Gulv

De bedste tips og tricks til gulvet i dit hjem

Det rigtige gulv betyder meget for indretningen af dit hjem. Derfor er det ikke helt ligegyldigt, hvad du vælger, når der skal lægges nyt gulv i køkken, stue, badeværelse eller gang. Her på idenyt kan du finde masser af viden og inspiration til, hvilket gulv du skal vælge ud fra dine specifikke behov. Du får også de bedste tips og tricks til, hvordan du kan rengøre og vedligeholde dine gulve. Vidste du for eksempel at mange af os anvender de helt forkerte rengøringsmidler, når vi vasker gulv? Og at det faktisk kan ødelægge gulvet?

Læs mere

Bør du vælge praktisk eller pænt, når du vælger gulv?

Skal du vælge nyt gulv til boligen, bør du først og fremmest tænke over, hvor gulvet skal lægges. Er det i bryggerset, hvor beskidte sko og snavsede hundepoter dagligt har sin gang? Så er et hårdført gulv, der er let at rengøre måske et godt valg. Er det derimod stuegulvet, der trænger til en fornyelse, kan et trægulv i mørke nuancer skabe den helt rigtige stemning.

Mange typer gulvbelægning kan lægges i hele huset, med undtagelse af badeværelse og kælder. Alligevel er det fornuftigt at tænke over, hvor ofte gulvet skal rengøres og hvor besværligt det er at vedligeholde i forhold til, hvor i huset det skal lægge. Det er i hvert fald de færreste, der nyder at hive gulvmoppen frem hver dag.

Farvevalg og stil har en stor indflydelse på indretning

Der findes et utal af smukke løsninger, når det gælder gulvbelægning, og der findes ikke ét rigtigt valg. Et smukt og massivt plankegulv i eg kan være den helt rigtige løsning i ét hus, mens et mere råt betongulv kan fuldende stilen i et andet. Overvej om du vil tilføje huset en herskabelig stemning med et smukt parketgulv, et mere moderne look med et epoxygulv i en vild og eksperimenterende farve eller om et mere praktisk klinkegulv passer bedre til dit hjem eller det specifikke rum.

Husk at et gulv i lyse nuancer som tommelfingerregel får et rum til at virke større og lysere, mens et mørkt gulv giver varme og personlighed. Det sidstnævnte fungerer især godt i rum, der i forvejen har et stort lysindfald.

Skal du lægge gulvet selv – eller få en fagmand til det?

Alt efter hvilket gulv, du vælger, vil lægningen kræve forskellig håndværksmæssig kunnen. Ønsker du et plankegulv eller et parketgulv, der skal fuldlimes og sømmes, og som muligvis skal lægges på strøer, kræver det en hel del af værktøjskassen og håndelaget.

Vælger du et gulv med kliksystem, kan du klare dig med et par forskellige save, en tommestok, en hammer og en retvinkel – og en god portion omhyggelighed. Her vil mange kunne klare opgaven selv.

Bruger du de forkerte rengøringsmidler?

Et gulv er oftest smukkest, hvis det er pænt og rent og de fine detaljer ikke bliver overskygget af nuldermænd og skidt. Men når vi gør gulvet rent, er der mange af os, der bruger de helt forkerte rengøringsmidler. Før du går i gang med at vaske dit gulv, bør du derfor undersøge hvilken overfladebehandling, dit gulv oprindeligt har. Valget af rengøringsmiddel afhænger nemlig i høj grad af gulvets type og overfladebehandling, og bruger du det forkerte, kan du i værste fald ødelægge gulvet helt. Skaden er dog sjældent så stor at en slibning ikke kan komme den til livs – men det kan hurtigt blive dyrt.

Uanset om du har et gulv i epoxy, linoleum, klinker eller massivt træ, kan du finde gode råd og vejledning til, hvordan det bedst kan rengøres og behandles her på siden.

5 gyldne råd til et sildebensparket, der holder i 100 år
DENNE ARTIKEL ER SPONSORERET

5 gyldne råd til et sildebensparket, der holder i 100 år

Sildebensparket er og bliver en klassiker, når det kommer til gulve. Det skaber et luksuriøst udtryk i boligen, som du kan nyde i mange, mange år - hvis altså du følger disse gyldne råd.

Disse gulve hitter hos danskerne lige nu
Sildebensparketgulv og en sort væg

Disse gulve hitter hos danskerne lige nu

Hvilke gulvtyper er populære lige nu – og hvilke nye og overraskende trends kommer vi til at se i fremtiden? Det giver indretningsarkitekten Tine Hundrup her et bud på.

Luftrensende trægulv uden vedligeholdelse
DENNE ARTIKEL ER SPONSORERET

Luftrensende trægulv uden vedligeholdelse

Lauzon er et trægulv med en form for fotosyntese, der aktiveres af lys og luftbevægelse og automatisk renser luften og forbedrer indeklimaet. Gulvet kræver ingen former for vedligeholdelse, og så er der hele 30 års garanti på lakken!

Helt nye gulvtrends i spændende stilarter
Helt nye gulvtrends i spændende stilarter

Helt nye gulvtrends i spændende stilarter

Med fokus på rummets store flader, kan du skabe en gennemført indretning i hjemmet, der går op i en højere enhed. Se her hvilke nye trends, der er inden for gulvstile, du kan blive inspireret af.

Derfor SKAL du støvsuge en gang om ugen
Derfor skal du støvsuge en gang om ugen

Derfor SKAL du støvsuge en gang om ugen

En nullermand eller to er et almindeligt syn i mange hjem, men faktisk er støvtotterne på gulvet ikke så uskyldige, som du måske tror. De kan nemlig være fyldt med farlige partikler og skadelige kemikalier. Heldigvis kan du let ændre dine rengøringsvaner til det bedre.