Spar penge og få god stil med brugte byggematerialer

Har du overvejet at anvende brugte byggematerialer til dit næste byggeprojekt? Det er der efterhånden mange danskere, der gør, viser ny undersøgelse. Og det giver god mening, for der er penge at spare og dit hus får både patina og personlighed.

Loppedille hos gør-det-selv-folket

Store dele af sendefladen på de landsdækkende tv-kanaler er i disse år plastret til med antik- og loppemarkedsprogrammer. Denne loppedille sætter sig også også spor hos gør-det-selv-folket. Bevægelsen mod at at omgive sig med ting med historie og patina påvirker nemlig også de danskere, der har hænderne skruet ordentlig på og som kan vejen i blinde til det nærmeste byggemarked. 

Halvdelen af alle danskere vil gerne bygge brugt

Ifølge en ny undersøgelse fra Epinion på vegne af Den blå Avis har 20 procent af de adspurgte danskere tidligere benyttet sig af genbrugsbyggematerialer i forbindelse med en ombygning eller renovering i hjemmet. Hele 52 procent udtaler desuden, at de desuden enten selv allerede har benyttet genbrugsmaterialer, eller at de godt kunne finde på det.

Det er klart, at Den blå Avis naturligvis har en særlig interesse i at anspore os forbrugere danskere til at købe brugte brugtematerialer, eftersom et af de fora, hvor den slags handles, netop er på DBA. Det lyder dog overbevisende og rigtigt, når kommunikationschefen hos DBA, Sofie Folden Lund, forbinder denne tendens med moderne menneskers behov for at skille sig ud fra mængden.

”Køb af brugte byggematerialer er ikke alene til gavn for pengepungen, det giver også mulighed for at finde materialer, der har en historie og charme, og som ikke ligner alle de andres. Det, som karakteriserer forbrugere i dag, er, at de gerne vil skille sig ud fra mængden, og derfor er det blevet så populært at købe brugt – også når man skal bygge om derhjemme,” udtaler Sofie Folden Lund i en pressemeddelelse fra DBA.

Brugt byggemateriale i form af patinerede gamle træplanker.

4 råd om brugte byggematerialer fra Nybyggerne

I forbindelse med præsentationen af undersøgelsen har DBA også allieret med de to purunge vindere af TV2’s realityprogram “Nybyggerne”, Lise og Michael. Parret deler i den sammenhæng ud af deres viden og præsenterer 4 gode råd, når man vil bygge med brugte byggematerialer:

  1. Det kan blive nødvendigt at rette lidt til i dine skitser og forestillinger, så de passer til de brugte byggematerialer, du kan skaffe. Lise og Michael opfordrer til at bruge dette faktum til at tænke uden for normen og improvisere lidt. På den måde vil man med større sandsynlighed ende med et unikt slutprodukt.
  2. Tænk større end byggemarkederne. Teaktræ og egetræ kan for eksempel være svære at købe på byggemarkederne, fordi det enten drejer sig om sjældne eller forbudte træsorter, eller fordi det koster det hvide ud af øjenene. På brugtmarkedet kan det derimod lade sig gøre at finde hele paletten for et overkommeligt beløb. Derfor behøver på brugtmarkedet ikke at lade sig begrænse af byggemarkedernes varestortiment.
  3. Tænk ikke nødvendigvis i grydeklare og funktionsbestemte møbler. En brugt bænk til entreen kan laves om til et tv-møbel – for bare at tage et eksempel
  4. Brugte byggematerialer er billigere. Derfor behøver man ikke at være så nervøs for at lave fejl. Af samme grund er det også nemmere at komme i gang, fordi man ikke behøver at spare sammen i månedsvis for at have nok midler til byggematerialer. 

Mere om brugte byggematerialer

På idényt skriver vi løbende om byggeprojekter, hvor der anvendes genbrugsmaterialer. Se blandt andet her:

Mest læste artikler