Få en pæn kælderskakt uden revner – sådan gør du

Sætningsrevner i den pudsede væg, frostrevner og huller i cement-trinnene opstår ofte, hvis du har en ”cementeret” kælderskakt ved et ældre hus. Læs om, hvad du skal være opmærksom på, hvis du selv vil gøre det pænt igen, og få en opskrift på en lappeløsning, der holder. Metoden kan også bruges til pudsede vægge andre steder.

Det rigtige forarbejde er vigtigt

At finde en holdbar løsning handler ikke mindst om det rigtige forarbejde og det rigtige blandingsforhold i “lappegrejet”. Til pudsning af trappe og kældervæg bruges cement og sand i forholdet 1:3 efter rumfang. Sandet til formålet skal være skarpt og rent. Det er vigtigt, at du kun bruger C mørtel. Se på posen: C står for cement og tallene 100/400 fortæller om vægten af cement og sand i produktet.

Foto: P. Halskov
Fugt- og frostrevner prægede kældertrappen trods forskellige forsøg på at udbedre dem. Sådanne revner kan rumme ukrudt senere på sæsonen
– og så går det rigtig galt.

Basis skal være fast og reel

Begynd med at fjerne alt løst materiale fra vægge og trapper. Brug en grov børste og bank løst puds af, så du har en fast og reel basis at reparere på. Bland mørtel til væggen i en tynd udgave. Brug murerskeen og “kast” blandingen på væggen – eller stryg blandingen meget grundigt på med en murerkost.

Brug en beton-binder

Umiddelbart efter stødes/glattes overfladen med pudsebræt. Dagen efter vandes der og pudses med C 100/400 mørtel. Når trappen skal repareres begynder du med at blande cementen. Brug en såkaldt beton-binder. Bland op efter anvisningen, tilsæt lidt C mørtel, og stryg blandingen på med kosten. Fladen skal holdes fugtig hele tiden.

Foto: P. Halskov
Det grundige forarbejde betaler
sig. Nu er det bare at vente på, at muren hærder helt op.

Mørtel med jordfugtig konsistens

Stryg så C mørtel 100/400 som pudslag på fladen. Mørtlen skal have en jordfugtig konsistens, så den ikke flyder, men kan presses sammen uden at løbe ud mellem fingrene. Som “blandevand” kan det anbefales at bruge en blanding af betonklæber og vand. Det giver en mere smidig konsistens.

Brug armeringsnet ved større huller eller revner

Er der tale om større huller eller mange revner, er det en god idé at bruge armeringsnet, eksempelvis Skalflex Pansernet. Armeringen gør, at mindre revnedannelser hindres og overfladen vil blive mere stærk. Få anvisninger der, hvor du køber armeringen. Opskriften blev fulgt, og selv efter en vinter med hård frost, er kælderen stadig flot.

På næste side får du en trin-for-trin-guide, og en liste over, hvad du skal huske, inden du går i gang.

#br

Sådan gør du

Foto: P. Halskov1. Væggen fugtes med vandslange og vandet ”slås af” med kalkkosten, så muren, der skal repareres, hele tiden er fugtig, mens arbejdet står på.

Foto: P. Halskov2. Hullerne lappes på den fugtige mur. Mørtelen nærmest kastes på med mureskeen. Det kræver lidt træning, men hurtigt får du håndelaget.

Foto: P. Halskov3. Både væg og huller i trappen er nu repareret. På billedet ses hvordan arbejdet afstives under tørringen ved hjælp af brædder.

Foto: P. Halskov4. Efter hærdning skal væggen males med murmaling efter anvisning. Der findes flere færdige pudseprodukter efter devisen: tilsæt kun vand.

Det skal du huske

  • Det er vigtigt at overholde tørretiden. Det tager 28 døgn, før den nye cement er hærdet.
  • Du må ikke pudse vægge ved døgntemperaturer, der ligger under 5° C.
  • Mørtel er reelt set beton og skal holdes afdækket og let fugtig i de første døgn efter du har repareret dine vægge.
  • Der findes mange færdige pudseprodukter, som er lavet som “tilsæt kun vand”. Skalcem Sokkelpuds C 100/400 er et af dem. Nem at bruge, da det kan røres også i små mængder.
  • Pudsebræt
  • Vand i rigelige mængder
  • Brædder til afstivning når arbejdet er udført.

Mest læste artikler