Udestue med respekt for det oprindelige hus

En udestue giver mulighed for at være både inde og ude på samme tid. Sådan et rum ønskede Mårten og hans familie sig, så de byggede og malede selv rummet med stort fokus på, at det skulle passe til det oprindelige hus.

Familien ville have noget større

Træaltanen ved den lille pool var der allerede. Den havde Mårten bygget for nogle år siden. Men nu ønskede familien noget mere – noget større. De talte om en åbning mod havens bagside og et rum mellem inde og ude. Det hele endte med at vi blev enige om en udestue.

Kig hele vejen igennem huset

– Noget af det bedste ved udestuen er, at når du går ind i huset ad hoveddøren, så ser du lige gennem huset og ud i haven. Huset manglede helt en dør ud til baghaven, og vi ville gerne have nærmere kontakt med haven, siger Mårten. De fik den lidt uventede men herlige effekt, da den nye udestue var på plads. Men det tog lidt tid.

Som en gammel glasveranda

Familien byggede og malede selv, så det tog sammenlagt to somre, til gengæld blev de meget tilfredse med resultatet.
– Vi ville ikke rigtig bygge til, men vi ville gerne have huset lidt større. Tilbygninger kan nemt blive lidt grimme og ende med ikke at passe til huset. Vi ville have noget, der lignede en fin gammel glasveranda. Derfor valgte vi foldedøre med glas – og de skulle kunne åbnes helt. 

Døre skulle være af træ

Valget faldt på foldedøre i træ med tre-lags lavenergiglas. Det var vigtigt for familien, at dørene blev i træ.
– Dørene skulle være i træ, så vi kunne skabe den gamle glasverandafølelse, og fordi vi selv ville male dem. Meningen var, at farven skulle matche husets vinduer, fortæller Mårten.

Højdeforskel mellem hus og have en udfordring

Det var vigtigt, at udestuen passede sammen med huset. Kunsten var at presse den ind på den begrænsede plads, der var mellem husets tag og græsplænen.
– Vi regnede længe på det og prøvede at tegne en løsning. Det svære var højdeforskellen mellem huset og haven. Vi ville ikke have, at altanen kom til at virke som en scene.

Udestue uden elektricitet

Men vi skulle også have plads til udestuens tag under husets eksisterende tag. 
Løsningen blev et svagt hældende bliktag. Meningen var at udestuen skulle blive så enkel som muligt. Her er ingen støbt sokkel, ingen gulvvarme – ikke engang elektricitet. Lyset må solen eller levende lys stå for.

Twitter Print

Mest læste artikler