til skamme.

Hvad er den bedste idé, du har fået undervejs?

– Jeg synes selv, jeg har fået mange, men jeg er nok allermest glad for mine oliefarvede plankegulve.

Hvad er det dummeste, du har gjort?

– Ikke at forstå, hvad håndværkerne havde brug for. Jeg er jo selv den kreative type, der gerne ville give dem medansvar; men når man laver ændringer i et projekt, så ændrer det jo også prisen – så derfor havde de brug for, at jeg traf beslutningerne. Det gik der lidt for lang tid, før jeg fattede.

Foto: Tv2

Hvor meget har I overskredet budgettet med?

– Vi HAR overskredet budgettet – og ja, i hvert fald med 20 pct. Men i virkeligheden har vi mest omstruktureret, hvad vi har brugt pengene på, så fx at det, vi har sparet på at købe et brugt køkken, er blevet brugt på at reparere taget, som jeg ellers havde tænkt nok kunne vente lidt. Det kunne det så ikke.

Dit bedste råd til andre, der vil gå i gang med noget lignende?

– Bare gør det! Jeg har før prøvet at tænke for meget, og så blev stedet solgt. Vi har stadig fornemmelsen af, at “Ha! Vi fik det, der var aldrig andre, der opdagede denne perle!” Alt kan lykkes, hvis man er en ukuelig optimist – og det er jeg.

Læs også: Niels Krause-Kjær om sit seneste gør det selv-projekt: “Jeg skal sateme ikke selv sove i det!”

Mest læste artikler