Husets udtryk gør indtryk på os
Vi ved alle, hvad en facade er, men ikke alle tænker formentlig over ordets betydning: Det ydre udtryk. Udtryk gør indtryk på os, større eller mindre indtryk og mere eller mindre bevidst.
Det gælder fx, når vi passerer andre menneskers huse. Falder facaden i vores smag? Er der noget, vi kunne tænke os at kopiere? Noget vi finder grimt, inspirerende eller overraskende?
Teglsten giver et vedligeholdelsesfrit hus
De fleste huse opføres i mursten også kaldet teglsten. Her i landet er den gule eller røde og CE-mærkede mursten mest anvendt. Et hus med sten i god kvalitet, hvor mureren har fuget ordentligt, har en vedligeholdelsesfri facade i generationer frem.
Beton er ikke kun til etageejendomme
Beton er ikke bare til etageejendomme, Også private kan opføre huse med facader i rå beton. Normalt lader man betonen stå ubehandlet, så ideen med det rustikke look bevares.
Et pudset hus er flot
Det er ikke let at få en facade til at fremstå flot i pudset tilstand. Har du ikke prøvet det før, så overlad arbejdet til en erfaren murer. Når muren er pudset, skal den overfladebehandles, ellers vil vind og vand slide på den, og via mikroskopiske huller kan vand trænge ind og sammen med kulde forårsage frostsprængninger.
Overfladebehandlingen må endelig ikke bestå af en plastbemaling, for det skaller af. Vælg en egnet murmaling eller en cementbaseret pulvermaling, som fås i flere farver og lyse toner.
Metal er smukt, men følsomme overfor skader
Stål, zink og kobber er materialer, der betyder smukke, arkitektoniske muligheder, og som blikkenslageren siger: “De holder de næste 100 år, uden du skal røre en finger”. Ulempen er, at metalpladerne er noget følsomme over for buler fra stiger, fodbolde etc.
Kalk er billigt, men også besværligt
Kalkning kræver tålmodighed, men resultatet er smukt! Husk også, at du med få års mellemrum skal på opgaven igen med skraber, kost og flere lag af den vandtynde væske.
Du kan ikke kalkhvidte oven på maling – det hænger ikke ved. Det er enten eller. Fortryder du, skal du have gang i sandblæseren eller skrabejernet for at skifte overflade. En blæsning med tøris virker også.
Filtsning eller vandskuring
Murstensfacaden kan også vandskures – eller filtses, som nogle siger. Det er en meget vandig puds, som du kan købe i færdigblanding, og som er lettere at arbejde med end puds.
Her er det godt at have rigeligt med armkræfter. Behandlingen ligesom “blødgør” murstensfladens regulære udtryk, og efterfølgende kan du tilføre forskellige former for mur- eller cementmaling.
Kalksandsten kan få et trist udseende
I 70’erne og starten af 80’erne var det meget moderne at bygge med hvide mursten kløvet ud af kalksandsten, som der ikke skulle være noget vedligehold med. Men erfaringerne har siden vist, at disse kløvede kalk-sandsten let får et lidt trist og beskidt udseende.
Mange husejere har derfor efterspurgt et holdbart produkt, der kan give hele huset et mere tidssvarende udseende.
Mørtel i stedet for kalksten
Der forhandles en cementbaseret mørtel, som kan påføres direkte på alle typer af mineralsk underlag som puds, tegl og beton, og det giver en smuk, kalkmat overflade, der både er diffusionsåben og ekstremt slidstærk. Produktet er let at benytte – det kan fx påføres med en hvidtekost, så det er til at arbejde med.
Træ skal trykimpreneres, hvis det skal holde
I Danmark bruges oftest gran og fyr foruden lærk. Gran og fyr har fået en trykimprægnering, hvis det skal have mening at bruge det til facadebeklædning i vores vejrbarske land. Nyest er en træserie, som er imprægneret uden brug af tungmetaller og opløsningsmidler.
Lærk er fra naturens side “selvimprægneret”, men for alle trætyper gælder, at de bør have en overfladebehandling med et egnet produkt i en ønsket farve. Hårdttræsarter er også dukket op i privathusbyggeriet. De tåler vejrliget bedre, men også her gælder, at der skal et eller andet velegnet produkt til for at bevare træet og dets smukke udseende.
Lærk er fra naturens side “selvimprægneret”, men for alle trætyper gælder, at de bør have en overfladebehandling med et egnet produkt i en ønsket farve. Hårdttræsarter er også dukket op i privathusbyggeriet. De tåler vejrliget bedre, men også her gælder, at der skal et eller andet velegnet produkt til for at bevare træet og dets smukke udseende.
Isolerende hårdplader
Er murværket dårligt, kan du isolere huset udvendigt fra med hårdplader fra mineral- og stenuldsfabrikker. Når pladerne er sat op, pudses de, og overfladen behandles. Du får samtidig tjekket facadens øvrige arkitektoniske udtryk, så der er stor chance for, at man har bibragt sig selv en værditilvækst, der overstiger udgiften. Ikke så ringe endda.