Find den rigtige klatreplante til din husfacade

Klatreplanter pynter og giver husfacaden liv, men dette er bestemt ikke de eneste gode kvaliteter ved at integrere de grønne bestigere med din husmur. Klatreplanternes høje vandforbrug holder nemlig soklen tør, og såfremt murværket er ubeskadiget, bidrager planterne til at beskytte og isolere huset mod vind og vejr. 

Ikke alle klatreplanter er selvhæftende

Det kan være svært at afgøre, hvilken plante der egner sig bedst til din husmur. Her er det vigtigt at være opmærksom på, at det ikke er alle klatreplanter, der er i stand til at hæfte sig selv til murværket.

Afhængig af om du ønsker en klatreplante, som er selvhæftende eller ej, findes der nogle forskellige muligheder.

5 selvhæftende klatreplanter

1. Vedbend (Hedera helix) er enstedsegrøn busk bestående af tre- til femfingrede blade. Under gunstige forhold kan Vedbenden blive helt op til 30 meter, hvorfor planten som oftest skal klippes til i højden.

2. Klatrevildvinen (Parthenocissus quinquefolia var. Engelmannii) kommer oprindeligt fra den østlige del af USA. Bladene består af fem tilspidsede småblade, og adskiller sig fra den almindelige vildvin, der består af en mere ujævn og uregelmæssig overflade.

3. Rådhusvinen (Parthenocissus tricuspidata) stammer fra Østasien og er en af de mest brugte vildvin, da denne vokser højt og danner en tæt bladflade med mange grene.

4. Klatrehortensiaen (Hydrangea anomala ssp petiolaris) er i familie med de hortensiaer, der findes i haven. Specielt ved klatrehortensiaen er, at den vokser langsomt og kan blive op til syv meter.

Læs også: Klatrehortensia – den vidunderlige slyngplante

5. Benveden (Euonymus fortune) er dækket af gulbrogede og stedsegrønne blade. Planten trives i både sol og skygge og bliver ikke mere end omkring tre meter høj.

En hjælpende hånd

Hvis du vælger en klatreplante, der ikke er selvhæftende vil der være behov for at opsætte espalier, metaltråde eller lignende langs murværket, så planterne har noget at vokse op ad.

Her findes også nogle forskellige klatreplanter, der egner sig godt til husfacaden.

3 ikke-selvhæftende klatreplanter

1. Kamæleonbusken (Actinidia kolomikta) er kendt for sine flotte rosafarvede blade. Planten er især velegnet til at klatre i pergolaer og på skråninger.

2. Tobakspibeplanten (Aristolochia macrophylla) er en god klatrer. Den kan blive op til 20 meter høj, men vil især i begyndelsen have brug for lidt hjælp.

3. Akebien (Akebia quinata) er en hurtigvoksende plante, der egner sig som espalieret busk op ad mure, pergolaer, rionet mv. Planten består af femfingrede blade og kan sno sig ca. 10 meter til vejrs.

Mest læste artikler