Facadematerialer der er nemme at holde

Skal du efterisolere huset og dermed ændre facadens udseende? Eller er du bare træt af at vedligeholde din nuværende facade? Her giver vi dig et overblik over de typer af facadematerialer, som kræver mindst vedligehold. Læs også om efterisolering, inddækninger og forebyggelse af fugt og skimmel, når du vælger at udskifte din facade.

Facadematerialer der er nemme at holde

Så vedligeholdelsesfrit som muligt

Foto:
En løsning i fibercement er meget modstandsdygtig over for fugt.

En næsten vedligeholdelsesfri facade lokker mange. Især den yngre generation, som måske oven i købet er førstegangs-købere, er meget fokuserede på, at deres hus bliver så vedligeholdelsesfrit som muligt.

Derfor søger de ofte mod tegl, fibercement eller skifer, når der skal vælges facadebelægning. Og specielt når der er tale om et ældre hus, der skal renoveres, er der efterspørgsel efter alternative materialer.

En løsning der ligner træ

En løsning, som er populær lige nu, er en renovering, hvor ældre huse pudses op, og dele af facaden dækkes med træ. Det er flotte løsninger, men også løsninger, der kræver fremtidigt vedligehold.

Hvis du vælger fibercement til facaden, kan du få en løsning, der ligner træ. Producenterne siger selv, at du ikke kan se forskel på ti meters afstand. Når du så lægger til, at et sådant materiale er helt vedligeholdelsesfrit, at mange af de “nye” materialer er farvebestandige , at en del af dem er miljøvenlige, og at der gives 30 års garanti – fx på flere skifer-typer, så er der nok grund til at se lidt mere på disse muligheder.

Facadebelægningen skal passe til huset

Foto:
Det er vigtigt, at facadematerialet passer til husets stil.

Ikke alle typer facadebelægning passer til alle huse. Det er vigtigt, at du tager flere forhold i betragtning. Ud over energibesparelser, vedligehold og funktion skal du også overveje æstetikken i den valgte løsning.

Facadematerialet bør fx matche husets alder – ellers skabes der samme ubalance, som hvis du satte nye heftige fælge på en klassisk bil. Dit hus er bedst tjent med, at du bevarer den stil, det er født med. Her skal du også tænke på, at et særegent hus kan være svært at sælge.

Den rigtige konstruktion

Christer Harrysson, der er doktor i byggeteknik ved Ørebro Universitet, mener, at der er to grundregler, du skal følge, når du vælger facademateriale:

– Du må aldrig gå på kompromis med konstruktionen af facaden. Det bør ikke være et problem, at lidt slagregn eller fygesne bevæger sig ind “under” facaden. Det vigtige er, at den er konstrueret således, at vandet ledes væk igen eller fordamper via rigtig ventilation, siger han.

Pas på fugt og skimmel

De omfattende fugt- og skimmelproblemer, som desværre ses i flere nybyggerier, skyldes i følge Christer Harrysson for tætte løsninger, hvor der fx er pudset direkte på isoleringen.

– For at være på den sikre side, bør du forsegle alle samlinger i to trin og aldrig opgive luftspalter. De ekstra omkostninger ved dette er ubetydelige, understreger Christer Harrysson.

Læs også: Priser på nyt tag, Se 4 priseksempler

Efterisoleringen er vigtig

Foto:
Tilføjer du kviste eller trapper, skal du have professionel hjælp.

Når du har valgt at ændre gavlen på dit hus eller udnytte 1.salen får huset et nyt udtryk: Men du skal huske, at det i de fleste tilfælde også rejser krav til ny isolering. Ifølge Bygningsreglementet (BR10) afhænger kravet af, hvorvidt førstesalen er beboet eller ej.

Krav om efterisolering

En gavl er nemlig så stor en flade, at den betragtes som en bygningsdel – og hvis førstesalen er beboelsesrum, udløser det krav om efterisolering.
Følger du ikke kravet, skal du skriftligt kunne dokumentere hvorfor. Det betyder, at du skal lave en beregning, der viser, at det ikke er rentabelt at efterisolere og/eller en begrundelse for, at efterisolering ikke kan laves fugt-teknisk korrekt.

Få ekstra isoleret

Foto:
Det kan godt betale sig at øge isoleringen, når facaden skiftes.

Er der blot et loftsrum bag gavlen, udløser en ny gavl-beklædning derimod ikke krav om efterisolering. Men når du først er i gang med at ”pille” ved facaden, er det altid en god idé at overveje, om du skulle udnytte situationen til at få ekstra isoleret. Det kan nedsætte dit varmeforbrug samt være med til at flytte huset højere op i energiklasse, hvilket kan have stor betydning den dag, du vil sælge huset.

Ikke oplagt til gør det selv-projekter

I dag tilbyder flere producenter løsninger, hvor du får efterisoleret og skiftet facadebeklædning i en og samme procedure. At udskifte gavl eller ændre førstesalen til beboelsesrum er ikke oplagte gør det selv-projekter.

Efterisolering ved beboelig førstesal

Hvis løsningen betyder en bebolig førstesal, skal der efterisoleres. Isoleringen vil gøre gavlen tykkere end husets facade, altså vil gavlen rage ud over husmuren. Det kan give omfattende fugtskader i overgangen mellem husmur og gavl, hvis det ikke udføres 100 procent korrekt.

Vær forsigtig ved inddækninger

Skal facadebelægningen skiftes ved fx vinduer, kræver det stor akkuratesse. Du bør også være meget forsigtig, når du udskifter inddækning omkring vinduer – fordi du meget nemt kan komme til at beskadige fugen omkring vinduet og lave små huller i husets dampspærre.

Vores anbefaling er at kontakte en fagmand, så du får en løsning, der også på den lange bane er til husets fordel.

Mest læste artikler