Garage eller carporten til ekstra opbevaringsplads
En carport eller garage kan bruges til andre ting end bilen. Hvis der er plads i budgettet og på ejendommen, er det derfor ofte en god idé at bygge den så stor som muligt, så også cykler, havemøbler og grill kan være der.
Du kan også sammenbygge carporten eller garagen med et redskabsskur til opbevaring eller måske et lille værksted. En carport kan ofte bygges billigere end en garage, men prisen er ikke den eneste forskel.
Frostfri parkering i garagen
Garagen adskiller sig fra carporten ved at være en lukket bygning, hvor bilen kan parkeres tørt og som regel frostfrit, selvom garager normalt ikke isoleres eller opvarmes. Der er stor forskel på, hvordan den bærende og stabiliserende konstruktion i en garage og carport bygges. En garage bygges ofte som murværk, og stabiliseres for vinden af de tre omsluttende vægge. Portåbningen indgår ikke i det stabiliserende system.
Carportens konstruktion skal være stabil
En carport er ofte forsynet med en væg i den ene side, som afskærmer mod naboen. Den står kun på de fire stolper, som bærer tagkonstruktionen. Derfor er det ofte nødvendigt at nedgrave stolperne i jorden, så carporten ikke vælter i blæsevejr. Et redskabsskur for enden af en carport kan udgøre den stabiliserende del for hele bygningen, såfremt væggene er tilstrækkelige robuste til at modstå vindbelastningen.
Carport eller garage?
Carporten har nok ikke noget imod, du kalder den for garage – eller omvendt. Det afgørende for valg af garage eller carport er, hvilke muligheder der ligger i din ejendoms grundplan. Af konstruktionsmæssige årsager er det ofte ret kompliceret at klistre en garage på et parcelhus eller en villa. En garage er ofte noget, et hus er født med, og som det er bygget til. Carport er den “lette” løsning i mere end én forstand.
![]() |
Grøn carport eller garage: Installér et solfangeranlæg eller en solcelleløsning, så du enten kan producere varme eller elektricitet.
|
Sæt dig ind i reglerne
Inden du går i gang, er der tre ting, der er vigtige at tjekke: lokalplanen, bygningsreglementet, og om du skal søge byggetilladelse, hvilket størrelsen på byggeprojektet afgør. Hvis der ikke står andet i lokalplanen, har alle husejere ret til at bygge en garage eller carport på deres grund. Der er dog visse krav i bygningsreglementet i forhold til højde, afstand til skel og vej samt brandmæssige sikkerhedsforskrifter, der skal opfyldes.
Bygningens størrelse har betydning
Ved helårshuset må du bygge carporten helt ud i skel – den må bare ikke være højere end 2,5 meter eller længere end 12 meter. Der gælder andre regler i forbindelse med et sommerhus. Størrelsen på bygningen har også betydning, da du ved almindelige en- og to-familiehuse må bygge op til 35 m² tilbygninger, som ikke er beboelsesareal, uden at skulle anmelde byggeriet til kommunen. For rækkehuse er denne grænse fastsat til 20 m2.
Kommunen skal godkende hvis arealet overskrides
Hvis arealerne for henholdsvis hus og rækkehus overskrides, skal byggeriet anmeldes og godkendes af kommunen, idet en del af arealet indgår i husets samlede areal og dermed i bebyggelsesprocenten, som normalt ikke må overskrides.
Hvis du er i tvivl, så henvend dig i kommunens tekniske forvaltning eller læs selv om muligheder og begrænsninger i bygningsreglementet for både carport og garage.