Let rengøringen med en damprenser
Damp er nok det nærmeste, vi kommer på at kunne købe knofedt. Det lyder næsten for godt til at være sandt, men en damprenser kan lette rengøringen på næsten alle områder i huset.
Damprenseren har tre store fordele
- Gør rent i dybden. For det første gør dampen rent i dybden. De små damppartikler trænger langt ind i materialer, revner og sprækker, og opløser snavset, hvor det ellers kan være vanskeligt at komme til med klud og børste.
- Stor gavn for allergikere. For det andet betyder den høje temperatur på dampen – 80-100 ° – at både bakterier og husstøvmider dør. Allergikere har derfor glæde af metoden.
- Uden kemikalier. Og for det tredje foregår rengøring med damp uden brug af rengøringsmidler og kemikalier. Dampen klarer opgaven. Den vasker, renser – kan opløse mange af de mest genstridige pletter og så fjerner den lugtgener
Brug en damprenser i hele huset
Damprenseren har flere forskellige mundstykker – med børste eller klud – beregnet til forskellige overflader og opgaver. Til større overflader bruger du et mundstykke, der fungerer som en moppe – og hvor du skifter kluden efter behov. Til malede overflader er der et mindre mundstykke til bløde klude. Særlige opgaver klares med en børste, så du kan skrubbe, samtidig med at snavset bliver opløst af dampen.
Dampen opløser snavs, som ellers har tendens til at blive siddende ved almindelig vask med klud og sæbe. Dampen bliver ’skudt afsted’ med høj hastighed og kommer ned i sprækker og revner, fx svære hjørner, sprækker og fugerne i et gulv.
Læs også
Hvad kan rengøres med en damprenser?
Gulve
Alle hårde gulve som fliser, klinker, laminat, linoleum og vinyl kan dampvaskes. Her er det vigtigt, at gulvet er støvsuget meget grundigt. Sæt det brede mundstykke på damprenseren, og monter en gulvklud.
Oliebehandlede og lakerede gulve: Her skal damprenseren skrues ned på halv kraft, og kluden på mundstykket skal lægges dobbelt for at begrænse varmen.
Sæbebehandlede gulve: Dampen tager nogle af de pletter/farveforskelle, der kan være, men sæbebehandlingen skal vedligeholdes.
Malede overflader
Vægge, døre, dørkarme, vindueskarme mv. Skru damprenseren ned på halv damp og brug en blød klud på det lille mundstykke. Hav en tør klud parat til at tørre efter, hvor nødvendigt.
Køkken
Ovn, emhætte og glas-keramisk komfur kan dampes rent. Brug en lille børste. Alt rustfrit stål kan vaskes helt rent – og gammelt fedt opløses med dampen. Skabe og borde kan vaskes – skærebrætter kan desinficeres. Køleskab og fryser kan afrimes, vaskes og desinficeres.
Glas og spejle
Damprenseren er ’ekspert’ til vinduer og spejle. Vask glasset med en blød klud på damprenseren, og skrab efter med en vinduesskraber. Dampen fjerner gammel sæbe-film på glasset – der tiltrækker støv og snavs, derfor holder vinduerne sig rene længere.
Læs også: Vinduespudsning uden striber – sådan gør du
Badeværelse
Fliserne tager du med en mikrofiberklud på mundstykket. Er der sorte skimmelpletter i fugerne, bruger du en lille børste. Sæberester og andet snavs bliver opløst – også i fuger og de svære hjørner– de kræver blot en klud. Toilet og håndvask bliver helt rent og desinficeret. Gør du rent med damprenseren hver uge, kan den holde kalken væk.
Tekstiler og møbler
Polstrede møbler og tæpper kan i mange tilfælde friskes op med damprenseren. Vær dog opmærksom på, om stoffet kan tåle varmegraderne – prøv på et lille (skjult) stykke først. Støvsug først grundigt, dampen renser, retter folder ud, tager dårlig lugt og slår husstøvmider ihjel.