Støb dit eget cykelstativ – få opskriften her

Du kan selv støbe et stabilt cykelstativ. Vores handymand, Anders Utsten, er glad for at cykle, så selvfølgelig har han udtænkt, hvordan man selv kan lave et, så cyklen står fast og sikkert. Se her, hvad du skal bruge, og hvordan du gør.

Byg et cykelstativ med indbygget sikkerhed

Du kan selv støbe cykelstativet, og når du er i gang, kan du fremstille flere. Det egner formen sig til. Stativet har også indbygget sikkerhed, hvis du forsyner det med kæde- eller wirelås rundt om cykelhjul og jern. Nu bliver det både besværligt og tungt at fjerne en cykel fra dine enemærker.

Det skal du bruge

  • (A) Bundplade , skal kunne tåle lidt fugt. Anvend ikke spånplade. 340 x 490 x 20 mm. Tykkelsen er ikke så afgørende.
  • (B) 2 stk. 45 x 145 x 490 mm til sider.
  • (C) 2 stk. 45 x 145 x 250 mm til sider.
  • (D) 2 stk. 45 x 70 x 400 mm til sider.
  • (E) 6 eller 8 mm armerings- jern. 4 stk. à 380 mm. Bøjes i U-form, så de passer i kassen.
  • (F) 6 eller 8 mm armerings- jern. 5 stk. à 330 mm, lige. De binder U-formen sammen.
  • (G) 12 mm armeringsjern. 2 stk. à 700 mm . Bøjes til hjul-hvilere.
  • Ståltråd til at binde jern-gitteret sammen.
  • Skruer til formen. 12 stk. 6.0 x 100 mm. 14 stk. 55 x 3,9 mm.
  • 1 sæk finbeton.
  • Ønsker du plads til flere cykler, er det bare at genbruge formen.

Sådan gør du

Foto: Anders UtstenMed tynd ståltråd spænder du beslagene sammen. Jernet må ikke hvile på bunden. Du løfter det senere i processen et par cm op. Skru de to dele (D) sammen og fastgør dem i midten af formen, så de flugter med den øverste kant. Der bør være luft under. Husk ikke at stramme for meget, så det bliver svært at åbne formen, når betonen er tørret.

Foto: Anders UtstenSkru siderne (B) fast i bundpladen (A). Det gør du nemmest nedefra med de tyndere skruer. Skru siderne (B) og (C) sammen.Bøj de tynde spyd af armeringsjern (E) i en U-form. Brug en skruestik. Et godt tips er at bruge et længere jernrør at bøje om, så er det lettere at bøje de tyndere jern i form. Armeringsjernene (F) lader du være lige.

Foto: Anders UtstenBland din færdigbeton – helst uden or. Du skal regne med at bruge næsten en hel sæk. Brug gerne åndedrætsværn, mens du blander. Brug en ske eller montér en pisker på din skruemaskine. Blandningen skal være ”som tynd grød”. Smør gerne formen med lidt linolie, før du hælder blandingen i, så slipper betonen nemmere formen, når den er tør.

Foto: Anders UtstenLøft jerngitteret op, så det ikke hviler på bunden. Bank med en hammer rundt på formen, så betonen fordeler sig godt, og luften stiger op. Et tip er at sætte en bolt fast på slagboremaskinen. Tænd maskinen og lad bolten ”ryste” formen. Derved samler luften sig øverst, og du undgår lufthuller i blandingen.

Foto: Anders UtstenNu skal de grove jern bøjes (G). Den vandrette del bør være omkring 180 mm lang. Fiksér nu jernet, der skal holde hjulet på plads mod midter-træet. I modellen er mellemrummet ca. 5 cm. Mål gerne dine hjul. Find en klods, som kan holde jernet på plads, mens betonen tørrer. Tjek formen undervejs.

Foto: Anders UtstenEfter 1-2 døgns tørring er det tid at åbne formen. Skru den forsigtigt fra hinanden og vask den, så den kan bruges igen. Polér betonen med groft sandpapir, så urenheder og skarpe kanter forsvinder.

Så er der bare tilbage at starte processen forfra, hvis du skal have støbt mere end et cykelstativ. God arbejdslyst!

Mest læste artikler