Tør sommer giver større risiko for sætningsskader

Efter den ekstremt varme sommer i 2018, oplever et stærkt stigende antal boligejere sætningsrevner i deres huse. Læs hvordan du tjekker om dit hjem er ramt - og hvordan du skal forholde dig til revnerne.

Med 339 solskinstimer og temperaturer op mod 33 grader var juli måned 2018 en ekstremt varm omgang. Og med kun 17 mm regn, var det ekstraordinært tørt, og desværre havde tørken andre konsekvenser end brune græsplæner, afbrændingsforbud og døde planter.

Den fede lerjord, der findes de fleste steder i Danmark, begyndte at tørre ud på grund af af de høje temperaturer og manglen på regn.

Konsekvensen, når leren tørrer ud, er, at den i fysisk størrelse fylder mindre. Og det giver husene plads til at ‘falde ned’. Da jorden under dit hus varierer meget, svinder jorden mere nogle steder end andre, hvorfor det så kun er den ene ende af huset, der sætter sig.

Dette skaber altså de revner du ser i soklen og på husets vægge. Og faktisk skal der kun meget få millimeters forskubbelse til, at det går galt.

Men hvorfor sætningsskader?

Årsagerne til at revnerne og skader opstår i huset, er typisk et resultat af noget konstruktionsmæssigt – og i 2018 altså også især udtørring af jorden.

Har du fået sætningsskader, er det en god idé at få dem repareret, for at undgå yderligere skader på huset. Nogle kan udskydes med reparation til foråret, og andre skal repareres prompte. For hvis ikke der brydes ind hurtigt nok, kan det gå rigtig galt.

Normalt er sætningsskader relativt harmløse, men der har flere gange været set huse, hvor der har været sammenstyrtningsfare, pga. omfattende skader forårsaget af sætningsskader.

Hvordan tjekker man sit hus?

Er revnerne 1 mm eller mindre, du kan teste med et sygesikrings- eller dankort, skal du vente til foråret. Der forventes lerjorden nemlig at være tilbage i sin almindelige form igen, med normal fugt og fylde.

Kan få mere end et kort ind i revnerne, så skal de repareres hurtigst muligt. Jo længere du venter jo større risiko er der for at vand og fugt trænger ind. Du risikerer dermed også frostskader på de kolde nætter.

Dog skal man være opmærksom på, at sætningsskader skal behandles forskelligt, alt efter om de er inde eller ude.

Rådfør dig med en professionel

Fordi sætningsskader er så forskellige, kan det være en god idé, at få professionel hjælp. Skaderne kan nemlig se vidt forskellige ud og kræve forskellige reparationer.

Opdager du nye sætningsskader i dit hus, kan det altså være en kæmpe fordel at rådføre dig med en ingeniør, murer eller byggetekniker, for de ved, hvad der skal gøres ved revnerne. Når du opdager revnerne, kan det hjælpe både dem og dig, hvis du ved revnernes ender skriver dato for opdagelse – på den måde kan du holde øje med en eventuel udvikling.

Kontakt dit forsikringsselskab hvis…

Revnerne af den større kaliber, hvor et kort kan komme ind, bør du, udover en byggesagkyndig, kontakte dit forsikringsselskab.

Selvom selskaberne normalt ikke dækker sætningsskader, kan en rapport af husets sætningsskader komme dig til gode senere hen.

Mange forsikringsselskaber har nemlig de sidste måneder afvist sætningsskader, med den grund, at den varme sommer 2018 har skylden. – Denne grund vil du så muligvis kunne bruge senere hen, til at tilbagevise, at nye skaders opståen må skyldes ydre faktorer, som i visse tilfælde kan være dækningsberettigede.

 

Mest læste artikler