Dette nye værn vil sikre dig en indbrudsfri jul

Tyvenes foretrukne sæson nærmer sig, men i år kan det blive sværere for dem at forstyrre julefreden. Over 400 frivillige danskere har fået nok af indbrud og utryghed og vil nu gøre en ekstra indsats for at dæmme op for indbrudsbølgen.

Tyv, som bryder ind i hus

Vintermånederne er højsæson for indbrud, og som noget helt nyt har 477 danskere meldt sig som ‘Nabovenner’. De har fået nok af indbrud og vil styrke samarbejdet mellem naboer, så nabolaget står stærkere mod tyvene. Nabovenner er et nyt initiativ fra Nabohjælp, som Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden står bag. Det skriver de i en pressemeddelelse.

Nabovennerne er særligt dedikerede nabohjælpere, som skal være med til at nedbringe antallet af indbrud ved at få naboerne til at arbejde sammen om Nabohjælp. En naboven har til formål at udbrede information om Nabohjælp ved eksempelvis at banke på døren og tage snakken, og dermed være med til at få et langt stærkere Nabohjælp på villavejen. 

Nabohjælp består i at sikre nabolag mod indbrud via effektive og organiserede nabofællesskab, der sætter øget fokus på den lokale indbrudssikring. Nabohjælp er etableret af Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden. Aftaler internt i nabolaget kan eksempelvis være at slå græs eller rydde sne for hinanden, benytte de tomme huses skraldespande eller parkere bilen i den tomme indkørsel vidner om liv i et ellers tomt hus, så tyven går udenom.

Læs også: Strikkede karklude – 2 nemme opskrifter

En frivillig indsats

Lone Kølerfeldt var den allerførste, som meldte sig som Naboven. Hun har selv oplevet konsekvenserne af indbrud, og vil gerne gøre en indsats for, at det ikke skal ske for andre:

– Jeg kom ind i mit hus og så, at det var fuldstændig ryddet for værdier. Så hørte jeg døren i kælderen smække. Jeg og min søn, som lige var kommet hjem sammen fra arbejde og skole, var skræmt fra vid og sans. Den oplevelse sidder i mig. Så da jeg hørte om Nabovenner, var det helt naturligt for mig at melde mig, fortæller Lone Kølerfeldt.

Sådan bliver du Naboven

Man melder sig som Naboven i Nabohjælps app. Herefter vælger man det område i nabolaget, man vil være Naboven for. Nabovenner har deres egen profil i appen, hvorfra de kan kommunikere direkte til nabohjælpere i nabolaget – og omvendt. Nabovenner modtager en velkomstpakke med bl.a. ID-kort, som man kan bruge til at identificere sig med.

Fire råd til at undgå indbrud i vinterhalvåret

  • Sig hej til alle, du møder i nabolaget. Både dem du kender, og dem du ikke kender.
  • Sæt sensorstyret lys op udendørs, og tænd lyd med timer indendørs, når du ikke er hjemme.
  • Få huset til at se beboet ud, mens du er væk. Lad opvasken stå, lad legetøjet ligge fremme, og fjern dine værdier fra vinduerne, så tyven ikke spotter dem.
  • Aftal feriehjælp med naboen, hvis du skal væk i julen.

Mest læste artikler