Giv dit hus et helsetjek

Kig huset eftet i sømmene med snedkermesterens tjekliste.

Det er et godt tidspunkt at tjekke husets tilstand nu, før det bliver rigtig sommer.

– Har du fået isoleret, nye vinduer eller døre for nylig, skal du være ekstra opmærksom på, om alt er i orden. Efterspænd eventuelt (hvis brugsanvisningen antyder dette).

Du skal også tjekke, om der er fugtigt på steder, hvor der ikke plejer at være det, fortæller snedker Bjørn Christiernsson.

Denne opmærksomhed er vigtig – ikke mindst i forhold til garantien på de nye elementer.

Taget er vigtigt

Du skal altid være opmærksom på dit tag. En utæthed her kan forårsage store – og dyre – skader

  • Tjek specielt: Er der forandringer i tagfladen ved tagvinduer, luger og skorsten. Er der løse, beskadigede sten? Er tagrenderne fulde af blade, skal bladene fjernes, så en stor skylle ikke giver skader på træværk eller facade.
  • Tjek også husets vindskeder. De kan nemt udskiftes, hvis de er nedslidte. Se her, hvordan.

Loft og kælder

Har du loft på huset, skal du tjekke, om alt er ok her.

  • Tjek specielt: Igen handler det om utætheder og eventuelle fugtangreb. Angreb af skimmelsvamp skal straks behandles og årsagen findes.I kælderen tjekkes hjørner og kroge for fugtangreb.

Træværk

Har du træværk på din facade eller ved vinduespartier, skal du tjekke træets tilstand.

  • Tjek specielt: Større sprækker i træet er tegn på slid. Er træet fugtigt “i bunden” skal årsagen findes og udbedres. Er du usikker på træets bekskaffenhed, kan du med en urtekniv tjekke, om overfladen er hård. Går kniven let igennem, er træet måske mørt og skal udskiftes.

Skorsten og antenne

Er skorstenen begyndt at smuldre, skal der sættes ind med reparation. Er teglen hårdt angrebet, må du have en murer til at udbedre skaden.

  • Tjek specielt: Når du er på taget, er det en god idé at tjekke, at din antenne sidder godt fast, og at skruer ikke er rustne eller viser tegn på mørhed.

Mest læste artikler