Kør sikkert med traileren – last den korrekt og bind godset godt fast

Stropper, presenning, høje kanter og net er uundværlige, når du sikrer lasten på din trailer. Tunge genstande skal sikres mod at vælte og tippe, og vægten skal være ligeligt fordelt i traileren.

Tusindevis af genstande bliver tabt på vejen
Et skrivebord, en havegrill, en gasbetonsten, to murerspande i det venstre spor på motorvejen – Vejdirektoratet registrerer hvert år flere tusinde genstande, der bliver tabt på de danske veje. Hvert år sker der mange uheld, når bilerne enten undviger det tabte gods – eller kører ind i det.

Vind og let gods
Skal du køre med en let genstand med en stor overflade – fx en let papkasse – på din trailer, vil der blive et meget stort vindtryk på kassen, så den skal bindes godt fast enten med surringsbånd eller et kraftigt net.

Pas på tynde plader

En tynd plade ligger fint i bunden af traileren – men kun så længe, du holder stille. Faktisk kan den blæse af ved lav hastighed, fordi der nemt kommer vind ind under pladen. Den bedste sikring er en presenning, der holder vinden væk fra pladen.

Net over haveaffaldet


Når du læsser traileren med grene, kvas, gamle stauder og andre ’småting’ er et net eller en presenning den bedste sikring. Hvis der er tale om større grene, kan det klares med (flere) stramme stropper.

Presenninger beskytter kun imod vind

Vær opmærksom på, at en presenning ikke er stærk nok til at sikre tungt gods – her beskytter den kun mod vind og regn, tungt gods skal altid sikres med surringsbånd / kraftigt net. Har godset glat overflade – bordplader, jernplader eller malede ting – skal de sikres yderligere, da de nemt kommer i skred.

Pas på tunge genstande
Skal du køre med en vaskemaskine, en tung kasse eller andre tunge genstande, skal du være særlig opmærksom. Du skal sikre dig, at genstanden ikke kan glide, så stil den op ad forsmækken eller læg fx en palle eller et stort stykke træ mellem forsmæk og last.

Pas på høje kasser
En tung genstand skal også sikres imod tipning, her er nogle tommelfingerregler: Er kassen ’flad’ – altså en lav, bred kasse, vil den normalt hverken tippe eller vælte til siden. Er kassen derimod højere end den er bred, skal den sikres imod at tippe og vælte med stærke surringsbånd.

På næste side kan du få gode råd om vægtfordelingen i trailere og forsikringer.#br

Undgå overlæs
Når du laster tunge ting som jord, fliser og tømmer, kan der hurtigt blive overlæs. Så prøv at få et skøn over, hvad en enkelt flise, en spand jord eller en bjælke vejer, og regn dig frem til, hvor meget, du kan have med på traileren.

Trykket på trailerens tilkobling kan blive for stort
Vægtfordelingen er også vigtig at tage hensyn til. Hvis du fx laster tunge havefliser i en række op ad forsmækken, vil trykket på trailerens tilkobling til bilen blive alt for stort – ligger al vægten bagerst i traileren, vil trykket på koblingen blive for lille. Så fordel tung last ud over trailerens bund.

Bind fast!
Tjek, at øjerne i bunden af traileren er stærke nok – hvis de er tynde eller sidder fast med en tynd bolt, holder de måske kun til et træk på 50 kg. Er der ikke øjer eller kroge i traileren, kan du sætte surringsbåndene fast i chassisrammen. Det er nemmest, hvis du har et surringsbånd med krog.Pas på skarpe kanter – både på traileren og på godset – de kan skære tov og surringsbånd over. Læg pap – eller blikvinkler over kanter.

Tø isen op i bunden af traileren
Er der is i bunden af traileren, kan godset ikke ’stå fast’. Tø isen op med salt, før du læsser traileren.

Husk forsikring
Hvis du låner en trailer af naboen, er det vigtigt at vide, hvordan den er forsikret. Er uheldet ude, bliver skader på traileren kun dækket, hvis der er tegnet en særlig kaskoforsikring på traileren – eller hvis en ansvarlig person, er skyld i ulykken. Til gengæld dækker bilens ansvarsforsikring de skader, som traileren laver på andre personer eller andres ting.

Når du lejer en trailer
Hvis du lejer en trailer, bør du altid tjekke i lejekontrakten, om den er forsikret, og hvor stor selvrisikoen er.

Kaskoforsikring
Du kan evt. tegne en kaskoforsikring til din trailer, du har automatisk ansvarsforsikring på traileren via bilens trækkrogsforsikring.

Registreringsattest
Når du kører med trailer skal du altid have registreringsattesterne med til både bil og trailer. I Danmark må det gerne være fotokopier, i udlandet skal det være de originale attester eller evt. en kopi udstedt af centralregistret.

Mest læste artikler