Det skal du vide, inden du opfører et tiny house

Et tiny house kan være den billige og bæredygtige løsning for den, der ikke har brug for hundredvis af kvadratmeter boligareal eller bare ønsker et anneks.

tiny house

Flere og flere vælger at opføre et såkaldt tiny house – enten som anneks i haven eller som primær beboelse. Disse ting skal du som minimum vide.

Hvad er et tiny house?

Det er selvfølgelig et meget lille hus! De fleste huse er mindre end 45 kvadratmeter. Selv om det kan lyde umuligt at bo i, findes der mange innovative og kreative løsninger, der udnytter både bredde samt højde og har smarte planløsninger og opbevaringsmuligheder.

tiny house
Foto: Getty Images

Et ‘tiny house’ kan bruges som helårsbolig, som anneks eller som sommerhus. Der er masser af muligheder for dem, der ønsker at afprøve en minimalistisk livsstil. Der findes også flere tiny houses på hjul, hvilket gør det nemmere for dig at placere dit nye mikrohus på din grund.

Tiny house – pris

Der findes mange forskellige typer tiny houses, og derfor varierer prisen naturligvis også, ligesom det er tilfældet med almindelige huse. Prisen er dog betydeligt lavere end traditionelle huse eller tilbygninger.

Et mikrohus begynder i et prisleje på cirka en halv million kroner og opefter. Prisen afhænger af ting som design, materialer og størrelse.

Samlet set koster det alligevel kun en brøkdel af, hvad et hus eller en tilbygning ville koste. Med et tiny house er der også gode muligheder for at gøre det bæredygtigt, f.eks. ved brug af solpaneler og materialer med lav vedligeholdelse.

Tiny house - pris
Foto: Getty Images

Regler i Danmark

Du skal søge byggetilladelse til hos kommunen – også hvis huset er på hjul. Desuden skal det overholde bygningsreglementet for enfamiliehuse, hvilket blandt andet indebærer, at det lever op til energikrav med mere.

Reglerne er komplicerede, og derfor er det en god idé at søge rådgivning hos for eksempel en arkitekt eller en bygningskonstruktør, inden du investerer i et tiny house.

Inspiration

Kilder: Blandt andre Viivilla.no

Mest læste artikler