Gevinst for danske sommerhusejere

En tur i sommerhuset er blevet et populært alternativ til udenlandsrejser, når ferietiden er over os. Det kan ses på antallet af sommerhuse, der, blev solgt til overpris i 2019. Dette tal er nemlig helt oppe på 5%, hvor det i 2010, kun lå på 2%.

Hvis du er den heldige ejer af et sommerhus, er du en klar vinder på boligmarkedet. Sommerhuse er nemlig blevet en meget eftertragtet varer.

Allerede i november 2019 var der solgt ca. 1.000 flere sommerhus, end i hele den samlede sommerhushandel i 2018. Og den stigende efterspørgsel har også sat sit præg på salgspriserne. De er nemlig steget med hele 8,1% i 2019, og i december satte de rekord for årtiet.

Nye tal fra Boligsiden viser samtidig, at efterspørgslen på sommerhuse er så stor, at en stigende andel af købere er klar til at betale mere for sommerhuset, end det reelt har været udbudt til på markedet.

En eftertragtet vare

Således blev 5% af de handlede sommerhuse i 2019 solgt for et beløb over udbudsprisen. Til sammenligning lå den andel på 4% i både 2018 og 2017, mens den i de tidligere år tilbage til 2010 har ligget på 2% og 3%.

 – Det er første gang, at vi ser så stor en andel af sommerhuse solgt til over prisen. Det understreger, hvor meget fart, der hvad været på markedet for sommerhuse i 2019. Der er flere interesserede købere, og derfor er der også flere, der er villige til at betale mere for at sikre, at handlen kommer i hus, siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Et populært alternativ

Birgit Daetz mener, at der er flere årsager til, at sommerhuse er blevet mere populære. En af årsagerne kan være, at den lave rente giver boligejere mulighed for at skabe større friværdi, som dermed kan give råd til at købe et sommerhus. Derudover kan finansieringen af sommerhuse være fordelagtig, da køberen kan optage større del af lånet som realkreditlån. En tredje årsag til sommerhusenes stigende popularitet kan være, at de kan fungere som et klimavenligt alternativ til udenlandsrejser.

 

Mest læste artikler