Der er flere fordele ved en træfacade
Der er flere fordele ved at vælge træbeklædning til huset. Den fylder ikke meget, er billigere end mursten og lettere at reparere. Og så kan du nemt sætte beklædningen op selv, og det kan gøres når som helst i løbet af året.
Høvlede brædder er flotte, men sårbare
Der er et par ting, du skal overveje, før du går i gang – blandt andet om brædderne skal være savskårede eller høvlede. Førstnævnte har en mere rustik og mindre sårbar overflade. Knubs og hak ses ikke så let som på de glatte, høvlede brædder, der til gengæld giver en flot og mere forfinet beklædning. De savskårede brædder er også bedre til at suge træbeskyttelsen, som har det med at lægge sig noget tykkere oven på den høvlede overflade.
Vend træet rigtigt
Træet tørrer i sommervarmen, og derfor er det ikke ligegyldigt, hvordan brædderne vender, når de monteres.
Kernesiden – den side, der har vendt indad mod midten af træet – skal vende udad, mens splintsiden skal vende indad. Kig på åretegningen på enden af brædderne. Årerne danner buer, og den side, de buer ned mod, er kernesiden.
Beklædningen skal 20 cm over jorden
Træbeklædningen bør slutte godt 20 cm over jordoverfladen, da påvirkningen fra den fugtige jord med tiden kan medføre råd og svampeangreb. Når beklædningen er færdig, skal den have træbeskyttelse. Jo mere transparent behandlingen er, desto oftere skal den genopfriskes.
Læs på næste side bl.a. om valg af de rigtige søm.#br
Dækkende træbeskyttelse holder længe
Bruger du en næsten dækkende træbeskyttelse, skal du gentage behandlingen cirka hvert femte år, mens en meget transparent beskyttelse skal gentages hvert andet år. En helt klar træbeskyttelse må frarådes, fordi den beskytter dårligt og normalt skal gentages hvert halve år.
Brug de rigtige søm
Det er ikke ligegyldigt, hvilke søm og skruer du bruger til montering af træbeklædningen. Ofte bruges der fyrre- eller grantræ, og her er det ikke noget problem at bruge almindelige galvaniserede (varmforzinkede) søm.
Noget træ kræver rustfrie søm
Men til visse træsorter, som fx lærk og ikke mindst cedertræ, er det vigtigt at bruge søm og skruer af rustfrit stål. Disse træsorter angriber zinklaget på de galvaniserede søm og får metallet til at ruste. Rusten vil med tiden resultere i sorte streger på træbeklædningen, som er næsten umulige at fjerne.